Apa revine în Bacău de sâmbătă. Explozia conductei la Valea Budului a aruncat bucăți prin grădini.

O adevărată explozie a avut loc pe conducta de apă de la Valea Uzului, care alimentează municipiul Bacău. După ore de secetă în unele cartiere, de sâmbătă dimineața

orașul trece pe programul de restricţie, câte 2 ore dimineaţa şi seara, la presiune normală. Conducta de azbociment, adică tronsonul vechi, a cedat în jurul orei 4 dimineaţa. În urma exploziei au putut fi găsite bucăţi de conductă în grădini. O echipă de intervenţii a Companiei de Apă, cu 17 persoane, lucrează la înlocuirea secţiunii de conductă lungă de 5,4 m, sperându-se ca lucrarea să fie finalizată până vineri la 24.00.

La aproximativ 10 km de municipiul Bacău în punctul Valea Budului, aducţiunea de apă de la Valea Uzului a suferit o avarie, care a determinat Compania Regională de Apă să restricţioneze apa la robinete. Evenimentul s-a produs în jurul orei 4 dimineaţa, iar până la 12.00 locul fusese degajat, un şanţ de 6 – 7 metri şi aproape 3 adâncime fiind săpat pentru a descoperi tronsonul de conductă care a explodat.

Din DN 2 G Bacău – Moineşti se puteau vedea utilajele care încercau să ducă segmentul de conductă din oţel la locul decopertat. La ora la care am ajuns, pe la amiază, o grupă din echipa CRAB de 17 oameni lucra în şanţ pentru a pregăti cele două capete în vederea conectării noului segment, în timp ce a doua grupă descărca cu macaraua, din autospecială, noua conductă de aproximativ 7 m.

Locul unde s-a produs avaria a pus serioase probleme chiar şi unui buldoexcavator, care încerca să deplaseze conducta din oţel de la marginea drumului. Cei câţiva zeci de metri, poate 40 – 50, au fost inundaţi de apa care a ţâşnit din conductă veche. După mai multe încercări de a ieşi din mlaştină, buldoexcavatorul nu a mai înaintat, scufundându-se cu roţile în noroi. A fost nevoie de un al doilea buldo care să-l urnească pe primul, de care era legată ţeava de 800 mm în diametru şi lungă de aproximativ 7 m.

Conducta din oţel va înlocui segmentul din azbociment de pe tronsonul vechi. Costică Ţoţin, şeful Secţiei Aducţiune Valea Uzului, ne-a explicat, printre picături, că este a patra avarie în acest punct în ultimii zece ani. Dovadă stau gurile de conductă diferite. În partea dinspre Bacău era o ţeavă din oţel, în partea dinpre Stejaru se putea vedea conducta din azbociment, iar pe margine bucata care a cedat.

Echipa din şanţ scotea apa cu motopompa şi curăţa cele două capete pentru o îmbinare cât mai bună. Pe conducta de azbociment au fost sudate câteva coliere, pentru a-i asigura rezistenţa la presiunea apei.

„Au cedat inelele din sârmă din corpul conductei, pentru că asupra lor a acţionat de atâta timp clorul din apă. Atunci s-a spart şi conducta. Au sărit bucăţi şi în grădină, au împins pământul. Înlocuim ţeava pe o lungime de 5,4 m şi încercăm să ne adaptăm la situaţia din teren” ne-a mai spus Ţoţin.

Conducta nouă din oţel a fost luată la măsurat şi tăiată în segmente, pentru înlocuirea tronsonului vechi. După ce i s-au sudat două urechi pentru a face posibilă manevrarea cu buldoexcavatorul, primul segment a fost coborât în şanţ. Între timp, pe conducta de azbociment au fost trase mai multe chedere de cauciuc, pentru a asigura etanşeitatea prizei. De aici a început munca de bijutier. Mişcări la milimetru executate cu buldo şi direcţionate de oamenii de jos, care poziţionau noua conductă peste cea din azbociment. După câteva încercări au reuşit montarea primului segment. Urma al doilea segment, ceva mai lung, a cărui montare nu am mai așteptat-o.

După o evaluare a situaţiei din teren, Petruş Rădulescu, directorul tehnic al Companiei de Apă, a declarat pentru bacauinfo.ro: „Noi sperăm ca în noaptea asta la 24.00 să terminăm lucrarea. Dăm drumul la apă uşor pe conductă şi estimăm că în două zile vom relua programul normal de alimentare. Apa va fi livrată cu program de câte două ore seara şi două dimineaţa, la presiune normală. În acest moment, Spitalul Judeţean de Urgenţă mai are apă, deşi noi nu livrăm cu presiune. Locuitorii din blocurile turn nici nu ar trebui să simtă restricţia, decât dacă remedierea avariei va dura mai mult decât am preconizat, adică ora 24.00.”

Reamintim faptul că reţeaua de apă pe ramura de alimentare a Bacăului a beneficiat de un proiect de 25 de milioane de euro. Proiectul a vizat înlocuirea conductei din azbociment cu alta din fontă, dar până în punctul Stejaru. Pentru a înlocui întregul tronson ar mai fi nevoie de 35 de milioane de euro pentru cei 20 de km rămaşi, estima Răzvan Găină, directorul general al Companiei Regionale de Apă Bacău.

UPDATE. CRAB: „In data de 29.05.2015, in jurul orei 20.00, au fost finalizate lucrarile de reparatie la conducta de aductiune de la Valea Uzului, din zona Valea Budului. S-a procedat la umplerea conductei, iar in cursul zilei de azi 30.05.2015 se incearca revenirea la programul normal de furnizare a apei potabile.

    Ne cerem scuze pentru disconfortul creat!