După ce miercuri Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul

de lege privind respingerea Ordonanței 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală, termenul de dezbatere și vot final fiind depășit, mingea e acum la Senat. Dacă proiectul va trece, primarii care au trecut la alt partid în baza Ordonanței Traseiștilor își vor pierde mandatele.

Conform alineatelor (2) și (3) ale proiectului de lege „aleşii locali, care au optat pentru derogările prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia public locală, îşi pierd calitatea dobândită în urma alegerilor, urmând a fi înlocuiţi conform prevederilor legale în vigoare”, iar „nerespectarea prevederilor acestei legi atrage răspunderea disciplinară sau administrativă, civilă sau penală, după caz.”

Instituțional, proiectul va ajunge mai întîi în Comisia pentru administrație și Comisia Juridică. Senatorul PNL Dragoș Luchian, membru în Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului, a declarat pentru bacauinfo.ro că proiectul nu a ajuns deocamdată în comisii.

Poziția mea va fi clară, de respingere a acestei Ordonanțe. Având în vedere actuala configurație, cu PSD majoritar, nu mă pot exprima acum care va fi poziția Comisiei, dar s-au schimbat multe date și s-ar putea să dea un semnal de respingere a Ordonanței. Raportul Comisiei este unul de informare, decizia se va lua în plenul Senatului, care e camera decizională în această situație. Cei afectați vor fi primarii păcăliți cu această Ordonanță. Există o mare posibilitate ca acești aleși locali să-și piardă mandatul. Asta ar presupune organizarea de alegeri înainte de 2016” – a declarat Luchian.

Senatorul PC Vasile Nistor apreciază că „e o decizie politcă destul de grea”: „Probabil va exista o discuție în cadrul alianței de guvernare și se va lua o decizie. Deocamdată nu pot anticipa ce se va întâmpla. Luni avem o ședință pe grupuri parlamentare și probabil și o ședință a biroului alianței de guvernare și se va lua această decizie. E o problemă foarte dificilă, pentru că e vorba de 300 de primari care ar putea să-și piardă mandatul. E o decizie politică destul de grea, de asta trebuie să existe o analiză perfectă pe fond” – a declarat Nistor pentru bacauinfo.ro.

Neoficial, pentru că Instituția Prefectului nu a făcut încă publică lista mutărilor făcute în baza Ordonanței 55, în județul Bacău ar fi trecut la putere (PSD, UNPR, PLR?) primarii din Blăgești, Glăvănești, Lipova, Pârjol, Răchitoasa, Roșiori, Sănduleni, Scorțeni, Stănișești, Tătărăști, Brusturoasa, Agăș, Ardeoani, Solonț, Sărata, Prăjești, Plopana, Odobești, Parava, Livezi, Horgești, Filipeni, Sascut. Primarul din Odobești și-a pierdut oricum mandatul, fiind condamnat între timp la o pedeapsă de închisoare cu executare.

În fața posibilității de a se respinge Ordonanța 55, Ionel Petraru, primarul comunei Roșiori, care s-a transformat din liberal în social-democrat, a conchis „Se fac alegeri și care-i problema?!

Gioni Crăciun, primarul comunei Livezi, care a trecut de la PDL la PSD, spune că nu regretă nicicum decizia pe care a luat-o, pentru că avea proiecte care „nu puteau să înceapă altfel”.

Din punctul meu de vedere a meritat, pentru că am reușit cumva să mișc o serie de proiecte pe care le-am avut începute, o parte care stăteau să înceapă și nu puteau să înceapă altfel. Am îmbunătățit relația cu Consiliul Județean, al cărui partid majoritar este Partidul Social Democrat, și consider că ceea ce am făcut este bine și nu regret deloc. Eu cred că o comunitate, cât de mică, nu-și dorește un primar care să stea în opoziție. Toate partidele când au fost la putere au tras mai mult jar pe turta fiecăruia dintre ele.

La noi cred că mai sunt doi consilieri care nu și-au schimbat apartenența politică, în rest… Dacă va fi lege, nu va fi tocmeală, dar mă gândesc că Ordonanța asta odată ce și-a produs efectele, efectele rămân. Dacă s-ar face anticipate, aș candida din partea partidului la care am venit, conform Ordonanței 55, din partea Partidului Social Democrat. Dacă va trece și de Senat proiectul de respingere, ar fi o bulversare politică la nivel național, ceva care nu ar aduce bine comunităților locale și chiar situației politice actuale” – a declarat pentru bacauinfo.ro Gioni Crăciun.

În toate comunele reprezentate de primari care au profitat de cele 45 de zile date de Ordonața Dragnea pentru a trece la putere, candidatul PSD la alegerile prezidențiale Victor Ponta a câștigat alegerile în ambele tururi.