Anca Sigartău, noul director al Teatrului Municipal Bacovia. UPDATE: a fost anunţată o CONTESTAŢIE
desfășurat marți, 31 martie, la sediul Primăriei Bacău. „Comisia de concurs” a fost alcătuită din Radu Ababei, viceprimar; Ilie Bîrzu, consilier local; George Ivașcu, director Teatrul Tineretului Metropolis; Adrian Titieni, rector Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I. L. Caragiale” București; Maia Morgenstern, manager Teatrul Evreiesc de Stat și Elena Ionescu, director adjunct Teatrul Tineretului Piatra Neamț.
Pe la nouă fără un sfert, Elena Ionescu era deja în biroul primarului, locul unde a avut loc întâlnirea dintre comisie și candidați. Tot atunci apărea în Primărie și Maia Morgenstern.
Pe la fără zece, actrița Eliza Noemi Judeu urca scările. Grav. Nu a vrut să fie fotografiată și nici să dea vreo declarație. Poate din cauza încărcăturii momentului, după interviu fiind dispusă să împărtășească câte ceva din ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise.
Radu Bogdan Ghelu și-a făcut apariția cu o cameră de filmat într-o mână, cu o geantă pe umăr, salutând pe toată lumea, în stilul său, „cu dragoste”.
Ultima care a trecut pragul holului a fost Anca Sigartău, poate puțin obosită, dar cu un zâmbet.
Cât membrii comisiei de concurs parcurgeau pașii dinaintea examinării, presa a putut lua câteva cadre. De aici, Maia Morgenstern se pregătea să plece spre Piatra Neamț. „Ce pagină din istoria cinematografiei mai scrieți, doamnă?” – Adrian Titieni.
Prima care a intrat în concurs a fost Anca Sigartău,
oarecum grăbită de premiera spectacolului „Stele Rătăcitoare” în regia lui Andrei Munteanu, o producție a Teatrului Evreiesc de Stat, în care joacă pentru prima oară în idiș. După interviu, Sigartău a preferat să nu dea declarații așa cum a făcut și după aflarea primelor rezultate, considerând că e mai bine să aștepte rezultatele finale, după contestații.
A doua în concurs a intrat Eliza Noemi Judeu.
„A fost foarte bine. O comisie absolut minunată. M-au lăsat să-mi spun programul pe care mi l-am propus cu Teatrul Bacovia, au urmat niște întrebări și… am răspuns la toate întrebările cu luciditate, obiectiv… M-a determinat să particip la acest concurs dorința de a face teatrul acesta să fie viu. El există, dar trebuie să fie viu. (…) În primul rând am mers pe tineret, deci teatrul are un factor cultural și recreativ. Am adăugat și îmi propun să dezvolt factorul educațional. Proiectul se numește „Tu și teatrul”” – a declarat pentru bacauinfo.ro actrița Teatrului Municipal Bacovia.
Radu Bogdan Ghelu și-a tot așteptat rândul. L-a deranjat că Anca Sigartău – de exemplu – și-a lăsat bagajul în biroul viceprimarului Ababei, așa cum a făcut-o de altfel și Maia Morgestern. „E mare lucru ca un viceprimar să întindă o mână măcar unuia dintre concurenți”, aruncând astfel „niște răutăcisme, vorba lui Vanghelie” – cum a ținut să precizeze. Camera de filmat cu care și-a făcut apariția nu l-a ajutat însă cu nimic, comisia refuzându-i dorința de a se filma.
Ghelu a stat în fața comisiei cel mai mult, aproape o oră: „Probabil pentru că am explicat foarte multe lucruri și am mers pe amănunte, dorind să arăt că această instituție nu are niciodată dreptul să moară, indiferent cine ar fi la conducere. Nu trebuie să fie o gaură neagră, ci un monument de lumină. (…) A fost o onoare. Am găsit niște oameni pe care îi vezi foarte rar, care sunt în fața ta și care te obligă să dai tot ce ai mai bun în tine: tradiția – să o mărturisești, să arăți performanța dacă te bizui pe ceea ce zici și să poți dovedi că Teatrul Municipal Bacovia este cheia de boltă a artei băcăuane. (…) Am venit ca un învingător, tratez povestea ca un om care luptă și care vrea să învingă.”
Înainte de verdict, membrii comisiei au împărtășit câteva impresii.
Ilie Bîrzu, consilier local: „E pentru prima dată când fac parte dintr-o comisie de concurs de artă teatrală pentru un post de director de teatru și sunt impresionat de toți cei trei candidați, urmează să facem deliberarea.
Toți trei au prezentat proiecte foarte bune. Din punctul meu de vedere fiecare a avut calități în prezentarea acestui proiect, fiecare cred că are speranțe, să vedem ce va ieși după jurizare.”
Radu Ababei, viceprimarul municipiului Bacău: „A fost bine și un pic trist, îmi pare rău pentru că va trebui să fie un singur director.
Cred că Primăria a făcut un lucru foarte bun organizând acest concurs, o dată pentru că sunt aproape sigur că nu vom avea contestații pe procedură, cred că am acumulat un set de idei importante și cred că, dacă va fi colaborare între cei trei candidați, vom avea rezultate foarte bune în anii următori.”
