Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură nu are niciun stres că plasele pentru braconat cu crotal ANPA ucid păsările din lunca Siretului

Pescarii autorizați de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) pentru practicarea pescuitului comercial fac

abuzuri și își lansează plasele în zone interzise, iar Agenția, odată înștiințată, se face că plouă, ba mai mult răspunde Centrului Regional de Ecologie (CRE) în bătaie de joc.

Demersurile Centrului Regional de Ecologie de a face ordine pe raza ariilor naturale protejate care fac parte din  situl NATURA 2000 „Lacurile de acumulare Buhuşi – Bacău – Bereşti” sunt luate în râs de ANPA. Instituția „are ca atribut principal elaborarea strategiei naţionale şi a reglementărilor specifice în domeniul pescuitului, acvaculturii, organizării pieţei produselor pescăreşti, precum şi controlul aplicării şi respectării acestora. De asemenea, Agenţia are responsabilitatea pentru definirea şi implementarea politicii referitoare la conservarea şi administrarea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale, la acvacultură, la procesarea şi organizarea pieţei produselor pescăreşti”.

Braconaj cu plase monofilament cu crotal ANPA

CRE a înștiințat Agenția că „în urma acţiunilor de monitorizare desfăşurate în data de 7.11.2016 pe lacul Galbeni şi 18.11.2016 pe lacul Răcăciuni au fost identificate în plase de pescuit patru exemplare de cufundar polar (Gavia arctica) (3 exemplare eliberate vii şi 1 exemplar găsit mort), două exemplare de ferestraş mare (Mergus merganser) găsite moarte şi un exemplar de raţă scufundătoare găsit mort (documentate foto şi video), motiv pentru care  a intensificat activităţile de monitorizare pe luciul lacurilor din perimetrul sitului, în vederea identificării plaselor de pescuit amplasate ilegal”.

 

  •  

În data de 25.11.2016, între orele 06.00 – 19.00, în urma unei acţiuni de monitorizare pe lacul Bereşti s-au găsit plase de pescuit monofilament în lungime totală de 1500 m, precum şi trei plase de aţă marcate cu crotal ANPA număr de identificare 00010337, 00010338, 00008225. Plasele marcate cu crotal ANPA nr. 00010337 şi 00010338 erau amplasate în zona din coada lacului Bereşti, în perimetrul zonelor de protecţie strictă pentru pasaj şi iernat stabilite prin OMMP nr. 2681/26.07.2012” – a mai înștiințat CRE, indicând clar că, pe lângă Ordinul nr. 2681, au fost încălcate și prevederile avizului favorabil nr.123/03.08.2016, emis pentru practicarea pescuitului comercial pe Lacul Bereşti. Mai mult, CRE a anunțat că retrage avizul, „cu rugămintea de a analiza situaţia şi a lua măsurile legale”.

 

  •  

ANPA spune că uciderea păsărilor în plasele monofilament înseamnă „pierderi firești”

O zi mai târziu, șeful Filialei Regionale Moldova a ANPA a răspuns printr-o compunere, în care a evitat să se exprime cu privire a abuzul făcut de pescarii comerciali pe care i-a avizat, dând asigurări că vor fi întreprinse demersuri pentru „stabilirea adevărului și adoptarea deciziilor legale”.

„Încă o dată doresc să exprim aprecierea pentru eforturile pe care le faceți pentru protejarea fondului piscicol și conservarea valorilor de mediu din zonele de protecție avifaunistică aflate în situl Natura 2000. Avem convingerea că acțiunile organizației dumneavoastră sunt în concordanță cu obiectivele de conservare a biodiversității fiind strâns legate de dezvoltarea socio-economică a comunităților locale și gestionarea resurselor naturale. Parcurgând informațiile publicate pe site-ul www.cre.naturabacau.ro și rețeaua de socializare Facebook, iese în evidență efortul depus pentru combaterea braconajului piscicol prin colectarea plaselor de pescuit amplasate ilegal pe lacurile Berești și Răcăciuni. Cred că se încearcă acreditarea ideii de confundare sau asociere a pescuitului comercial strict reglementat de legislația în vigoare cu pescuitul ilegal definit de Legea 317/2009. Trebuie să înțelegeți că pescuitul ilegal afectează în egală măsură pescuitul comercial și obiectivele specifice ale Planului de management al sitului al cărui custode sunteți. Speciile de păsări acvatice protejate nu selectează plasele atunci când din nefericire se înjugă în acestea, dar aceste pierderi colaterale sunt după opinia noastră firești, iar opoziția dumneavoastră față de o activitate economică nu cred că va conduce la dispariția pescuitului ilegal sau la diminuarea pierderilor în rândul păsărilor acvatice. (…) Faptul că accidental unele păsări pier ca urmare a pătrunderii în zona aeroporturilor nu a condus la suspendarea activității de transport aerian” – a transmis dr. ing. Vasile Bocăneală.

Acțiunea CRE din 25 noiembrie a durat 12 ore, s-a lăsat cu apeluri la 112 și cauciucuri sparte, și a totalizat scoaterea din apă a 1500 m de plase monofilament și plase de ață amplasate ilegal.