Bacau Info
Direcția Națională Anticorupție (D.N.A.) i-a trimis în judecată pe
Cătălin Voicu, fost deputat PSD de Bacău în legislatura 2004-2008 și Petru Andronache (fost consilier județean PSD 2004-2008, 2008-2012), alături de alte trei persoane: Nicolae Coroiu, fost director director general al SC ELECTRICA SA, Radu Dan Floarea și Ion Dumitru Măruță, acționari la TECH SAFETY SA. DNA îi acuză că ar fi umflat de 25 ori prețul unor produse achiziționate de Electrica, de care societatea de stat nici nu avea nevoie.
Sursa: Comunicat DNA
„În intervenţiile sale directe la directorul general al ELECTRICA S.A. – Coroiu Nicolae şi la directorul economic al ELECTRICA SERV S.A, inculpatul Voicu Cătălin le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei S.C. TECH SAFETY S.A. pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare (ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor.
Aceste intervenţii au vizat, pe lângă încheierea contractelor, şi efectuarea cu prioritate a plăţilor către firma S.C. TECH SAFETY S.A.
Prin aceste intervenţii, Voicu Cătălin a înlesnit infracţiunea de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.
În perioada 2004-2005, inculpatul Floarea Radu Dan, în calitate de acţionar al SC TECH SAFETY SA, împreună cu administratorul Măruţă Ion Dumitru şi în înţelegere cu directorul general al ELECTRICA SA – Coroiu Nicolae şi Voicu Cătălin, ştiind că nu s-au organizat proceduri de achiziţie publică, a efectuat livrări de produse către SISE Moldova în cantităţi foarte mari (14.750.685 lei fără TVA), cu preţuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%, în scopul obţinerii de foloase patrimoniale, prin aceasta înlesnind cauzarea unui prejudiciului sus menţionat.”
Comunicatul DNA, aici.
„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”
Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, execută deja o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată, sentință primită în Dosarul „Transformatorul”.
Cătălin Voicu e și el după gratii, pentru trafic de influență.