Maia Morgenstern, manager Teatrul Evreiesc de Stat: „Am fost absolut emoționată și impresionată de felul în care candidații s-au pregătit și au venit.
Dovedește… n-aș vrea să folosesc un limbaj înțepenit sau convențional – sunt oameni ce iubesc teatrul, iubesc comunitatea, iubesc orașul Bacău… Candidați, colegi – până la urmă suntem colegi, toți vorbim de colegi întru actorie, întru dragostea de teatru, grija pentru ceea ce trebuie să devină teatru. Lucru ăsta mă emoționează, mă impresionează și cred că am avut de învățat de la fiecare dintre dânșii.”
Adrian Titieni, rector Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” București: „Principalele concluzii, pe care într-un fel sau altul le pot asuma personal și subiectiv – există o preocupare reală la nivelul administrației locale pentru teatru, ceea ce e un lucru absolut extraordinar, toți candidații au venit cu propuneri cât se poate de coerente și legitime; în aceste proiecte există o componentă educațională importantă; cred că e o misiune a teatrului pentru comunitate și mă bucur să fi trăit această experiență, indiferent de rezultatul ei. Cert este că preocuparea ridicată la grad de excelență e un lucru bun și face cinste tuturor.
S-au desprins oarecum profiluri care pot degenera în particularitate. Am văzut dedicare, particularitate cu caracter de generalitate, nevoie de a se implica, nevoie de schimbare și noutate. Fiecare dintre ei sunt autentici – toți suntem unici și irepetabili – și n-aș vrea să pun accente false apropo de particularități, dar toți cei trei candidați sunt posibili manageri, nu neapărat ai teatrului, ci posibili manageri. Un om care își asumă într-un moment al vieții lui nevoia de a instrumenta lucruri, oameni, acțiuni, proiecte și are capacitatea să le susțină, cum au făcut cei trei candidați astăzim cred că e de foarte bun augur.”
George Ivașcu – director Teatrul Tineretului Metropolis: „Principalele concluzii sunt, din două motive.
Toți cei trei candidați, într-un mod absolut minunat, sunt pasionați și iubitori de Bacău, ai acestei comunități, pentru că tot ceea ce și-au propus avea ca țintă publicul de aici și creșterea și înnobilarea. Mi-a plăcut foarte mult – nu vreau să particularizez, pentru că de acum urmează să decidem – că au fost foarte atenți pe educație. Educație prin cultură. Minunat. Mă bucur foarte tare că în Bacău există această preocupare pentru îmbunătățirea activității și identității culturale.”
Vreme de aproape jumătate de oră, cât a stat comisia să delibereze, pe holul primăriei a fost agitație. Două-trei doamne au trecut de mai multe ori, poate poate „o prind pe Maia pentru un autograf”, alții îl așteptau pe „domn profesor” (Radu Ababei – n.red.) pentru o semnătură. La bursa pronosticurilor, de la Vlădică la Opincă toți și-o doreau director „pe Anca, pentru că e altceva, are alt suflu.”
În jur de 12:30 am smuls și decizia comisiei.
La întrebarea „cine e câștigătorul?”, adresată viceprimarului Radu Ababei, a răspuns Maia Morgenstern, care era deja pe picior de plecare.
M.M.: Teatrul din Bacău. Teatrul Bacovia este câștigător total
Reporter: Domnule viceprimar?
R.A.: Este o femeie.
M.M.: Publicul din Bacău, pe lângă Teatrul din Bacău.
R.A.: O femeie care nu este din Bacău.
Reporter: Doamna Anca Sigartău?
R.A.: DA.
Notele finale: Anca Sigartău 9,42; Radu Bogdan Ghelu 9,31; Eliza Noemi Judeu 8,91.
Radu Bogdan Ghelu: „mi-am manifestat dorința de a contesta povestea”
La aflarea câștigătorului, Radu Bogdan Ghelu a declarat că „nu e nicio problemă, pentru că eu de dimineață am și depus cererea pentru grile și mi-am manifestat dorința de a contesta povestea. Nu vreau să fac acum o declarație clară, pentru că nu își are rostul. Eu sunt pregătit pentru… sunt diverse vicii de procedură. Și eu, dacă aș fi ieșit câștigător, tot depuneam contestație, pentru că așa mi se pare normal. După părerea mea primul concurs nu s-a terminat. A fost o primă procedură neîntreruptă. Eu am depus la Primărie o poveste, nu mi s-a dat răspunsul, nu am semnat pe nimic. Același organizator care a făcut primul concurs greșit îl organizează pe al doilea… Nu-i musai să fie astea… sunt destule. Poate conflicte de interese…”
Eliza Noemi Judeu nu a răspuns apelurilor bacauinfo.ro.
Conform Regulamentului „candidații nemulțumiți pot depune contestații asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea și desfășurarea concursului la Serviciul Managementul Resurselor Umane și Administrativ, în termen de 5 zile lucrătoare, respectiv 3.04. – 10.04; contestațiile se soluționează în trei zile lucrătoare 13.04. – 16.04.”