Omul de afaceri Costică Rusu a descris mecanismul prin care Dragoş Benea

şi-ar fi construit casa (aflată pe numele părinților) şi clădirea de birouri din centrul oraşului (deținută de o societate a logodnicei sale), din şpăgi sau direct contra lucrărilor atribuite de la Consiliul Judeţean. Înţelegerea ar fi fost valabilă şi în perioada în care Benea a fost viceprimarul lui Sechelariu. „Aveam lucrări în Primărie, le executam şi 10% din valoarea lor mergeau la casa domnului Benea. Tot dialogul l-am avut cu Benea. Când a venit la Consiliul Judeţean, am continuat această relaţie,” a declarat Costică Rusu pentru ProTV, de data aceasta sub protecţia anonimatului, în condiţiile în care, în martie 2013, acelaşi Rusu ţinea o conferinţă de presă prin care îi cerea preşedintelui Consiliului Judeţean o pretinsă datorie de jumătate de milion de euro, de la construcţia clădirii Buena Vista. Atunci, spunea în faţa camerelor clar şi răspicat că „efectiv, s-a ajuns la MAFIE. Nu o pot numi altfel”.

Povestea de dragoste dintre Dragoş Benea şi Costică Rusu a fost reluată şi de ProTV, în cadrul emisiunii România, te iubesc! De data aceasta, din umbră şi cu vocea distorsionată, Costică Rusu a descris relaţia pe care ar fi avut-o cu Benea, cum ar fi devenit constructorul de casă al viceprimarului, ulterior, al preşedintelui de Consiliu Judeţean, cum i-ar fi livrat şpaga în plase la birou şi cum ar fi făcut bilanţul la final de lună.

Conform descrierilor lui Rusu, avantajele dobândite de Dragoş Benea în urma parteneriatului dintre cei doi se înalţă maiestuos, unul pe Calea Moldovei, nr. 2, altul în centrul Bacăului, rivalizând cu Catedrala ortodoxă. Pentru construirea celor două imobile, Rusu ar fi primit contracte de lucrări atât de la Primăria Bacău, în perioada 2000 – 2004, cât şi de la Consiliul Judeţean.

Despre casa părinţilor lui Benea, constructorul Costică Rusu a spus la ProTV că a construit-o prin 2000 – 2002, pe când Benea era viceprimarul lui Sechelariu. „Eu i-am făcut casa în care stă acuma. (…) Aveam lucrări în Primărie, le executam şi 10% din valoarea lucrărilor mergeau la casa domnului Benea. Tot dialogul l-am avut numai cu Benea. Primul proiect a fost de 1.500 m.p. şi i-am zis că nu se poate să-şi faci o casă mai mare decât o şcoală şi mai mare ca a primarului (Sechelariu – n.r.). (…) Şi a tăiat-o la jumătate. Are 750 m.p.. Cât o şcoală mai mică.”

Refuzând iniţial dialogul cu reporterii ProTV, Dragoş Benea a vorbit deschis pentru a doua oară despre acuzaţiile care i se aduc. Asta după ce în aprilie 2013 preşedintele C.J. declara la 1 TV Bacău faptul că nu are nici un fel de legătură de afaceri cu acest Rusu şi că nu-i datorează absolut nimic. „Nu am nici un fel de relaţie, nici de prietenie, nici de amiciţie. Ce pot să spun este că-l cunosc.”

Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, pentru ProTV:„Pun toate aceste declaraţii pe seama faptului că dânsul a condus trei societăţi comerciale de construcţii care au intrat în insolvenţă şi, probabil, este nemulţumit de faptul că nu a câştigat toate licitaţiile din judeţul Bacău sau din municipiu şi îmi atribuie acest lucru mie. Sunt totuşi documente, chitanţe, facturi, prin care se atestă că aceea construcţie a fost achitată în mod legal. Şi menţionez faptul că au fost şi două controale, care au verificat sursele din care s-a ridicat acea casă.”

În 2004, Dragoş Benea, susţinut de Dumitru Sechelariu şi Viorel Hrebenciuc, a fost ales preşedintele Consiliului Judeţean.  

„Când a venit la Consiliul Judeţean, am continuat această relaţie. Am luat lucrări şi 10% din contravaloarea lor se duceau către domnul Benea,” declară Rusu, care descrie în continuare mecanismul prin care ar fi contabilizat partea fiecăruia. Procentajul de 10 % al preşedintelui Benea ar fi fost vărsat în contul lucrărilor efectuate de Rusu la clădirea de birouri din centrul Bacăului. „La sfârşitul lunii ne întâlneam. Vedeam ce am încasat eu de la C.J. şi vedeam cât am lucrat la clădire. Dacă aveam să-i mai dau eu, îi dădeam eu. Dacă avea să-mi dea el mai mult, compensam cu luna următoare. Nu discutam de bani atâta timp cât aveam lucrări la C.J.. 10% îi scădeam din contravaloarea devizelor de la clădirea lui.”

