Bacau Info
Învăţăturile lui Viorel Hrebenciuc către fiul său Andrei, specialistul în tranzacţii off-shore în Cipru, i-au adus
acestuia din urmă o arestare preventivă de 30 de zile. Conform DNA, dosarul retrocedărilor ilegale a devenit afacerea familiei Hrebenciuc în momentul în care la Braşov s-a stabilit modalitatea concretă în care urma să fie răsplătit deputatul băcăuan pentru intervenţiile sale. La întâlnirea dintre Paltin Sturdza şi cei doi, respectivii au stabilit încheierea unui contract cu societatea Reşedinţa Vârstinicilor S.R.L., aparent fără vreo legătură cu familia Hrebenciuc. Procurorii DNA susţin că, în fapt, Andrei Hrebenciuc este acţionarul majoritar al S.C. Reşedinţa Vârstnicilor S.R.L., prin intermediul KKLAW Managers LTD, cu personalitate juridică cipriotă. Traseul banilor lui Hrebenciuc: PALTIN STURDZA, IOAN ADAM > BENGESCU > S.C. REŞEDINŢA VÂRSTNICILOR S.R.L. > KKLAW MANAGERS LTD, Cipru > conturile FAMILIEI HREBENCIUC, posibila destinaţie finală.
Din referatul procurorilor anticorupţie reiese faptul că Andrei Hrebenciuc ar fi pus la cale schema prin care tatăl său urma să fie remunerat pentru intervenţiile sale pe lângă directorul general RNP Romsilva şi pe lângă autorităţile locale şi judeţene din Bacău. Traseul banilor fusese stabilit cu ajutorul avocaţilor Nicolae Mergeani (conform presei, acționar cu 48% în Kapital Hart, societatea care deține brandul Fresh din Mere de Itești), Adrian Victor Prodan şi Carmen Elisabeta Drăgoi – asociat şi administrator al societăţii comerciale Reședința Vârstnicilor SRL, inculpaţi în dosar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.
Implicarea lui Hrebenciuc jr. a fost evidenţiată de procurorii DNA cu ajutorul agendei descoperite la Paltin Sturdza acasă, în urma percheziţiilor. Agenda pretinsului moştenitor, aferentă anului 2013, conţine date cu privire la întâlnirile avute pe tema retrocedării ilegale a pădurilor din Bacău, respectiv 43.227 ha.
18 aprilie 2013 – Paltin Sturdza s-a întâlnit cu Dan Bengescu, angajat de aşa-zisul moştenitor pentru a urgenta punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti obţinută ilegal la Tribunalul Covasna. Bengescu s-a obligat să pună în posesie un lot (Brătuleşti sau Dofteana) în 35 de zile, dar vrea contract pe toată suprafaţa.
19 aprilie 2013, Hotel Hilton, Bucureşti – Paltin Sturdza, Ioan Adam (deputat PSD), Viorel Hrebenciuc (deputat PSD). Nota din agendă: „Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase.” Probabil de aici şi siguranţa lui Paltin Sturzda când afirmă într-o convorbire faptul că „Direcția silvică nu va semna. Noi rezolvăm cu autoritățile, dar cea mai importantă la punerea în posesie este silvicul. Dacă nu se face ce trebuie nu o să participe la procesul verbal de punere în posesie. Va căuta nod în papură: că nu are pădurea, …că s-a tăiat… Noi știm unde să mergem. Noi nu așteptăm nimic. Începem de astăzi. Chestiunea cu această pădure se decide numai la București. Nu are legătură cu nivelul local, deoarece este cea mai mare pădure care trebuie pusă în posesie. Se decide strict la directorul general ROMSILVA. Local nu se poate face nimic. Știm și unde să mergem și ce trebuie vorbit.”– potrivit DNA.
20 aprilie 2013, Restaurant Romantic, Braşov – Paltin Sturdza, Ioan Adam, Roxana Adam. Nota din agendă: „La Romantic cu Adamii şi Mirela. Discutat strategii. Vom face contractul cu Bengescu.”
