Bacau Info
Explozie a numărului săracilor din județ, într-un singur an. Numărul băcăuanilor care trebuie să stea cu mâna întinsă după
pachetele trimise de Uniunea Europeană a crescut într-un singur an cu aproape 150.000. Suntem atât de săraci, încât Uniunea Europeană consideră că 38% din populația județului are nevoie de 6 kg de făină albă, 6 kg de mălai, 800 g de paste, 4 litri de ulei, 4 kg de zahăr şi 24 de conserve. Tema nu interesează însă politicienii implicați în campania electorală.
Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (PO AD) 2014, fostul Program European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate, a fost pus la cale mai mult în spatele uşilor închise în anul electoral 2014 şi a ieşit la lumină cu nici două săptâmâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.
gandul.info tratează pe larg subiectul aici.
Conform gandul.info, Bacăul ocupă locul 5 la nivel naţional în topul sărăciei, cu 236.574 de beneficiari ai PA OD în 2014, după Dolj, Suceava, Iaşi şi Vaslui.
Numărul „celor mai sărace persoane din Uniunea Europeană” din judeţul Bacău a crescut astfel cu 149.886, ajutoarele UE fiind distribuite în 2013 unui număr de 86.688 persoane: 24.040 – beneficiari ai venitului minim garantat, 14.103 – şomeri, 33.566 pensionari cu pensii mai mici de 400 lei şi 14.959 persoane cu handicap, conform Angelei Bogea, director executiv în Consiliul Judeţean Bacău.
La nivel naţional, numărul beneficiarilor a crescut la 3,3 milioane, fiind cu 700.000 mai mulţi faţă de anul trecut.
Conform ministrului Muncii, Rovana Plumb, citată de gandul.info, „ca o noutate” în 2014 vor primi coşul cu alimente şi beneficiarii „alocaţiilor pentru sprijinul familiei,fapt pentru care anul acesta, în 2014 faţă de 2013, avem un număr suplimentar de 700 de mii de persoane”.
Dacă ar fi să o credem pe Plumb, din cele 700 de mii de persoane aproape 150.000 ar trebui să fie din judeţul Bacău. Însă, în prezent, în judeţul Bacău, conform Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială sunt 12.704 beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei.
Înainte de izbucnirea scandalui am mai tratat subiectul aici. Ministerul Fondurilor Europene nu a răspuns nici până în prezent solicitărilor noastre adresate în baza Legii 544/2001.
În 2014, pentru implementarea PO AD 2014 teritoriul nu a fost implicat deloc. Săptămâna trecută primari din comunele băcăuane declarau că habar nu au despre distribuirea alimentelor UE în 2014, AJOFM aştepta să trimită potenţialii beneficiari la solicitarea primăriilor, iar Casa de Pensii ar fi trimis beneficiarii din baza ei de date cu „celeritate” Consiliului Judeţean, dacă instituţia ar fi solicitat.
Cei de la centru însă s-au ocupat de tot, prezentând cu două săptămâni înainte de alegeri cupoanele care vor fi trimise primăriilor, pentru a fi împărţite beneficiarilor.
Pe plan local, publicitatea cupoanelor în campanie e tratată diferit. PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt, Cosmin Necula, spune că „e o stare de normalitate”, pentru că „nu există niciun fel de diferenţă ca şi timp de acordare faţă de ceilalţi ani, se desfăşoară într-o stare de normalitate, exact cum s-a desfăşurat în ceilalţi ani”. ACL, prin vocea senatorului Dragoş Luchian, vede „o lipsă de bun-simţ, de moralitate”, făcând trimitere şi la însemnele Guvernului care apar excesiv pe cupoane, afirmând că „este o altă metodă de a induce în mentalul electoratului că aceste ajutoare vin din partea Guvernului Ponta”.
Cum a ajuns Bacăul, oficial, un județ al sărăciei
Cu aproape 40% din populaţia judeţului trecută în categoria celor mai defavorizate persoane din UE, deputatul Cosmin Necula intră în rolul de candidat la Primăria Bacău.
„Pot să vă spun cu certitudine că motorul economic care ar trebui să fie municipiul Bacău – care în momentul de faţă nu merge deloc – afectează într-un mod catastrofic întreaga economie a judeţului Bacău, pentru că principala forţă de muncă şi principalul motor operaţional ar trebui să se afle în municipiul Bacău, iar municipiul Bacău nu atrage locuri de muncă, nu are locuri de muncă şi n-are nici potenţial economic. (…) Oneştiul a fost, dar din punctul meu de vedere municipiul Bacău ar trebui să fie pentru că are cea mai mare concentrare de populaţie de la nivelul întregului judeţ şi are şi cele mai mari posibilităţi industriale. Mă refer la platforma industrială, la oamenii care sunt calificaţi în municipiul Bacău, iar municipiul Bacău nu reuşeşte să pornească motoarele economiei, din contra, le închide pe rând. Factorii de decizie din municipiul Bacău nu reuşesc să găsească nicio soluţie din punct de vedere economic, dar absolut niciuna, se reverberează covârşitor la nivelul întregului judeţ. Cea mai mare locaţie în care ar trebuie să fie forţă de muncă ocupată ar trebui să fie municipiul Bacău, eu vă spun pe statistică. (…) Vă mai dau un exemplu, discutăm de un buget mult mai mare pentru investiţii pe care-l poate acorda municipalitatea băcăuană spre deosebire de orice altă insituţie din judeţ. Ori municipalitatea băcăuană, dacă ar reuşi să creeze locuri de muncă, să facă o infuzie de capital prin investiţii la la nivelul municipiului Bacău acest lucru s-ar simţi la nivelul întregului judeţ. E instituţia cu cel mai mare buget public de la nivelul întregului judeţ”
Senatorul PNL Dragoş Luchian găseşte un potenţial vinovat în PSD.
„Faptul că suntem o zonă săracă nu este nicio noutate. Ştim cu toţii că politica PSD-ului a fost de a ţine zona Moldovei în sărăcie, pentru că e mai uşor de manipulat electoral. (…) Eu cred că domnul deputat Necula se înşală total. Având în vedere cifrele în municipiul Bacău, s-au făcut investiţii care ţineau de administraţie, de fonduri europene. Dacă facem comparaţii cu alte municipii din ţară stăm bine, undeva în partea de sus a clasamentului. Nu putem să ne comparăm cu municipii din zona Ardealului, unde investitorii sunt mult mai atraşi, dar comparativ cu zona Moldovei stăm foarte bine, problema o constituie judeţul.”
De remarcat că și Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, în ieșirile sale publice, punea prăbușirea economică a județului, evidențiată din datele INS, pe seama distrugerii platformei industriale a Oneștiului. Despre subiect, aici.