Rusu mai povesteşte şi cum ar fi făcut plăţile cash către Benea: „Da, şpagă, dacă vreţi să o numim româneşte. În birou la C.J., cu sacoşa la C.J.. Se întâmpla să mai vină şi el la noi la birou, dar mai rar.”

Omul de afaceri l-a descris pe Benea ca fiind relaxat, ca având aerul unei persoane care ar fi primit informaţii cu privire la perioadele în care era supravegheat. „Nu-l putea atinge nimeni. Era foarte relaxat, foarte deschis, nu avea nici o emoţie. Nu s-a ferit niciodată de nimic. Mai spunea la un moment dat: vezi că două luni am mandat de ascultare şi ar fi bine să nu ne mai sunăm. Dacă ai ceva, vii direct aici.” 

Relaţiile dintre cei doi s-ar fi deteriorat undeva în 2009, când Rusu terminase clădirea de birouri Buena Vista, de lângă Catedrala ortodoxă.

În aprilie 2013, Costică Rusu în conferinţa de presă pe care a convocat-o, declara că a fost ameninţat de Benea cu excluderea de la toate licitaţiile pentru că îşi ceruse ultima tranşă de bani în contul lucrărilor executate la Buena Vista.

„Nu-i o măsură grozavă pentru un constructor să-şi ceară banii printr-o conferinţă de presă, dar este ultima măsură sau ultimul mijloc pe care l-am găsit eu să pot să-mi iau aceşti bani (500.000 euro – n.r.). Nu-i o sumă mică, mai ales că firma trece prin greutăţi acuma. Avem restanţe la salarii, la dări la stat. Problemă este cu ultima clădire pe care am executat-o. Cea din centru, pe care toată lumea o ştie. La această clădire a ajuns vreo 1 milion 600 de mii de euro total lucrare (în interviul acordat ProTV, este înaintată suma de 2 milioane euro), din care dânsul (Dragoş Benea – n.r.) mi-a dat 1 milion 100,” pretinde Rusu. „Restul de 500 de mii, mi-a zis: nu pot să ţi-i dau acuma, în primul rând, pentru că nu-i am şi nu-i am în declaraţia de avere şi hai să facem un act adiţional, în care să recunoşti că ai numai 1 milion 100 de luat, cât pot eu să justific, restul ţi-i dau eu. Ştiindu-ne de atâta timp, i-am zis da, dom`ne. De acord. Noi am terminat lucrările în 2009. În 2009, Dragoş ce facem cu banii? Mai las-o puţin, mai aşa. Bine, mă. Mai stăm. Am lăsat-o o perioadă, după aia am tot insistat. Hai să vedem ce facem, să găsim o soluţie. Nimic.”

Din cele 2 milioane de euro, valoarea lucrărilor la clădirea Buena Vista, Rusu a declarat pentru ProTV că „700 – 800 de mii de euro au fost şpagă. Mai dădea o lurare, mai dădea bani. Cam aşa a mers plata la lucrarea aia”.

Tot în martie 2013, Rusu recunoştea că ar fi acceptat reducerea sumei din contractul de lucrări: „Bine, mă, fac contract de reducere de sumă, dar pe cuvântul tău că mi-i dai? A zis să moară mama. Am insistat de două, de trei ori. Apoi mi-a zis că bă, dacă mai vii la mine, te dau afară din Bacău. Şi mi-a demonstrat. M-am dus singur la o licitaţie şi m-a scos afară. Bă, dar ce-i, mafie? ce-i aici?”

Dragoş Benea a negat toate acuzaţiile, aducând argumente care l-ar disculpa de orice favorizare a firmelor conduse de Rusu. „Orice licitaţie poate fi contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în instanţă, poate fi contestată la organele de anchetă. Nu ştiu dacă aţi avut curiozitatea să faceţi o statistică, să vedeţi dacă societăţile pe care le patronează respectivul domn au câştigat atât de multe contracte de la Consilul Judeţean pe câte spuneţi.”

Cât despre lucrările efectuate la clădirea Buena Vista, proprietatea societății controlate de logodnica lui Benea: „Au fost probleme în execuţie, dar mai ales pe finalul ei, şi cu garanţii, dar am dat dovadă de bună-credinţă. Ulterior, anumite reparaţii care a trebuit făcute s-au făcut din resurse personale.”

