Ordonanța  privind migrația aleșilor locali pune presiune pe PNL și PDL în perspectiva alegerilor prezidențiale. PSD își ia înapoi județul,

după ce în 2008 și în 2012 liberalii și democrat liberalii au găsit breșe mari în forța tăcută a social-democraților lui Viorel Hrebenciuc, Dragoș Benea & Co. Una din supapele prin care social-democrații vor să ia ce n-au chef să ia directa luat numele PLR. Încă nu e ușor de desenat cu precizie noua hartă politică a județului Bacău, în baza efectelor Ordonanței Dragnea, însă ce prinde contur ar arunca PNL și PDL jos de tot.

Președintele PLR Bacău, Adrian Mironescu, dă aproape sigure zece transferuri – toate de la PDL și PNL – fără a le nominaliza.

Suntem în negocieri, asta vă pot confirma. Nu vă pot da nici un nume până când nu finalizăm.(…) Dacă era semnată vreo adeziune și, implicit, documentele necesare pentru schimbarea apartenenței politice, v-aș fi informat. Acum, când vorbim, nu am nicio semnătură. Nume potențiale sunt suficiente. Suntem în discuții cu 10 primării. Vă pot spune că cei zece primari deja s-au implicat în activitatea PLR și toți sunt din zona PNL sau PDL” – a declarat Mironescu pentru bacauinfo.ro.

Șase primari deja s-au întâlnit la mijlocul săptămânii trecute cu președintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu în județul Neamț, la Hanul Răzeștilor. Printre ei, primarul orașului Comănești, Viorel Miron, Mihaela Bădic – Helegiu, Petrea Clopotaru – Sănduleni, Ionel Gălățanu – Odobești, Vasile Banu – Filipeni.

Îmi face o deosebită plăcere să prezint un coleg de al nostru, un stâlp al liberalismului băcăuan, primarul orașului Comănești, Viorel Miron, prim-vicepreșeinte Alianța Creștin-Liberală Bacău” îl prezenta copreședintele ACL Bacău, Ionel Palăr, pe principalul om al lui Tăriceanu din județul Bacău, la întâlnirea pe care a avut-o Klaus Iohannis cu „activele reunite ale PNL și PDL din județul Bacău”. Miron, prim-vicepreședinte ACL Bacău, îl susține însă pe Tăriceanu „fără echivoc”.

Încă nu am luat o decizie. Eu sunt cu PLR, sunt alături de PLR de la început și l-am susținut, îl susțin și îl voi susține pe domnul Tăriceanu la candidatura la prezidențiale necondiționat și fără niciun fel de echivoc” – a declarat Miron pentru bacauinfo.ro.

Doamna Helegiu, nehotărâtă, dar sătulă de PNL, PNL Bacău

 Poziția Mihaelei Bădic față de PNL e cunoscută de mult. Nu a ezitat să și-o exprime nici în fața lui Crin Antonescu, nici în fața lui Klaus Iohannis.

Lăsaţi gargara, vrem bani pentru comunităţile pe care le conducem” – e mesajul pe care Mihaela Bădic, primarul comunei Helegiu, l-a transmis liderilor liberali în cadrul Delegaţiei Permanente a PNL Bacău în noiembrie 2013, la care au participat şi preşedintele liberalilor de la vremea respectivă, Crin Antonescu, şi secretarul general al PNL, Eduard Hellvig.

„Aveam nevoie de prezenţa dumneavoastră în teritoriu şi le-am mai spus şi colegilor parlamentari campanie se face nu doar în campanie electoral, ci în permanenţă. Sunt multe, multe de spus. Mă fac purtătorul de cuvânt al primarilor din mediul rural. Să ştiţi că – dacă nu ştiaţi deja – politica se face pe voturi, şi pentru a avea voturi noi, primarii, trebuie să avem investiţii. (…) Haideţi să încercăm să fim coerenţi şi dacă tot suntem la guvernare să şi guvernăm” , spunea Bădic atunci, pentru ca în august 2014 să taxeze din nou:

„Sunt liberal de 18 ani şi primar de 10 ani. Mi-am propus să cred în această alianţă şi spun că mi-am propus pentru că şi eu sunt uşor confuză. Aproape că nu mai ştiu, sunt de dreapta, sunt de stânga, iar de dreapta… am fost în ALDE, suntem în PPE, avem un candidat, se mai nimereşte şi al doilea… Senzaţia mea este că nu se vrea sau nu prea se face politică coerentă şi aplicată în ţara noastră (…) Din păcate, constat că politica încă se face pe prietenii şi atâta timp cât înfiinţăm zeci de funcţii de prim-vicepreşedinţi, politica nu se va schimba, politica nu va evolua.”

