Primăria Oneşti caută oferte pentru a cumpăra cafea, şampanie, dulciuri. În 2013, Aquila Fashion, firma la care primarul Neghină este

acţionar cu 95%, restul de 5% fiind ale mamei sale, a fost aleasă pentru a furniza produsele pentru pachetele de Crăciun. Primăria Oneşti a ales atunci procedura de încredinţare directă către singura ofertă, a firmei primarului. Astfel, în conturile firmei deţinute de Neghină au fost viraţi cu rapiditate 17.668,40 lei din bugetul local. Nici până în acest moment nu a fost făcut public raportul anchetei privind starea de conflict de interese în care s-ar fi aflat primarul Neghină. În 2014, Primăria Oneşti solicită public oferte pentru achiziţie produse de protocol. Aquila Fashion a încărcat deja marfa în maşină, aşteaptă doar semnătura primarului? Sau, dacă procedura e publică, au și alții șanse?

După dezvăluirile din ianuarie – februarie 2014, făcute de publicaţia Oneşti Expres (link 1, link 2, link 3, link 4, link 5), cu privire la faptul că firma primarului Neghină, Aquila Fashion, a fost aleasă de Primăria Oneşti să furnizeze şampanie, cafea, bomboane, sucuri, napolitane, pentru pachetul de Crăciun dat angajaţilor instituţiei, administraţia condusă de Neghină a decis acum să facă achiziţia mai transparent, publicând solicitarea de oferte pe site-ul instituţiei.

Valoarea achiziţiei din 2013 a fost de 17.668,40 lei, bani care au intrat în conturile firmei edilului. Acesta deţine 95% din acţiunile Aquila Fashion, iar mama sa restul de 5%.

Procedura utilizată – încredinţarea directă – pentru achiziţia produselor de protocol (cutii de bomboane (300 buc.), cafea măcinată (267 buc.), vin spumant (267 buc.), bomboane pom (600 buc.), ciocolată (600 buc.), napolitane (600 buc.), cornuri cu ciocolată (600 buc.), doză suc (600 buc.), precum şi întocmirea documentaţiilor arăta intenţia clară a Primăriei Oneşti de a face afaceri cu firma lui Laurenţiu Neghină. De partea celaltă, nici Aquila Fashion nu poate nega faptul că a dorit să devină furnizorul acelor produse, devreme ce şi-a trimis oferta de preţ către Primărie. Nu poate fi invocată natura accidentală a achiziţiei. De fapt, chiar primarul Neghină a recunoscut faptul că ştia de achiziţie:

L. Neghină: Eu mă ocup de relaţia cu Guvernul, de relaţia cu Consiliul Judeţean, de atragerea de fonduri. Pentru ce insinuaţi dumneavoastră … problema pe care aţi ridicat-o dumneavoastră, nu mă ocup eu direct de asta. Există city manager-ul care-i ordonatorul de credite. Dacă cineva consideră că este conflict de interese sau vreo ilegalitate, sunt organele statului pe care le veţi sesiza şi îşi vor face treaba, dacă există, dar, din punctul meu de vedere, nu se pune problema de aşa ceva mai ales că nici nu ştiu despre ce este vorba. Nu mă ocup de problema ridicată.

Reporter: Nu ştiaţi că se vor achiziţiona aceste produse?

L. Neghină: Ştiam că se vor achiziţiona produse pentru cadouri de Crăciun, asta e clar, dar …

Reporter: Şi nu ştiaţi de unde se vor cumpăra aceste produse?

L. N.: Dar nu ai de unde să ştii … ei au programul de achiziţii, se duc, caută oferte.

R.: Cum de s-a ajuns exact la firma dumneavoastră?

L.N.: Habar nu am. Nici nu ştiu despre ce este vorba. Nu m-am ocupat de treaba asta.

R.: Vă daţi demisia?

L.N.: Staţi puţin. Despre ce vorbim noi aici? Sunt organele statului … Nu se pune problema de aşa ceva. Vom vedea la timpul respectiv. Din punctul meu de vedere asta este o poveste. Fiecare în cadrul Primăriei are atribuţiile bine delimitate.

R.: Sunt, totuşi, unele nereguli…

L.N.: Şi ce problemă este? Am văzut că aţi sesizat. Va fi, probabil, un control, dacă se va justifica un control pe tema asta. Biroul Aprovizionare are reguli pe care trebuie să le respecte. Dacă nu le respectă, vor răspunde. Este clar. Cine a greşit va răspunde!

Nici până în acest moment, Comisia care a anchetat cazul afacerii dintre Primărie şi Aquila, ai cărei membri se află în subordinea celui anchetat, respectiv primarul Neghină, nu a emis nici un comunicat cu privire la rezultatul anchetei.    

Având în vedere condamnarea primarului Neghină la opt luni cu suspendare în cazul dosarului „Mită la BAC”, precum şi perioada de încercare în care se află, stabilirea stării de conflict de interese ar fi cântărit greu la dosar. De aici şi jocul de glezne făcut de oamenii din Primărie, de secretarul Daniel Spânu, de liderii politici din Oneşti, de fostul prefect Claudiu Şerban şi alte instituţii cu atribuţii în domeniu. 

Revenim asupra elementelor cheie ale scandalului în care Primăria Onești a cumpărat prin încredințare directă produse de la firma primarului Neghină:

  1. Oferta de preţ solicitată doar firmei primarului a fost trimisă la 18.12.2013 şi înregistrată la Primăria Oneşti la aceeaşi dată, 18.12.2013.
  2. Primăria Oneşti nu a solicitat nici o altă ofertă de preţ. Factura achiziţiei a fost emisă de Aquila Fashion în data de 19.12.2013.
  3. În aceeaşi zi, 19.12.2013, funcţionarii publici din Primărie s-au dat de trei ori peste cap şi au avizat, aprobat, semnat, ştampilat şi achitat factura cu pricina.
  4. Acţionari la Aquila Fashion sunt Laurenţiu Neghină (95%) şi mama sa (5%).
  5. Primăria condusă Laurenţiu Neghină a achiziţionat produse de la firma Aquila Fashion, deţinută de acelaşi Laurenţiu Neghină.
  6. Procedura de achiziţie a fost cea de încredinţare directă.
  7. Primarul Neghină a recunocut că ştia despre această achiziţie: „Ştiam că se vor achiziţiona produse pentru cadouri de Crăciun, asta e clar.”

În 2014, Primăria Oneşti vrea să cumpere vin spumant, cafea, dulciuri, sucuri, cu valoarea cuprinsă între 18.000 lei şi 23.750 lei, fără TVA. Interesant este că la capitolul „descrierea contractului” Primăria cere ca ofertantul să prezinte mostre pentru produsul cafea. O fi cerut și în 2013? De ce nu şi la vinul spumant? Alegerea este la fel de grea, ţine de gust.