Bacau Info
Consilierii liberali oneşteni vor să-i ofere cadou primarului Neghină infrastructura de apă şi canalizare şi serviciul de alimentare cu apă aflat în administrarea S.C. Apă Canal. Pe rolul
instanţei există însă un proces între operator şi Primăria Oneşti, având ca obiect stabilirea proprietăţii asupra celor 100 km de reţele de alimentare şi 130 km canalizare.
Consilierii liberali oneşteni pun umărul, cel puţin declarativ, la preluarea reţelelor de apă şi canalizare de către Primărie.
Administraţia Neghină şi-a dat deja măsura capacităţii de gestionare a unui serviciu de interes public, respectiv furnizarea apei calde şi căldurii prin operatorul Termon CT. Acum, nu doar că operatorul este în insolvenţă, dar serviciul de termoficare este închis, avariat, îngropat în datorii, graţie abilităţilor manifestate de edilul Laurențiu Neghină, care a luat decizia sistării serviciului pe 6 martie 2013.
Aceaşi administraţie nu a reuşit să încheie o licitaţie la doi ani de la aprobarea Programului de reabilitare termică a clădirilor de locuit.
Cu toate acestea, consilierii liberali vor să dea pe mâna Primăriei serviciul de alimentare cu apă şi îi solicită lui Neghină să intre în posesia reţelelor, invocând articolul unic al Hotărârii de Guvern nr. 1347/2001 emis de primul ministru Adrian Năstase, contrasemnat de Octav Cozmâncă, ministrul Administraţiei Publice.
Mihai Şova, consilier local PNL: „Primăria ar trebui să fie preocupată de preluarea în administrare a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare. Aş vrea să vă reamintesc că reţelele de apă sunt proprietatea municipiului, fapt menţionat în Hotărârea de Guvern nr. 1347/2001. Preluarea reţelelor de alimentare ar fi prima condiţie pentru scăderea preţului la apă.”
În acest moment, se află în derulare un proces între operatorul local Apă Canal şi administraţia oneşteană, tocmai pentru a stabili dreptul de proprietate asupra infrastructurii de apă şi canal.
Cât priveşte scăderea preţului la apă, consilierii liberali merg din nou pe mâna unui lider PSD, vicepreşedintele CJ Ionel Floroiu, care declara că, prin preluarea reţelelor de Primărie şi intrarea Oneştiului în C.R.A.B., oneştenii vor plăti mai puţin pe apă. „Dacă mâine vă preluăm, noi am aprobat un tarif unic, veţi plăti 3,81 lei pe m.c. de apă. Dacă vă preluăm, cum să vă mărim preţul? O să facem un echilibru de preţ. O să avem un minim de pierdere, dacă vă preluăm pe dumneavoastră. Deci CRAB îşi va asuma pierderile dumneavoastră, cu alte cuvinte, dar preţul va rămâne acelaşi.” Declaraţia a fost făcută în aprilie, în cadrul întâlnirii dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, Consiliul Judeţean, Primăria Oneşti şi Apă Canal.
Cauza creşterilor tarifare la serviciul de alimentare cu apă nu se găsește însă în componenta din preţ a operatorului local, ci în majorările efectuate de Compania Regională de Apă, care au generat o explozie cu 300% a preţului apei.
Mergând pe scenariul conform căruia Apă Canal ar ieşi din ecuaţie, preţul perceput acum de C.R.A.B. populaţiei, respectiv 6,63 lei, apă + canal, va suporta modificări în sensul creşterii. Tariful Companiei va creşte, pentru că trebuie să înglobeze în pierderile de pe sistemul ei şi procentajul din Oneşti, adică 53%, la care se adaugă creşterile cu cheltuielile fixe şi cu cele salariale, nemodificate de ANRSC din 2011. Astfel că, 1,45 lei, cât îi revine Apă Canal acum pentru a-şi acoperi costurile nu vor satisface nevoile CRAB pe municipiul Oneşti.
Conform specialiştilor în domeniul utilităţilor publice, tariful pentru serviciul de alimentare cu apă este cel mai probabil să crească decât să scadă.
„În acest sens, consider că s-ar impune o şedinţă extraordinară în care să se dezbată problema apei şi la care Executivul să prezinte strategia de preluare a reţelelor de apă şi asigurarea serviciului de către Primărie,” a mai solicitat Mihai Şova, consilier local PNL.