Bacau Info
Turism electoral desprins din manualele de
furat alegerile. Doi consilieri judeţeni PSD sunt acuzați de implicare: Eugen Ochenatu şi Răzvan Şendrea. Ambii riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani. „Mie mi se pare o infracţiune extrem de gravă. Chiar dacă nu e pedepsită la fel ca darea de mită mare, e foarte gravă, mai ales în contextul nostru, surprinsă în condiţiile astea de transport masiv şi în flagrant,” explică avocatul Cristian Cojocaru. În exclusivitate, bacauinfo.ro prezintă informații clare cu privire la organizarea transportului alegătorilor din municipiul Bacău pentru a vota în comuna Măgura, sub pretextul că s-ar fi aflat în tranzit, unii spre Iaşi, alţii spre Buzău.
După o urmărire de 45 de minute pe raza municipiului şi a comunelor Măgura şi Mărgineni, maşina cu turiştii electorali a intrat în curtea gospodăriei lui Vasile Andone, fratele candidatului PSD la Primăria Măgura în 2012. Şoferul, împreună cu 5 votanţi, s-au baricadat în casă şi nu au vrut să iasă pentru a fi legitimaţi de agenţii de Poliţie, aflaţi la poartă. În exclusivitate, imagini video cu filmul turismului electoral pe traseul Bacău – Măgura!
Intro: „Le mulțumesc băcăuanilor pentru că au venit la vot și ne-au susținut!
Rezultat final în județul Bacău:
Victor Ponta – 53,54%
Klaus Iohannis – 46,46%”
Sursa: Dragoș Benea, președinte al PSD Bacău
Ziua alegerilor din turul doi pentru prezidenţiale a început pentru unii la 6.30 dimineaţa, în faţa barului Conti, de pe strada Bicaz, municipiul Bacău. Numărul turiştilor electorali creştea din zece în zece minute. Aceştia erau cinstiţi în barul Conti, în faţa căruia se adunaseră, şi se pregăteau de excursie spre comuna Măgura.
O maşină Opel Zafira, cu numărul de înmatriculare BC 05 UAN, a parcat în faţa barului, iar după o discuţie de câteva minute între şofer şi, aparent, liderul grupului, şapte persoane au urcat. Destinaţia: comuna Măgura, sat Măgura, şcoala cu clasele I – VIII nr. 2 din localitate, unde erau organizate secţiile de votare nr. 430 şi 431.
La 8 fără 10 minute, votanţii luaţi din faţa barului din municipiu au intrat pe poarta şcolii, după ce maşina îi lăsase dincolo de Dealul Baraţi, aproape de drumul principal din satul Măgura.
După 8.00 au început să iasă din secţia de votare. Sesizaţi de reporterii bacauinfo.ro, preşedintele secţiei de votare şi agentul de poliţie care supraveghea secţia i-au întrebat pe orăşeni de ce votează la ţară. „Suntem în tranzit spre Iaşi”, răspund turiştii, fără a explica de ce s-au abătut de la pretinsul drum spre Iași.
Cucu Vivi, preşedintele secţiei de votare, în dialog cu reporterii bacauinfo.ro: „Le-am spus: dacă plecaţi undeva, sunteţi în tranzit, de ce nu votaţi când ajungeţi? Că ajungeţi, dacă vă duceţi la Iaşi, până la ora 9. Sunt 6 – 7. Problema e că votează aici şi mai votează încă o dată în Bacău, apoi în altă parte. Nu poţi să-l găseşti. Dacă votează în altă secţie rurală, de unde să ştii tu că el a mai oprit şi la Sascut? Mi-au spus mie că au venit cu maşina. Dar ei sunt hotărâţi. Ori în canale, ori în puşcărie, pentru ei e tot una, că doar în puşcărie e mai bine. Aici trebuie să lupte pentru mâncare.”
La ieşirea din secţie, primul turist electoral luat din faţa barului are mustrări de conştiinţă: „Unde eşti Doru? M-ai adus la Doamne iartă-mă aici! Unde eşti?”
Al doilea înfruntă întrebările agentului de poliţie: „N-am dat în cap la nimeni. Mi se pare ceva normal.”
Al patrulea turist electoral a vorbit cu reporterii bacauinfo.ro:
R.: „Bună dimineaţa! De unde sunteţi?”
„Sunt din Bacău. Plecăm cu maşina încolo la Buzău.”
R.: „Nu la Iaşi?”
„Nu. La Buzău.”
La jumătate de oră de la deschiderea urnelor, pe Dealul Baraţi aglomeraţie mare. Se face schimbul. Primul lot de turişti electorali e îmbarcat în două maşini, iar lotul doi se îndreaptă spre secţia de votare.