Acum, în septembrie 2014, Mihaela Bădic e la un pas să plece din PNL.

Afinitatea față de omul politic Tăricreanu m-a determinat (să participe la întâlnirea PLR de la Hanul Răzeștilor – n.red) și faptul că trebuie să încerc să iau cea mai bună decizie, pentru că de asta depinde viitorul meu politic și trebuie să știu foarte bine cum stau lucrurile și în celelalte părți. În momentul de față nu pot să spun cum înclină balanța, pentru că nici eu nu știu.

Nu vă ascund că situația din PNL Bacău mă pune pe gânduri. Este o decizie de care depinde viitorul meu, de aceea trebuie să mă gândesc foarte bine și să încerc să iau în calcul toate variantele. Faptul că nu mai e președintele… că mai devreme sau mai târziu vor fi alegeri, am senzația că sunt deja tabere… e puțin dispersat PNL în Bacău. Sunt mai multe tabere” – a declarat Bădic pentru bacauinfo.ro, admițând că a purtat discuții chiar și cu PSD.

Am avut o discuție, dar… nu știu… niciodată să nu spui niciodată. Oricum pentru mine e destul de greu să fac pasul, oriunde l-aș face. Încă nu pot să cuantific dacă moralitatea politică sau interesul cetățenilor primează… nu știu ce să zic. Este destul de greu cu termenele astea limită, mi se pare foarte imoral ceea ce se întâmplă.”

Și Petrea Clopotaru, primarul de la Sănduleni, a participat la întâlnirea de la han însă nu a vrut să comenteze acest lucru „Nu discutăm de domnul Tăriceanu… eu nu am… nu vreau să comentez nimic. Nu vreau să comentez nimic, vă rog frumos, vă mulțumesc. Nu am nemulțumiri față de nimeni și nu vreau să comentez nimic. Sunt mulțumit de tot și de toate.”

În timp ce Bădic reclamă atmosfera din PNL Bacău, președintele intermar Ionel Palăr se-ntreabă cum poți să reacționezi într-o astfel de situație în care primarii sunt pe picior de plecare: „Orice dă de gândit, dar ce poți să faci, cum poți să reacționezi într-o astfel de situație, trăim într-o țară liberă” – a declarat Palăr.

Ionel Palăr, președinte interimar PNL Bacău

 „Știam că domniile lor vor să meargă la această întâlnire și după această întâlnire era absolut normal să se convingă dânșii. Mi-aș dori foarte mult să se fi convins că este o aventură acest proiect al domnului Tăriceanu și, dacă vor rămâne în continuare alături de PNL, înseamnă că sunt oameni politici maturi. Sper să se fi convins că nu-i un proiect politic viabil, pe care să-l poată urma (…)”

Nu numai situația din PNL Bacău poate să o pună pe dânsa pe gânduri, poate să o pună situația politică în general, pune pe gânduri orice om cu mintea întreagă. Problema este că atât doamna Bădic, cât și domnii Miron și Clopotaru au strâns semnături fără nici un fel de problemă, sunt campioni la strângerea de semnături pentru domnul Iohannis (…) Și domnișoara Bădic și domnul Miron au fost întotdeauna voci ale PNL care au spus întotdeauna ceea ce au gândit.”

Din curtea democrat-liberalilor au participat la întâlnirea cu liderul PLR Vasile Banu și Ionel Gălățanu.

Vasile Banu, primarul comunei Filipeni

 „Au fost discuții, tatonări. Să vedem ce ne oferă, dacă chiar e serios, dacă chiar e reformator… eu sunt liberal-liberal. Și părinții mei au fost, și frații, și tot… să văd doctrina, statutul, deocamdată nu le-am dat niciun răspuns. (…) Pe oameni, la țară, îi interesează ce facem, nu-i interesează la ce partid suntem.(…) `om vedea noi… să vedem dacă migrația asta e constituțională, s-ar putea să nu fie… acum ne caută toți. PSD-ul nu, pentru că în partea asta nu prea am eu afinități

Ionel Gălățanu, Odobești

 „Deocamdată nu mă pronunț, am termen de gândire. (…) eu plec de bine… eu n-am avut nicio problemă la partidul la care am fost. Nu m-am dus niciodată (la PSD – n.red.)… și știu eu sigur că nici nu îndrăzneam, că nici nu mă luau ăia de la PSD. Dacă veneau dânșii spre mine… poate-poate… Haideți să fim sinceri, credeți că noi mergem la partide de dragul partidelor? Noi ne ducem să apărăm interesul comunelor, că avem datorii, avem… să-mi spună mie un primar că s-o dus de dragul lui cutare sau lui cutare… asta este… dacă îți oferă bani pentru comunitate…”