21 aprilie 2013, Bucureşti – Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciuc. Nota din agendă: „Vorbit cu Hrebe la hotel … OK.” „Seara, la masă cu Adamii cu Mirela discutat şi redactat contract Bengescu.”
13 iunie 2013, cu două zile înainte de expirarea termenului asumat de Bengescu – Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciuc, Adrian Victor Prodan, Dan Costin Bengescu. Nota din agendă: „s-a căzut la o înţelegere”, făcându-se referire la actul adițional ce urma să se încheie în data de 01 iulie 2013.
24 iunie 2013, Braşov – Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc. Întâlnire în cadrul căreia au căzut de acord asupra modalităţii concrete de plată pentru serviciile lui Hrebenciuc senior. Conform DNA, la respectiva întâlnire s-a stabilit încheierea unui contract cu o societate comercială care aparent nu are vreo legătură cu familia Hrebenciuc. La data de 01 iulie 2013, prin actul adițional autentificat, alături de Bengescu Dan Costin a dobândit calitatea de promitent cumpărător SC REȘEDINȚA VÂRSTNICILOR SRL, cu sediul în București. La data încheierii actului adițional, SC REȘEDINȚA VÂRSTNICILOR SRL a fost reprezentată de administrator, potrivit înțelegerii avute anterior cu Dan Costin Bengescu, Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc și Victor Adrian Prodan.
Din cercetări a rezultat că acționarul unic al SC REȘEDINȚA VÂRSTNICILOR SRL este persoană juridică cipriotă, controlată de Andrei Hrebenciuc prin intermediul KKLAW MANAGERS LTD. Faptul că Andrei Hrebenciuc controlează fără dubiu SC REȘEDINȚA VÂRSTNICILOR rezultă atât din declarațiile suspecților Drăgoi Carmen Elisabeta, Mergeani Nicolae și Prodan Victor Adrian, cât și din TRUST DEED-ul încheiat în data de 30 decembrie 201,1 prin care MERGEANI NICOLAE îi predă lui Andrei Hrebenciuc întregul control asupra societății MAJURA LTD. După încheierea acestui act care le garanta câștigul, inculpații Hrebenciuc Andrei și Hrebenciuc Viorel au început să facă demersuri pentru atingerea scopului grupului infracțional, se mai arată în referatul DNA.
Presiunile de la Dărmăneşti şi Dofteana, efectuate de Hrebenciuc, conform DNA, infirmate de primarii localităţilor
După ce a discutat despre problema restituirii suprafeţelor de pădure cu Paltin Sturdza, cu Bengescu şi Ioan Adam, în cursul lunii septembrie 2013 Viorel Hrebenciuc a intervenit pe lângă membrii comisiilor locale Dărmăneşti şi Dofteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, astfel încât aceştia să accepte predarea directă a suprafeţelor de pădure, fără avizul Comisiei Judeţene de Fond Funciar, în conformitate cu strategia de acţiune convenită în prealabil cu Bengescu, conform referatului DNA.
Însă primarii, totodată preşedinţii Comisiilor Locale de Fond Funciar, din Dărmăneşti şi Dofteana, declară pentru bacauinfo.ro că nu au avut nici o discuţie cu Viorel ori cu Andrei Hrebenciuc pe tema retrocedărilor ilegale şi nici nu cunosc să se fi efectuat presiuni la adresa membrilor Comisiilor. Cele două localităţi reprezentau zona de interes a grupului infracţional pentru punerea în posesie a moşiilor Brătuleşti (6.302 ha) şi Dofteana (7.618 ha).
Constantin Spiridon, primar Dărmăneşti: „Nu am purtat nici un fel de discuţie cu Viorel Hrebenciuc sau cu fiul său, cu privire la retrocedările de pădure.”
