47 milioane de euro au intrat în Municipiul Bacău în urma

executării lucrărilor de investiţie în sistemul centralizat de termoficare, iar în maxim două săptămâni vor fi încheiate evaluările în teren pentru lucrări în valoare de 15,672 milioane euro. Decembrie 2015 este termenul limită al proiectului, iar reprezentanții Primăriei Bacău consideră că pot fi cheltuiţi şi banii rămaşi, respectiv 20% din valoarea totală. „Avem timpul necesar să finalizăm lucrările de investiţii din Master Plan. Important este ca și constructorii să lucreze într-un ritm susţinut şi constant,” declară Iulian Stoican, viceprimar delegat Primăria Bacău.

Cu 14 luni rămase până la finalizarea proiectului de retehnologizare a sistemului de termoficare din Municipiul Bacău, au fost efectuate sau sunt în curs de derulare lucrări în valoare de 62,672 milioane euro (aproximativ 80%). Valoarea totală a finanţării este 78,36 milioane euro. Fondurile au fost atrase în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu – Axa 3. Obiectivul final al proiectului vizează crearea unui sistem de încălzire urbană durabil, la un nivel al tarifelor accesibil pentur populaţie.

Iulian Stoican, viceprimar delegat Primăria Bacău: „Până acum au fost plătiţi aproximativ 60% din cei aproape 80 milioane euro. Chiar în această perioadă constructorii îşi fac situaţia de lucrări pentru a le înainta spre decontare. În maxim două săptămâni se vor încheia şi verificările în teren. Sunt în evaluare lucrări executate în valoare de aproximativ 20% din valoarea totală a investiţiei.”

Unul dintre contractele aflate în derulare este cel care privește înlocuirea rețelelor termice secundare. În acest moment se află în execuţie 8 obiective, în diferite stadii de de execuție, din cele 22 licitate, aferente loturilor 2,3, 4, 5. Punctele termice 29 Electricienilor, 18 Bicaz, precum şi reţelele termice secundare aferente acestora sunt în proporţie de 85% finalizate. Zilele acestea muncitorii acoperă şanţurile în care au fost introduse conductele de termoficare. Într-un stadiu avansat de execuţie se află şi P.T. 21 Republicii, unde reţelele au fost trase până în blocurile care vor fi alimentate cu agent termic.

La celălalt pol, aflate doar la jumătatea lucrărilor, sunt punctele termice 25, 28, Centrala 4-6 de pe str. 9 Mai, care vor fi transformate în module termice de cvartal. „A fost la mijloc o problemă de achiziţii, pentru că la momentul licitaţiei câştigătorii au participat cu un modul fabricat în Oradea. Societatea respectivă se află în faliment de 6 luni. Prin urmare, a fost nevoie de schimbarea produsului. De aceea suntem în întârziere cu 45 de zile. E vorba de traseul documentaţiilor, birocraţia peste care nu poţi să treci. Însă, în cazul acestor obiective, odată cu aprovizionarea modulelor, se poate reveni în grafic. Modulele sunt prefabricate, trebuie doar să fie instalate, ulterior să se realizeze racordurile la utilităţi,” explică Iulian Stoican, viceprimarul delegat al Primăriei Bacău.

Transformarea şi modernizarea P.T. în module termice de cvartal elimină problemele beneficiarilor privind sistările dese ale serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură. Consumatorul nu trebuie să mai irosească metri cubi de apă rece pe care o plăteşte la preţ de apă caldă, datorită distanţei scurte de la modulul termic până la bloc.

„În zona Gării, la blocul nr. 10, a fost instalat un modul termic nou, care alimentează două blocuri. Unul dintre avantajele acestui model este faptul că operatorul are cheltuieli minimale cu reţeaua de transport, diminuarea semnificativă a avariilor. Aceste module sunt mult mai uşor de supravegheat, funcţionează independent de sistem, iar în caz de avarie numărul de consumatori afectaţi este mai mic. Sunt eliminate reţelele de recirculare, care în multe locuri din Bacău sunt îmbătrânite şi sparte,” arată Stoican.

Odată cu retehnologizarea punctelor termice sunt înlocuite vechile reţele termice secundare. Reţeaua termică secundară, în lungime totală de circa 364,17 km, cu o vechime de până la 47 ani, prezintă un grad ridicat de uzură, durata de exploatare fiind expirată în proporţie de 85%, situaţie care favorizează o frecvenţă ridicată a avariilor în sistem. Conductele secundare sunt realizate în totalitate după soluţia tehnică clasică, utilizând conducte de oţel izolate la exterior cu saltele de vată minerală protejată cu un înveliş de tablă sau carton asfaltat. Vechea reţea va fi înlocuită cu ţeavă preizolată, cu un sistem electronic de detectare a avariilor.

„În ultimii 10 ani, în municipiul Bacău, s-au făcut investiţii într-un cuantum mult mai mare decât capitalul social cu care a plecat CET la drum în 2002. La momentul respectiv, C.E.T. avea doar 29 de obiective. Acum sunt peste 50. Deşi Master Planul pe termoficare se încheie în 2015, Primăria va continua investiţiile în sistem. Tot la anul dorim să demarăm investiţii în reţeaua de transport. Vrem să facem o alimentare circulară. În caz de avarie, să putem opri tronsoane de transport până în punctul avariei şi să alimentăm pe partea cealaltă, Bacăul să fie alimentat pe două părţi,” – Iulian Stoican, viceprimarul Municipiului Bacău.