42 de străzi vor fi modernizate în Comăneşti pe fonduri europene; lucrările s-au încheiat deja pe 4 km

Ultimul obiectiv din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Comăneşti, în derulare: 42 de străzi asfaltate, 850 locuri de parcare create, trotuare şi

reţeaua de iluminat public reabilitate şi modernizate, în valoare de 11 milioane de euro. Cu şase luni rămase până la finalul perioadei de execuţie şi în prag de iarnă, au fost asfaltate în total 4 km de străzi. „Vrem o iarnă scurtă, pentru a nu grăbi constructorul şi pentru ca acesta să facă o treabă de calitate,” îşi doreşte Viorel Miron, primarul oraşului Comăneşti.

Ultimul obiectiv din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (P.I.D.U.) al oraşului Comăneşti se află în derulare. Cu 11 milioane de euro, fonduri europene, guvernamentale şi contribuţie din bugetul local, vor fi asfaltate 42 străzi, vor fi create 850 locuri de parcare, reţeaua de trotuare şi iluminatul public vor fi reabilitate şi modernizate. Până la 20 octombrie au fost asfaltate mai multe tronsoane, în lungime de 4 km.

„Au început lucrările de asfaltare pe mai multe străzi, respectiv în zona centrală a oraşului, pe străzile Petru Rareş, Saivanului, Eugen Ghica, Bulevardul 1 Mai, Librăriei, Fagului, Podei, Gârlei. Constructorul înaintează cu toate lucrările o dată: asfaltare, trotuare, parcări, modernizare iluminat public. În total vor fi asfaltaţi 23 de km. Până în acest moment sunt la gata 4 km de străzi,” spune Viorel Miron, primarul oraşului Comăneşti.

Până la finalul perioadei de execuţie, respectiv 6 luni, cu o pauză de iarnă, în funcţie de vreme, rămân de modernizat şi asfaltat aproximativ 18 – 19 km de străzi, cu reţeaua de trotuare, parcările şi sistemul de iluminat public aferente. Perioada de execuţie a lucrărilor s-a micşorat de la 24 de luni la 9 luni din cauza contestaţiilor înaintate de firme în etapa licitaţiilor. Firma câştigătoare, Tancrad Galaţi, trebuie să termine lucrările la 11 aprilie 2015.

„Pe 11 august am dat ordinul de începere a lucrărilor. Termen de execuţie este de 9 luni. Iniţial, termenul de execuţie a lucrărilor a fost de 24 de luni. Firmele au făcut contestaţii peste contestaţii, iar timpul rămas s-a tot redus până la 9 luni,” explică Viorel Miron.

Înghesuiţi de iarna ce bate la uşă şi cu un termen strâns, gălăţenii de la Tancrad au mai întâlnit şi situaţii neprevăzute în teren, care au întârziat înaintarea lucrărilor. 

„Sunt chestiuni care apar şi nu-ţi permit să înaintezi cu lucrarea. Ba o conductă de gaze, ba una de apă, ba una de-a Petrom, iar în cazul ăsta trebuie să faci ba o subtraversare, ba un podeţ. Vrem o iarnă scurtă, pentru a nu grăbi constructorul şi pentru ca acesta să facă o treabă de calitate,” – Viorel Miron, primar Comăneşti.

Componenta de modernizare a reţelei stradale din cadrul P.I.D.U. derulat de Primăria Oraşului Comăneşti este finanţată din fonduri europene nerambursabile în valoare de 34,51 milioane lei, guvernamentale 7,58 milioane lei şi din bugetul local, 10,95 milioane lei.

Celelalte două obiective din P.I.D.U. au fost finalizate, făcându-se şi recepţia lucrărilor. Este vorba despre proiectul „Reabilitarea şi modernizarea clădirii Centrul 5”, a cărui valoare totală a fost de 3,32 milioane lei, şi proiectul „Reabilitarea şi modernizarea clădirii Centrului de Tineret”, în valoare de 1,083 milioane lei.

Viorel Miron, primar Comăneşti: „Pentru aceste două obiective a fost făcută licitaţie separată de proiectul de modernizare a străzilor, iar câştigătorul a fost declarat Alconep. Lucrările pentru toate cele trei obiective din P.I.D.U. au fost atribuite cu aproximativ 85% din sumele alocate. Prin reabilitarea celor două clădiri vrem să formăm un centru de reconversie profesională, în cazul Centrului 5, iar cât priveşte clădirea Centrului de Tineret, dotată şi cu calculatoare, vrem să o punem la dispoziţia tinerilor pentru diferite activităţi educative, culturale.”