Ioan Bujor, primar Dofteana: „Nu ştiu de aşa ceva (presiuni – n.r.). Ce să-mi spună mie persoanele respective? Personal, nu am avut nici o discuţie şi nici ceilalţi membri ai Comisiei de Fond Funciar cu aceşti doi domni. Niciodată. Nu ştiu ce se înţelege prin presiune? Cu Andrei Hrebenciuc nu am avut nici o discuţie, nu m-am întâlnit cu el. Deputatul Hrebenciuc a venit de mai multe ori în zonă în calitate de deputat pentru că făcea parte din Colegiul 9. Venea cu alte probleme, nu cu probleme legate de Comisia de Fond Funciar. Repet: niciodată nu am avut discuţii despre aşa ceva.”
Primarul Bujor mai arată că „singura persoană care venea şi ne aducea documente era domnul Bengescu. Acesta venea şi depunea documente la secretariat. Bengescu era cel care insista mereu. Îmi spunea: Domne’, hai ca să iasă documentele din Comisia de Fond Funciar! Eu îi spuneam să-şi depună documentele la secretariat şi să-şi vadă de treabă. Comisia nu pot s-o întrunesc nici într-o oră şi nici într-o zi. În primul rând, eu, în calitate de primar şi preşedinte de Comisie, trebuie să studiez documentele cu secretara şi juristul, ulterior voi convoca şedinţa. Bengescu era insistent şi mă întreba mereu când va fi gata. Îmi cerea documentele să le ducă el la OCPI. Atunci hotărârea era definitivă şi irevocabilă şi avea nevoie de soluţia Comisiei pentru a-şi intabula suprafaţa. Eu am refuzat să-i dau documentele în mână, pentru că nu avea nici o calitate în acest sens.”
Viorel Hrebenciuc l-ar fi cooptat, pentru atingerea obiectivului grupului infracţional, şi pe Viorel Ghelasă, directorul Direcţiei Silvice Bacău. Dovada faptului că Ghelasă ar fi cooperat cu grupul infracţional, potrivit referatului studiat de bacauinfo.ro, este faptul că Viorel Hrebenciuc l-a asigurat pe Ghelasă că problema este rezolvată de cei de la firma GEOPROCESSING.
Membrii grupului infracţional organizat şi constituit în vederea trecerii a 43.227 ha de pădure din domeniul statului în proprietatea lui Paltin Sturdza, în faţa rezistenţei funcţionarilor publici, a primarilor, au trecut la ameninţări.
„Îmi aducea şi ameninţări, spunând că îmi va face plângere penală, cum s-a întâmplat în cazul altora, pentru că tergiversam emiterea documentelor. Actele respective sunt la noi. Nu le-am mai trimis pentru că am văzut că s-a făcut cererea de revizuire la Sibiu. Documentele sunt la Primăria Dofteana,” arată Ioan Bujor, primar Dofteana, referindu-se la inculpatul Dan Costin Bengescu.
Deranjat de demersurile făcute de Direcţia Silvică Bacău ce au avut ca rezultat strămutarea procesului la Tribunalul Sibiu, Viorel Hrebenciuc îi transmite directorului Ghelasă că „o să răspundă din toate punctele de vedere”.
După nemulţumirile exprimate de Ioan Adam, numit în cadrul grupului şi „profesorul”, Bengescu îi transmite lui Andrei Hrebenciuc un mesaj cu textul: „E făcută de Romsilva. Trece prin ei automat. Poate daţi o fugă marţi, miercuri la Bucureşti.”
Pus la curent cu faptul că Adam era nesatisfăcut de demersurile sale, mai ales că şi-a dat şi cuvântul, Viorel Hrebenciuc solicită mai multe informaţii de la un funcţionar public din cadrul Comisiei Judeţene de Fond Funciar. Acesta din urmă se scuză, arătând că cererea de revizuire a fost întocmită de Romsilva.
Implicarea directă a inculpatului Andrei Hrebenciuc în activitatea infracțională a grupului rezultă și din alte convorbiri telefonice purtate cu membrii grupării și din faptul că este pus la curent cu demersurile efectuate, susține DNA.
