Un nou episod din „războiul apei” dintre Consiliul Local Târgu Ocna şi Compania Regională de Apă Bacău. După patru ani şi în urma

nenumăratelor solicitări din partea primarului Şilochi, operatorul judeţean preia reţelele noi de alimentare cu apă, investiţie făcută de Primăria Târgu Ocna, care ar trebui să mai reducă din pierderile de peste 70%. Nu sunt în grafic, dar au început şi lucrările extindere a canalizării pe POS Mediu, investiţie de 8 milioane de euro a Companiei de Apă. Cu votul îndârjit al Consiliului Local, preţul apei a rămas nemodificat pentru consumatorii din oraşul staţiune, la nivelul de 2,46 lei/m.c., fără TVA. În replică, conducerea C.R.A.B. ameninţă că pierderea potenţială de venituri va fi acoperită din bugetul oraşului.

Târgu Ocna a rămas singurul oraş care nu a majorat preţul apei la solicitarea Companiei Regionale de Apă Bacău. În acest moment, apa livrată consumatorilor este facturată la preţul de 2,46 lei/m.c., fără TVA. Primarul Şilochi şi consilierii locali, indiferent de culoarea politică, s-au dovedit o nucă tare pentru argumentele C.R.A.B.. Până în acest moment, în Tg. Ocna compromisurile au fost făcute doar de către operatorul judeţean, care a decis preluarea reţelelor de alimentare cu apă realizate de Primărie, după o aşteptare de aproximativ patru ani. Deşi în întârziere, au început şi lucrările pe fondurile europene atrase de Compania de Apă prin POS Mediu în valoare de 12 milioane de euro, reprezentând extinderea reţelei de canalizare cu 27 km şi realizarea unei staţii de epurare noi. Cu toate astea, consilierii locali târgocneni nu au fost de acord cu majorarea tarifului apei la solicitarea operatorului judeţean. În schimb, au votat în ultima şedinţă Lista Investiţiilor Prioritare pe Programul Operaţional Sectorial 2 Mediu. Târgu Ocna va beneficia în această a doua etapă de investiţii în valoare estimativă de 2 milioane euro.

Neputând aplica politica tarifară unitară la nivelul ariei de deservire, Compania de Apă ameninţă administraţia locală condusă de Şilochi că va suporta diferenţa din bugetul local. „În cazul în care unitatea administrativ teritorială nu permite aplicarea strategiei de tarifare, este obligată să suporte din bugetul propriu pierderea potenţială de venituri a C.R.A.B. şi trebuie să prevadă în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli, cu prima rectificare sau cel mai târziu la adoptarea bugetului nou, sumele de care operatorul a fost lipsit. Plata acestor sume trebuie făcută lunar, până la revizuirea deciziei,” se precizează în răspunsul C.R.A.B.. 

Chestiunea aprobării de către consilierii locali a majorării tarifului la apă rămâne, în continuare, deschisă, supusă modificării în funcţie de eventualele oferte venite din partea C.R.A.B.. Până în acest moment, Târgu Ocna a rămas singurul oraş care plăteşte apa la 2,46 lei/m.c., fără TVA.

Predarea spre exploatare a reţelelor noi de alimentare cu apă către operatorul judeţean ar trebui să reducă pierderile de pe sistem, acum peste 70%, şi să micşoreze numărul avariilor.

Ştefan Şilochi, primar Târgu Ocna: „De luni (n.r. 15 septembrie) am început branşarea la conductele de apă. Noi facem săpăturile, noi cumpărăm piesele, iar C.R.A.B. vine cu branşamentul. E un lucru bun, pentru că vom reduce pierderile. Trecem cu alimentarea cu apă şi pe reţelele realizate de noi. Din 2010, de când s-au efectuat lucrările, trebuia făcute branşamentele şi preluate reţelele. Sunt peste 70% pierderi în Târgu Ocna şi stăm cu conductele noi prin oraş nefolosite. Bănuiesc că orice societate are interesul să-şi reducă pierderile. Au avut nişte avarii pe conducta veche la care au lucrat o săptămână, iar conducta nouă era în spatele blocului, nefolosită. Am investit foarte mult în apă şi toţi cetăţenii plătesc acum la creditul pe care l-am făcut pentru cofinanţare. Am făcut acest credit ca să ne fie bine. Observăm cum Compania ne măreşte tot timpul tariful la apă, dar nu face aceste branşamente. C.R.A.B. nu investeşte nici un leu. Acum trebuie ca noi să suportăm toate piesele pentru realizarea branşamentelor. În oraş, branşările la alimentarea cu apă s-a făcut în procent de 40% şi continuăm, în fiecare zi se face câte un branşament. Vorbim de branşări la blocuri.”

Lucrările la proiectul de extindere a canalizării sunt în întârziere. Investiţia presupune introducerea în pământ a 27 km de reţea şi construirea unei staţii noi de epurare. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 12 milioane de euro. DMC Oneşti este constructorul staţiei de epurare, pentru care Primăria a predat amplasamentul.

„Am avut multe discuţii cu consultantul şi faptul că se face proiectare şi execuţie acum, se lucrează în fiecare cartier, suntem mulţumiţi. Nu sunt în grafic. Ce grafic? Să vă spun de ce. Iniţial, am spus să stabilim începerea lucrărilor într-un cartier, dar având în vedere ritmul de aprovizionare cu ţeavă al constructorului, am început lucrările în toate cartierele. Nu putem să aşteptăm ţeava. Am început mai multe şantiere. Se introduce acum conducta de refulare, cea pompată, de diametru mai mic, cu care putem înainta mult mai repede. Încercăm să facem cât mai multe lucrări, pentru că vine iarna. Lucrările se vor opri sigur. Trebuie să fim cu toţii responsabili şi să ne gândim că până-n decembrie 2015 lucrările trebuie să fie încheiate. Este termenul peste care nu se poate trece şi până când banii sunt disponibili,” spune Ştefan Şilochi.