Echipa bacauinfo.ro a vrut să vadă dacă maşina cu primii turişti electorali e într-adevăr în tranzit spre Iaşi sau Buzău. Nici vorbă. Odată ce şoferul autoturismului Opel Zafira şi-a dat seama că este filmat, a încercat să se facă pierdut în trafic de câteva ori. Urmărirea ne-a testat, dar am avut rezervorul plin. A durat aproximativ 45 de minute prin municipiul Bacău, cartierul CFR, Dallas, pe toate străduțele posibile, E 85 până la sensul giratoriu de la Auchan, înapoi spre cartierul CFR, pe Calea Moineşti, primăria Mărgineni, comuna Măgura, pentru ca, în final, să intre într-o curte în satul Crihan, Măgura. La casa respectivă stă Vasile Andone, fratele fostului candidat PSD la Primăria Măgura, Gigi Guţă Andone.
Maşina era aşteptată cu porţile deschise şi, imediat ce a intrat în curte, Vasile Andone le-a închis. În faţa porţii erau prezenţi şi cei doi consilieri judeţeni, Eugen Ochenatu şi Răzvan Şendrea, recent intraţi în rândurile Partidului Social Democrat.
Întrebat dacă se află vreo secţie de votare prin preajmă, Răzvan Şendrea a răspuns reporterului bacauinfo.ro că este la nişte prieteni, care au venit la o „şpîrlă”. La aflarea veştii că Poliţia e aproape să ajungă, cei doi consilieri judeţeni, responsabili din partea PSD cu alegerile pe comunele Măgura şi Sarata, au plecat.
Echipa bacauinfo.ro a fost agresată verbal şi ameninţată de unul dintre cei care aşteptau în faţa porţii, după o discuţie cu Vasile Andone: „Dar de ce mă filmezi? Eu îs privat, nu ai voie să mă filmezi. Băi, îţi iau aparatu’ ăsta şi ţi-l bag în gât. Îs privat, nu ai voie să mă filmezi. V-a pus primaru’? Îţi fac praf maşina, dacă mă mai filmezi. Vă ştiu, vă ştiu! Păi te dau în judecată, frate!”
În jurul orei 10.00, Poliţia bătea la poarta lui Vasile Andone.
Comisarul Bolfă: „A cui este maşina din curte?”
Vasile Andone: „E de la un prieten. E din Măgura, de jos … nu ştiu de unde.”
Cms.: „Când v-a adus maşina asta?”
V. A.: „Acu’ vreo oră şi ceva.”
Cms.: „Şi acum nu-i la dumneavoastră?”
V.A.: „Nu, îi plecat.”
Cms.: ,,Veniţi şi dumneavoastră până la post?”
V.A.: „Nu. Am treabă. Pentru ce să vin la post? Eu nu am fost plecat niciunde.”
Cms.: „Aveţi pe cineva Mustăreţ, Pleşuvu? Au fost pe la dumneavoastră astăzi? Pe cine aveţi în casă?”
V.A.: „Am nişte prieteni la mine.”
Cms.: „Puteţi să-i chemaţi la poartă?”
V.A.: „Da’ de ce, domne? E curtea mea …”
Şoferul maşinii şi cei turiştii electorali s-au baricadat în casa lui Andone şi nu au mai ieşit preţ de câteva ore. Între timp, maşina consilierului judeţean Ochenatu dădea ture, fiind văzut şi de agenţii de poliţie pe uliţele din preajma casei.
Reprezentanţii ACL au sesizat la 112 posibila infracţiune de turism şi mită electorală, depunând şi o plângere penală pe numele consilierului judeţean PSD Eugen Ochenatu.
Avocat Cristian Cojocaru, ACL: „Cel puţin din ce au constatat colegii mei în teren, a existat un turism electoral contra unor sume de bani. Nu ştim despre ce sumă e vorba, dar e şi puţin important cuantumul sumei. Cert este că vorbim de infracţiune de dare şi luare de mită electorală. Din ce ştim noi, erau două maşini, dar fenomenul de transportare a votanţilor Bacău – Măgura a fost unul generalizat. A fost un turism masiv pe traseul Bacău – Măgura. Iniţial, noi am sesizat organele de urmărire penală la 112. Am depus şi o plângere adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Acum, organele de Poliţie, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, urmează să facă acte prealabile, acte de urmărire penală, cum vor decide ei. Procedura asta este: ar trebui să se facă cercetări, prima dată se fac acte premergătoare, după aceea urmărire penală, dacă procurorul apreciază că sunt elemente de infracţiune.”
