Primăria Bacău trebuie să recupereze

12,019 milioane lei de la populaţie, reprezentând facturi neachitate la C.E.T., pentru a-şi îndeplini angajamentul de plată a datoriei, de aceeaşi valoare, către C-Gaz & Energy Distribuţie, furnizorul de gaze naturale. Termenul limită: 29 iunie 2015. „Haideţi să ne plătim fiecare facturile către C.E.T., respectiv către Thermoenergy, şi atunci nu se mai ajunge în această situaţie,” îndeamnă Vasile Tescaru, primar interimar al Municipiului Bacău.

Administraţia băcăuană a fost împuternicită prin votul Consiliului Local să preia datoriile acumulate de CET S.A. către furnizorul de gaze naturale, S.C. C-GAZ & Energy Distribuţie S.R.L., în valoare de 12,019 milioane lei.

Prin amendamentul adus proiectului de Vasile Drăguşanu, consilier local PNL, Primăria condiţionează preluarea datoriei către C-GAZ & Energy Distribuţie de cedarea creanţelor în aceeaşi valoare de lichidatorul judiciar al C.E.T.

Graficul de eşalonare a plăţii trebuie respectat simultan cu parcurgerea planului de recuperare a debitelor populaţiei pentru facturile neplătite către C.E.T.. Altfel, Primăria Bacău s-ar putea regăsi în imposibilitatea de a respecta obligaţia asumată către furnizorul de gaze, iar asta ar putea duce la achitarea datoriei din bugetul local sau sistarea activităţii operatorului de termoficare.

Grafic de eşalonare a plăţii (sursa: proiect H.C.L. Bacău)

Nr. factura

Suma de plată (preluată) în sarcina Mun. Bacău (milioane lei)

Termen nou de plată cf. prezentului Acord de preluare datorie

Ianuarie 2015

2,16

29 ianuarie 2015

Februarie 2015

2,16

27 februarie 2015

Martie 2015

2,16

30 martie 2015

Aprilie 2015

2,16

29 aprilie 2015

Mai 2015

2,16

29 mai 2015

Iunie 2015

1,219

29 iunie 2015

Total general

12,019

„Datoriile C.E.T. sunt doar la gaz şi vor fi preluate în schimbul creanţelor de la populaţie, care urmează a fi recuperate de la populaţie. Datoria se închide după ce se va încasa de la populaţie această sumă. Trebuie să înţelegeţi că 80% din şcolile, liceele, grădiniţele şi clădirile administrative din municipiul Bacău sunt racordate la sistemul centralizat. Nu există nici un interes să falimenteze cineva Primăria,” răspunde viceprimarul Iulian Stoican acuzaţiilor făcute de Daniel Dragoş Ştefan, consilier local UNPR, cu privire la faptul că administraţia liberală nu a găsit soluţii legale (!!) de asigurare a căldurii în municipiu. „În ultimul an societatea era pe plus, în şase luni a intrat în insolvenţă, ulterior în faliment. Am văzut o recoafare cu o societate nouă, dar nu am văzut o soluţie legală pentru asigurarea căldurii în municipiu, o strategie pe termen mediu şi lung. Am văzut doar un management defectuos şi datorii pe care le-a lăsat C.E.T. în spatele băcăuanilor. Noi nu putem să ne asumăm greşelile de management care sunt la C.E.T. şi lipsa unei viziuni referitoare la societatea de termoficare. Este inadmisibil ca Primăria să-şi asume o datorie de 13 milioane de lei, acumulată în ultimele şase luni. Această societate riscă să ducă în faliment Primăria şi oraşul Bacău. Trebuie să vedem ce facem şi cu ceilalţi băcăuani care suportă din bani publici greşelile administraţiei de la C.E.T. şi ale administraţiei oraşului.”

„Există o strategie a C.E.T., disponibilă pentru toată lumea pe site-ul C.E.T..  Într-adevăr, sunt unele preţuri de vânzare care vor trebui modificate, dar acest lucru se poate face doar la anul. În condiţiile actuale, agenţiile naţionale nu ne permit majorarea preţurilor, a tarifului de furnizare a agentului termic” – Stoican.

Datoria lăsată de C.E.T. pe spatele băcăuanilor reprezintă, de fapt, facturile neplătite ale unora dintre băcăuanii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Responsabilitatea recuperării acestor debite şi vina pentru valoarea foarte mare a debitului cad în sarcina conducerii C.E.T., a Primăriei Bacău, precum şi a asociaţiilor de proprietari.

Vasile Tescaru, primar interimar Mun. Bacău: „Haideţi să ne plătim fiecare facturile către C.E.T., respectiv către Thermoenergy, şi atunci nu se mai ajunge în această situaţie. Aceste facturi neachitate sunt datoriile populaţiei. De aici provine datoria operatorului de termoficare către firma de distribuţie de gaz.”

O parte din datoriile acumulate de C.E.T. la furnizorul de gaze naturale trebuie să fie acoperită din fondurile alocate de Guvern, drept subvenţie directă către operatorul de termoficare pentru activitatea de producere a agentului termic. „Focşaniul a primit de la Guvern 10 milioane de lei pentru achitarea facturilor la gaz de la C.E.T.. Bacăul nu a primit nici un leu. Şi băcăuanii sunt cetăţeni ai României, ca şi cei din Focşani, dar în Bacău e o conducere liberală, iar la Focşani una PSD. Am rugămintea să transmiteţi asta şefilor dumneavoastră aflaţi la guvernare,” declară Stoican.

Consilierii UNPR, conduşi de Cristinel Manolache, au votat ca la Ploieşti. Au fost de acord cu amendamentul depus de Vasile Drăguşanu, însă la votul pe proiect, implicit cu completarea adusă de amendament, au votat împotrivă.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local a trecut cu 17 voturi pentru şi 4 împotrivă.