Agăș a pierdut un proiect de 2,5 milioane euro, pe care-l avusese dat ca aprobat de AFIR. Primarul Merlușcă
Lucrări de peste 9.000.000 euro urmează să fie executate în șapte comune din județul Bacău, după ce
le-au fost aprobate proiectele pe care le-au depus în 2009 în baza Măsurii 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor și în 2011 în baza Măsurii 125 – „Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea și adaptarea agriculturii și silviculturii”.
Inițial au fost în cărți comunele Agăș și Palanca, pentru proiectele făcute cu ani în urmă în baza Măsurii 322, și Tamași, Strugari, Dofteana și Colonești, pentru proiectele făcute în baza Măsurii 125. Conform rapoartelor de selecție făcute publice de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în octombrie, proiectele comunelor Agăș și Colonești au fost declarate neeligibile, dar și un proiect al comunei Măgura, însă pe lista câștigătorilor s-au regăsit și alte comune din județ.
„În vară figuram pe liste, exact, și a durat o grămadă până m-au înștiințat oficial, eu mi-am pregătit toate avizele și, după un timp, am fost înștiințat că am fost depunctat cu 5 puncte din motive pe care numai ei le știu. Nu au specificat. Proiectul consta în apă-canal și drum de 2,4 km, un proiect de 2.500.000 euro. Au considerat că eu am 58 puncte și ar fi trebuit 60, inițial am avut 64. Asta e, mă abțin de la comentarii, pentru că mi-ați adus aminte și iar mă enervez” – a declarat pentru bacauinfo.ro primarul comunei Agăș, Doru Merlușcă.
Au prins ultimul tren al Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013 comunele Glăvănești și Palanca, cu proiectele depuse în 2009 pentru Renovarea și dezvoltarea satelor, și comunele Strugari, Dofteana, Tamași, Corbasca și Plopana pentru „Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea și adaptarea agriculturii și silviculturii”, fiind vorba de drumurile agricole.
„La proiectul integrat pe 322 suntem în plină procedură. Cred că s-a făcut dreptate până la urmă. Ne-am considerat nedreptățiți în 2009 la acea evaluare, am considerat-o superficială, am și contestat-o, iar acum, la o evaluare corectă… Au fost puse pe o singură cerere de finanțare: alimentare cu apă, sistem de canalizare cu stație de epurare, modernizarea unui drum, construirea unei grădinițe și reabilitarea unei clădiri care va avea ca utilitate muzeu de istorie și de etnografie al comunei. Este un proiect de 2.356.000 euro, plus TVA” – a declarat pentru bacauinfo.ro primarul comunei Palanca, Adrian Paliștan.
Un proiect de aproximativ 2.500.000 euro este pe cale să fie scos la licitație și de comuna Glăvănești. Proiectul vizează sisteme de alimentare cu apă și canalizare, stație de epurare în satele Glăvănești și Frumușelu, grădiniță în satul Răzeșu și rețeaua de drumuri.
„Este extraordinar pentru o comună așa cum e Glăvănești, la 100 km. Dacă avem apă, drumuri, canal… mulți ar veni la țară, dar nu au canal, n-au alimentare cu apă, n-au asfalt… acum le-am prins pe toate. Din 2009 am depus proiectul și tocmai acum s-a întâmplat să avem noroc să treacă. Este extraordinar pentru comuna Glăvănești” – a declarat primarul Gheorghe Tilibașa.
Proiectele câștigătoare care privesc Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea și adaptarea agriculturii și silviculturii sunt deja în diverse etape ale procedurilor de licitație publică, unele anunțuri fiind deja publicate pe SEAP.
„Noi avem un drum de exploatație de 3,850 km. Este o gură de oxigen pentru două sate care ies la asfalt: satul Răchitiș, satul Iaz, cu ajutorul drumului ăsta agricol ne salvează și pentru mașinile mari și mașinile mici, plus agenții economici care-și desfășoară activitatea în agricultură. Accesul se făcea foarte greu” – a declarat primarul comunei Strugari, Vasile Rotariu.
„Activitatea economică într-o localitate vine din acele suprafețe de teren agricol la care trebuie să ajungi nu neapărat când e uscat, când e soare. Trebuie să ajungi și pe timp nefavorabil, dacă ești cu o combină, un tractor… și vine o ploaie ce faci? Le lași acolo, le abandonezi, dacă ai drumul modernizat poți să circuli indiferent de condiții. Acest proiect viabilizează activitățile economice, care sunt preponderent agrare” – a declarat și primarul comunei Plopana, Gheorghe Andrieș.
Conform rapoartelor de selecție, valoarea proiectelor întocmite în baza Măsurii 125 variază de la 384.870 euro (Dofteana) până la aproximativ 1.000.000 euro (Tamași, Corbasca, Plopana și Strugari).
Proiectele trebuie să fie implementate până la sfârșitul lui septembrie 2017.