În martie 2013, în faţa presei băcăuane, Costică Rusu îşi exprima îngrijorarea cu privire la faptul că nu-şi va mai recupera jumătatea de milion de euro şi că nu mai poate suporta ameninţările şi represaliile preşedintelui Benea.

„Ori se ascunde prin faptul că acest contract nu este semnat de el. Este semnat de soţia lui. Dar pe doamna, să mă ierte Dumnezeu, nu am văzut-o decât o dată, la o nuntă. Contractul ăsta l-am discutat tete a tete cu el. Nu în camera asta, în camera de dincolo. Nu se poate ascunde că nu-i a lui, că nu a discutat cu mine. Toate negocierile s-au purtat numai cu el. Oamenii din firma asta îs martori. El a condus lucrările. La toate comisiile astea (ale C.J. Bacău – n.r.) nu avem nici o şansă să luăm. La alte licitaţii în ţară, mergem şi câştigăm. Nu avem nici o problemă. În Bacău, efectiv, avem interdicţie în ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, la Primărie, de exemplu, mergem, lucrăm. Suntem o firmă care contează.Doar nu-s tâmpit să mă pun rău cu preşedintele de Consiliu Judeţean. Un constructor chiar e legat de chestia asta, dar nu se mai poate. Efectiv, s-a ajuns la mafie. Nu o pot numi altfel. La ultima discuţie: lasă că te fac eu, te mut din Bacău. Ne-am mutat singuri, lucrăm în altă parte.Am ceva cu Benea, într-adevăr. Dar nici pe departe ceea ce se vehiculează. Nu fac politică şi nici nu vreau să fac. Dacă vroiam să fac, mă puteam înscrie, că-i liberă orice asociere. Cu Dragoş Benea mă ştiu de mult, destul de mult timp.”

Dragoş Benea a refuzat, în faţa reporterului ProTV, să justifice sursele de finanţare ale logodnicei sale, Adriana Nistor, necesare construirii clădirii de birouri, în condiţiile în care nici din declaraţia sa de avere nu reiese că ar încasa venituri care să susţină investiţia. Acesta neagă şi orice participare la discuţiile legate de evoluţia lucrărilor la imobil.

Dragoş Benea s-a arătat mai dispus la dialog în aprilie 2013, la 1 TV Bacău, când anticipa şi o zi în care va dori sau va fi nevoit să justifice averea consoartei sale. „ Declaraţia mea de avere este la vedere, este controlabilă, la fel şi afacerile pe care le derulează soţia mea. Poate într-o zi va fi interesant să vedeţi sursele legal constituite ale dânsei. Nu astea sunt rostul şi menirea mea, să vă explic dumneavoastră presei care sunt sursele de venit ale soţiei mele. Probabil va veni şi o zi pentru aşa ceva. A fost controlată pe toate părţile şi întoarsă pe toate părţile, şi vă spun că s-a întâmplat asta în perioada 2004 – 2012 mai ceva ca în alte părţi. Atâta pot să vă spun. Sigur că e un argument până la un punct, dar va fi interesant, într-o bună zi, să vă aduc şi aceste informaţii, să le fac publice, ca să întoarcem un trend din acesta care se poate crea la un moment dat.”

Benea a mai declarat că logodnica sa nu este bogată, ci doar are posibilitatea financiară să finanţeze construcţia blocului de birouri, inclusiv cu credite. Dar veniturile familiei se rotunjeau şi cu chiriile percepute firmei Blue Aero, pentru spaţiile închiriate de tatăl şi sora preşedintelui Benea. Situaţie recunoscută pentru prima dată în conferinţa de presă din aprilie 2013. „A fost un an în chirie în spaţiu la o firmă a tatălui meu. De-a lungul unui an, da. Un an, un an şi jumătate.” Câteva zile mai târziu, Benea declară că firma Blue Aero a plecat fără să-şi achite chiria. „Nu şi-au plătit chiria, asta e cel mai frumos.”

Astăzi, aflăm că tatăl şi sora preşedintelui Benea şi-au recuperat banii de la societatea care făcea parte din consorţiul de firme patronat de Nelu Iordache şi care câştigase licitaţia pentru concesionarea Aeroportului Internaţional „George Enescu” Bacău. ,,Din punct de vedere moral există o problemă, din punct de vedere legal nu există. Spaţiul a fost închiriat în 2008 printr-un agent imobiliar, iar contractul a fost reziliat şi s-au şi recuperat anumite sume prin instanţă, ulterior,” a declarat Dragoş Benea reporterului ProTV.