Bacau Info
Candidatul Alianţei Creştin-Liberale (ACL) la cea mai importantă funcţie în stat, Klaus Iohannis a fost
prezent joi în judeţul Bacău. La conferinţa de presă de la sediul de campanie al ACL, de pe strada Vasile Alecsandri, a legat retrocedările de privatizări, a vorbit la cerinţele presei despre primarul suspendat al Bacăului, Romeo Stavarache, dar şi despre procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI)
„Vedem în aceste zile unde ne-au dus 25 de ani de scandal în politică şi de corupţie în politică. (…) Avem de-a face cu un PSD care are foarte mulţi politicieni la vârf acuzaţi de fapte grave de corupţie şi deja au început chiar unii să afirme că PSD ar fi patria corupţilor, partidul corupţilor. Vom afla după ce procurorii şi judecătorii îşi vor termina treaba pe care au început-o cu foarte mulţi politicieni din PSD.”
„Trebuie să subliniez că nu este doar candidat (Victor Ponta – n.red) şi doar prim-ministru, este preşedintele acestui partid (PSD – n.red.) cu nenumărate probleme. Domnia sa are o şansă foarte bună să-şi arate buna-credinţă. Domnul Victor Ponta să-şi trimită partidul în Parlament să voteze pentru încuviinţarea tuturor urmăririlor penale solicitate de DNA şi Parchetul General şi atunci, eventual, putem să credem că a spus adevărul când se pune în faţa naţiunii şi susţine că domnia sa luptă pentru statul de drept şi independenţa justiţiei.”
„Domnul candidat Victor Ponta este un politician manevrat de structurile din partid, dacă nu şi de alte structuri. Domnia sa spune că de alte structuri, nu. Vom vedea, dar eu nu-mi doresc un preşedinte despre care nu ştiu ce are în spate, nu ştiu la ce butoane reacţionează.”
„Eu propun românilor un leac la această evoluţie din ultimii 25 de ani. Leacul meu se numeşte simplu „România lucrului bine făcut”, o Românie normală, cu oameni normali, cu un preşedinte normal, cu economie în creştere, şcoli bune, spitale ca lumea, locuri de muncă, salarii în creştere.”
„Este foarte trist că au existat politicieni care au ştiut să profite de pe urma unor privatizări dubioase şi să distrugă practic locuri de muncă, pentru a se îmbogăţi ei. Acum îi vedem la Procuratură şi e bine că-i vedem şi acum, chit că e târziu. E la fel de trist când vii în Moldova şi afli de la toată lumea că pădurile au fost tăiate şi vândute pe nimic sau au fost păstrate în loc să fie retrocedate proprietarilor de drept, au fost păstrate pentru a fi retrocedate cu un interes maximal de aceiaşi politicieni care au promovat privatizări dubioase.”
„Pe oamenii de acolo (din Oneşti – n.red.) îi interesează să se facă dreptate şi pe noi toţi ne interesează să ajungă aceşti corupţi unde le e locul, să respire aer bine filtrat, dar în rest, pe oamenii de acolo îi interesează să venim cu un concept care crează locuri de muncă. Asta e problema în foarte multe locuri din ţară şi în Moldova asta este problema numărul 1, numărul 2 şi numărul 3, iar ceea ce vreau eu să fac este ca împreună cu Guvernul meu – îmi doresc un Guvern al noului Partid Naţional Liberal – să facem în aşa fel ca economia să crească, să aducem investitori, să apară locuri de muncă, să apară venituri serioase pentru oameni. Pentru că inclusiv acolo unde este de lucru (…) oamenii spun că salariile sunt extrem de mici în multe locuri. Astea sunt soluţiile pe care le văd eu şi astea sunt soluţiile pe care vrem să le implementăm.(…)”
„Nu zice nimeni să nu îi sprijinim pe cei care au probleme, dar sunt prea mulţi şi parcă PSD face o politică ca să devină din ce în ce mai mulţi. Noi vrem să facem o politică de combatere a sărăciei prin crearea de locuri de muncă şi locuri de muncă bine plătite.”
„Constatăm cu amărăciune că PSD pregăteşte de multă vreme un nou stil de fraudare a alegerilor. Prin organizarea alegerilor, Ordonanţa 45, au început şi au legalizat practic turismul electoral. (…) Pe urmă au început să legalizeze migraţia politică în administraţia locală. Au atras primari din Opoziţie cu tot felul de acţiuni destul de urâte în unele situaţii, exact pentru a atrage după aceea, prin aceşti primari, electoratul care nu cunoaşte foarte bine miza acestor alegeri sau poate nu este interesat.”
„Fostul primar (Romeo Stavarache – n.red.) este suspendat din partid, este într-o procedură de anchetă, sper să se dovedească – sper aşa, la nivel de coleg primar, fost coleg primar – că nu a greşit, iar dacă a greşit va plăti. Este abordarea mea în toate chestiunile. În prima zi după ce am fost ales preşedinte de partid am fost în Parlament şi le-am spus clar, pe faţă: din acest moment, noi votăm în toate situaţiile pentru încuviinţarea urmăririi penale, dacă se cere acest lucru. Avem în statut o prevedere clară: cine este condamnat pentru fapte de corupţie este automat eliminat din partid. Sunt lucruri simple care, dacă se urmăresc cu consecvenţă, duc la curăţirea partidului.”
„Faptul că cineva stă în arest pe timpul cercetării penale nu înseamnă că a căpătat o pată care nu-l face compatibil cu societatea. Noi nu avem nicio problemă dacă cineva este cercetat şi se dovedeşte nevinovat. Avem o problemă când cineva e cercetat şi e vinovat.”
„Nu duc o campanie ca să profit de ceva, duc o campanie ca să arăt ceva. Mulţi aşteaptă să vină campania că e show, e fain. Părerea mea este că politicienii trebuie să conducă, nu să distreze.”
„În legătură cu procesul meu cu ANI, sincer, stau foarte liniştit dintr-un motiv foarte simplu. ANI m-a acuzat de incompatibilitate, doar că eu ştiu că nu sunt în incompatibilitate, drept dovadă nici prin cap nu mi-a trecut să renunţ la una din cele două calităţi nici până în ziua de azi. Sunt în continuare primar şi reprezentantul municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Operatorului Regională care este Apă-Canal, fiindcă aşa e corect. Doar nu o să trimit instalatorul de la Primărie să reprezinte interesul municipiului Sibiu. (…) Acest Raport ANI a fost contestat de mine şi am câştigat în prima instanţă, dar nu aşa… parţial sau un pic, am câştigat cu brio cum se zice. Am obţinut anularea integrală a raportului ANI, fiindcă instanţa a considerat că eu am dreptate. Sunt convins că se va confirma decizia primei instanţe, fiindcă Înalta Curte nu rejudecă.(…) Operator Regional e una, Operatorul Local e alta. Din păcate, au fost colegi care s-au băgat în AGA la un Operator Local, lucru explicit interzis de legislaţia în vigoare.”