4 sfaturi utile pentru prevenirea imbolnavirilor in timpul drumetiilor montane
Drumetiile montane intotdeauna reprezinta un motiv de bucurie pentru a descoperi noi locuri in care sa iti reincarci bateriile. Insa, pot exista si situatii in care lucrurile nu se pot prezenta intotdeauna asa cum s-a planificat la inceputul drumetiei.
Febra, durerile de cap sau de burta, raceli si nu numai pot da peste cap planurile initiale si chiar sa faca imposibil sa mai parcurgi inca un metru in plus. Nu e tocmai scenariul pe care ti l-ai imaginat mai ales in situatia in care deja ai pornit in drumetie si ai parcurs o distanta considerabila.
In cazul in care te simti rau inainte de drumetie este recomandat sa anulezi plecarea. Cu siguranta nu te vei simti mai bine dupa cativa kilometri buni parcursi in natura. O viroza sau chiar o gripa nu vor trece rapid, asadar, este mai bine sa amani plecarea. Dar, ce se intampla in momentul in care o astfel de situatie neprevazuta apare in timpul drumetiei?
Deoarece intotdeauna este mai simplu sa previi decat sa tratezi, in timpul unei drumetii montane trebuie sa iti iei cateva masuri de precautie simple, usor de respectat si care pot face diferenta.
Asigura-te ca iti mentii igiena corespunzatoare
Unele persoane atunci cand fac drumetii montane ignora cu desavarsire regulile de mentinere a unei igiene corespunzatoare. Inainte de a manca este recomandat sa te speli pe maini sau cel putin sa folosesti un dezinfectant pentru maini. Acest lucru nu inseamna sa devii paranoic si sa te speli pe maini mai mult decat este cazul. Insa, este important sa faci acest lucru pentru a nu intra in contact cu germeni si patogeni care ar putea sa iti puna in pericol sanatatea.
Hidrateaza-te correct dar nu cu orice si nu de oriunde
Sistemul digestiv este cel care are cel mai des de suferit de in timpul unor drumetii montane. Daca ai ramas fara apa atunci cel mai recomandat este sa gasesti un izvor amenajat si sa nu bei apa de oriunde. Acest lucru poate sa fie destul de periculos pentru sanatate si, daca ai un stomac mai sensibil atunci s-ar putea sa apara probleme nu foarte usor de rezolvat.
Este de preferat sa ai la tine intotdeauna o sursa de apa potabila si, daca esti intr-o zona prea indepartata, foloseste solutii de purificare si filtre de apa.
Consuma doar mancare corespunzatoare
De asemenea, este important sa mananci numai mancarea pe care ai adus-o de acasa. Daca nu cunosti plantele, ciupercile sau fructele care cresc in padure este recomandat sa nu te aventurezi sa le mananci.
Legumele si fructele de sezon sunt cele mai sanatoase alegeri pentru a-ti asigura hrana. Carnea si pestele trebuie preparate termic foarte bine si depozitate in conditii optime. In functie de durata drumetiei alege un tip de hrana care sa te energizeze si sa aiba toate calitatile nutritionale pentru a te mentine in forma.
Nu uita sa iti pui in rucsac medicamente pentru diferite probleme
In cazul in care medicul ti-a prescris niste medicamente pentru tratarea unor boli sau afectiuni, momentul in care pornesti in drumetie nu este cel potrivit sa renunti la acestea. Medicamentele pentru alergii, dureri de cap, dureri de stomac, pansamente, rivanol, sunt cateva dintre cele care nu trebuie sa iti lipseasca.
Tinand cont de aceste cateva recomandari nu va mai fi complicat sa te asiguri ca in timpul oricarei drumetii montane iti vei mentine sanatatea.