A început și sezonul de „contribuții benevole” ale părinților, numit odată, mai cinstit, „fondul clasei”

Nicio bucurie a copilului nu costă prea mult pentru părinții care își permit. La Școala

„Alexandru Ioan Cuza” din centrul municipiului Bacău, prima zi a fost întâmpinată cu multă bucurie de părinți și copii, chiar dacă mersul la școală îi poate răcori pe adulți chiar și de mii de lei.

Prima parte a aliniatului (4) al articolului 32 din Constituția României, „Învățământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor și tinerilor proveniți din familii defavorizate și celor instituționalizați, în condițiile legii,” pălește în fața exigențelor vremurilor în care trăiam și a părinților mai mult sau mai puțin dornici să investească acolo unde ar trebui să o facă statul. Așa se face că, pentru ilegalul fond al școlii, s-au găsit tot felul de artificii; așa se face că uniformele, consumabilele, caietele auxiliare, culegerile, celelalte rechizite și modernizarea sălilor de clasă pot scoate din buzunarele părinților peste 1000 lei.

La Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” pretențiile nu țin doar de rezultatele la învățătură, ci și de investițiile pe care le fac părinții, inclusiv în modernizarea sălilor de clasă.

Cu siguranță nu este respectată prevederea din Constituție, și asta o știe toată lumea. Este o acceptare tacită atât din partea autorităților, cât și a părinților, pentru că în unele școli condițiile sunt grele, iar în altele lasă de dorit. Chiar și aici, la 19, părinții trebuie să investească. Dacă vrei ca patru – cinci ani copilul să se simtă bine… facem eforturi. Depinde de clasă… aici deja unele sunt modernizate de generațiile anterioare, dar dacă o iei de la zero, să zicem parchet, ușă, tablă, niște dulapuri, bănci, cred că investiția ajunge undeva la 1000 lei de copil. Aici, orice clasă care arată bine arată datorită părinților. În privința uniformelor… două schimburi pentru un copil te duc undeva la 200 lei, ghiozdanul aproape 100 lei, depinde de care iei. Fondul școlii… încă nu știm, dar știți deja că s-a inventat, este o chestie generalizată, școala nu mai cere bani, există un ONG al părinților care finanțează, pentru că asta este forma legală” – a declarat un părinte pentru Bacău Info, adăugând că prima zi de școală „este o bucurie pentru fiecare părinte, indiferent unde învață copilul lui, dacă învață la o școală în centru sau la periferie. Important este să existe condițiile necesare, învățătorii, profesorii să-și facă treaba și ei să fie sănătoși și să se simtă bine, pentru că până la urmă trebuie să fie un mediu cât de cât plăcut.”

Un alt părinte, și el cuprins de emoții și bucurie, luase deja contact cu cerințele anului școlar 2016 – 2017.

Acum ni s-a spus cam ce ar trebui să conțină ghiozdanul pentru acest an, dar costurile exacte le va vedea fiecare părinte acasă. Anul trecut ne-a ajuns undeva pe la 500 – 600 lei. Fondul școlii a fost anul trecut 25 sau 50 lei, nici nu mai știu, fondul clasei nu s-a perceput, dar se mai adaugă, cel puțin la Școala 19, gardianul care trebuie plătit separat și alte costuri mai mult sau mai puțin la vedere. În privința învățământului gratuit știți cum e, e pentru fiecare în funcție de cum îl percepe, pentru că ai liberul acces la învățământ, dar de cele mai multe ori vine cu niște costuri. Eu, ca părinte, sunt total de acord cu ideea de a păstra uniforma, e binevenită, e acel atu faptul că tu înveți la o anumită școală de renume sau nu, cu o anumită reputație sau nu, dar și pentru că elevii se pot disocia de cei care nu se duc la școala. Uniforma… nici nu știu exact cât a costat… 100 – 150 lei”.

Cât vă costă fondul școlii / fondul clasei și cum vi se cere? Trimiteți-ne la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau pe Facebook, într-un mesaj privat!