18.11.2013 – Andrei Hrebenciuc ia legătura cu Dan Bengescu.
D. B.: Tu-l ştii pe PAUL, am mai vorbit noi de el.
A.H.: Da.
D.B.: Omul are o jenă financiară foarte puternică.
A.H.: Da.
D.B.: Şi e pe cale să facă o mişcare greşită, în sensul că trebuie să dea vreo 20 000 mâine, nu ştiu la ce bancă şi eu nu i-am finalizat proiectul decât… îi finalizez proiectul undeva la începutul lunii decembrie, că îi lipseau lui nişte documente. El a zis sâmbătă că se duce exact la personajul la care nu aş mai vrea eu să se ducă…
A.H.: Da.
D. B.: Dacă se duce la ăla, să-i dea ăla, ăla îi va da cu o singură condiţie: să-i semeneze pentru cele 40. (Se face referire la cele 40.000 de ha Pădurea Broșteni).
A.H.: Gata, am înţeles.
D.B.: Ţi-am zis numai aşa, că am auzit acuma pe piaţă, ştii. Şi nu aş vrea, că dacă îi semnează lu’ ăla pe alea 40, e păcat.
A.H.: Ok, perfect, gata, vorbesc.
Imediat după această discuție, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc solicitându-i să-l ajute financiar pe Prințul Paul.
27.11.2013 – Andrei Hrebenciuc ia legătura cu Dan Bengescu.
D.B.: … Mâine mă duc pe la Oneşti, am altă etapă, cu contestările alea care le-au făcut ei.
A.H.: Au făcut?
D. B.: Ei tot vin cu fel de fel. Prima dată a fost 17 octombrie, au cerut ceva, le-au dat un termen. La termenul următor au cerut să suspende întrucât au făcut o revizuire, s-a mai dat acuma, noi am depus nişte documente…
A.H. : Vai!
02.12.2013 – convorbire între Andrei Hrebenciuc și Viorel Hrebenciuc.
Andrei H.: Ai întâlnire cu Bengescu?
Andrei H.: OK, bine, bine…
Viorel Hrebenciuc: Cine te întreba?
Andrei H.: Bengescu ăsta.
Viorel H.: Dar vine şi el?
Andrei H.: Păi, da, aşa am înţeles.
Viorel H.: Dacă vine, e perfect.
Procurorii DNA au reţinut în cazul lui Andrei Hrebenciuc contextul următor: ,,Specialist în tranzacții prin intermediul societăților de tip off-shore (caz anterior: în calitate de vânzător a încheiat cu SC Reședința Vârstnicilor SRL un contract de vânzare cumpărare având ca obiect un teren de 20.000 mp în comuna Balotești, iar banii pentru plata acestuia s-au virat în conturile societății de la un off-shore din Cipru), inculpatul Andrei Hrebenciuc, în baza unei înțelegeri cu Bengescu Dan Costin, Sturdza Paltin Gheorghe şi Adam Ioan, a găsit o formulă prin care să beneficieze împreună cu tatăl său de pe urma activității infracționale desfășurate de acesta din urmă. În acest scop, inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe a încheiat cu S.C. Reşedinţa Vârstnicilor S.R.L. acel act adițional la promisiunea bilaterală de vânzare – cumpărare în data de 01.07.2013. În această modalitate disimulată, inculpații beneficiau de bunurile obținute prin activitatea de trafic de influență.”
Viorel Hrebenciuc, în momentul arestării fiului său, a invocat lipsa banilor ca dovadă a infracţiunii de spălare de bani: „O altă mizerie. Aţi văzut vreodată o spălare de bani fără bani?” Procurorii arată că traseul banilor, ca răsplată pentru intervenţiile lui Hrebe senior, a fost pus la cale de Hrebe jr., însă DNA a intervenit şi a oprit scurgerea banilor prin off-shore-ul din Cipru.