Eugen Ochenatu neagă orice implicare cu privire la sesizările ACL, în general, şi orice legătură cu cei turiştii electorali refugiaţi în casa fratelui fostului candidat PSD, în special: „Nu am nici o treabă eu. Eu am stat mai mult la sediul de campanie. Am mai ieşit aşa, pe la secţiile de votare. Nici nu ştiu ce situaţie. Eram pe stradă undeva, acolo, pe lângă. Aşteptam pe cineva să vină să stăm de vorbă cu el. Nu-i treaba dumneavoastră. Mi-am văzut de treaba mea. Am făcut campanie până vineri seara. E treaba mea pe cine aşteptam. Eu nu ştiu ce v-a zis Răzvan. Nu am nici o treabă, nici o legătură. Eu sunt om serios. Ce treabă am eu cu aşa ceva? Eu, în comuna Sărata, nu am fost de două săptămâni. (…) s-a dus altcineva în locul meu să mai stea de vorbă cu oamenii de acolo. Este ceva ce nu înţeleg.” Consilierul Ochenatu a fost văzut pe parcursul zilei de duminică deplasându-se prin toată comuna Măgura. Într-un dialog telefonic cu reporterul bacauinfo.ro, acesta a declarat că nu ştie nimic despre un fenomen de turism electoral. După trei minute revine cu un telefon: „Dacă aţi fost prin zonă, puteaţi să vedeţi maşinile primarului, viceprimarului, care cărau oameni la vot. Avem şi noi poze făcute. Ei au 60% şi noi 40% şi tot noi suntem ăia vinovaţi. Eu accept înfrângerea. Asta e.”
bacauinfo.ro încurajează denunţarea oricăror infracţiuni şi aşteptă fotografiile incriminatoare, aduse în discuţie de consilierul judeţean Ochenatu.
Deputatul Lucian Ciubotaru, ACL, a declarat faptul că Ochenatu şi-ar fi recunoscut indirect vinovăţia, spunând: „Da’ voi nu ne-aţi rupt bannerele?” Ciubotaru spune că va intra în posesia unor înregistrări în care Ochenatu este surprins oferind mită electorală. Răspunsul lui Ochenatu: „Nici o problemă, să le pună (…) să-mi pună înregistrările pe care le-am avut în Sărata.”
„Personal nu am văzut-o (înregistrarea – n.r.), dar colegii mei mi-au spus că există, că ar fi chiar şi o captură făcută în maşină, dar care nu-i senzaţională. Din punctul meu de vedere, e mai mult decât dovedită fapta. Dar, repet, procurorul urmează să hotărască pe baza actelor administrate până acuma care sunt paşii următori,” declară Cojocaru.
Implicarea celui de-al doilea consilier judeţean PSD, Răzvan Şendrea, urmează a fi stabilită de organele de urmărire penală. Şendrea a stat de vorbă cu bacauinfo.ro, argumentându-şi prezenţa în faţa curţii unde s-au refugiat turiştii electorali. „Nu. Nu am nici o legătură. Au auzit de nişte discuţii, nu este nici o legătură. (…) fratele persoanei (Gigi Guţă Andone – n.r.) la care eram acolo trebuia să vină. Nu a mai ajuns, după care aţi văzut că am plecat. Trebuia să ne găsim la fratele lui cu domnul Andone. Au venit respectivele persoane, după care noi am plecat.”
„Procurorul fiind sesizat, urmează să facă acte de cercetare în cauză, să vadă care au fost infracţiunile săvârşite şi de către cine. Noi l-am văzut pe domnul Şendrea acolo şi urmează ca organele de urmărire penală să cheme martori sau făptuitori şi, în funcţie de actele de la dosar, se va începe urmărirea penală faţă de toţi participanţii la faptă. Noi ne-am făcut datoria şi am sesizat organele de urmărire penală. Cu siguranţă se va începe urmărirea penală şi pentru domnul Şendrea, că am înţeles că a fost şi el acolo şi a făcut acelaşi lucru,” – Cristian Cojocaru, avocat.
Acesta a mai declarat faptul că cei doi consilieri judeţeni riscă o condamnare cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. „Ambele infracţiuni, fie că dai, fie că iei,se pedepsesc la fel, dacă nu denunţă înainte de a fi sesizate organele de urmărie penală săvârşirea faptei. Cum ei nu au denunţat, riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani. Este infracţiune prevăzută în legi speciale şi atrage cu siguranţă în caz de condamnare şi decăderea din dreptul de a mai exercita funcţii publice. Mie mi se pare o infracţiune extrem de gravă. Chiar dacă nu e pedepsită la fel ca darea de mită mare, e foarte gravă, mai ales în contextul nostru, surprinsă în condiţiile astea de transport masiv şi în flagrant.”
La scurtă vreme după descinderea Poliţiei în comuna Măgura şi demararea cercetărilor cu privire la faptele sesizate de turism electoral contra bani, în comuna Măgura încă se transportau persoane la secţiile de vot, chiar cu cea de-a doua maşină care făcea schimbul dintre lotul 1 şi 2 pe Dealul Baraţi, la ora 8,30. Un Logan verde cu numărul de înmatriculare BC 05 WKL, despre care sesizasem autoritățile de dimineață. Dar asta a fost atitudinea multor reprezentanți ai legii toată ziua de duminică.
În loc de concluzie: „Le mulțumesc băcăuanilor pentru că au venit la vot și ne-au susținut!
Rezultat final în județul Bacău:
Victor Ponta – 53,54%
Klaus Iohannis – 46,46%”
Sursa: Dragoș Benea, președinte al PSD Bacău
Case Klaused.