Centrul de Afaceri şi Expoziţional Bacău ţine la secret tariful

chiriilor percepute candidaţilor la preşedinţie Victor Ponta şi Teodor Meleşcanu. Aflaţi în campanie electorală, aceștia s-au folosit de infrastructura pusă la dispoziţie de societatea comercială din subordinea Primăriei Bacău fără a plăti nimic. Conducerea CAEx consideră că informaţiile solicitate de bacauinfo.ro cu privire la eventualele chirii plătite de politicieni aflaţi în campanie electorală nu sunt de interes public.

În plină campanie electorală, candidatul PSD Victor Ponta, actualul prim-ministru, a fost starul evenimentelor organizate la Centrul de Afaceri şi Expoziţional Bacău. În 10 octombrie, Ponta s-a pozat cu reprezentanţii UNICEF şi cu Dragoş Benea, preşedintele C.J. Bacău, precum şi cu deputaţi, senatori, primari PSD.

În aceeaşi zi, dar mai pe seară, agitaţie ceva mai mică decât la Ponta, pentru candidatul independent la preşedinţie Teodor Meleşcanu. Acesta avea să-şi prezinte platforma program cu privire la un sistem de sănătate mai bun şi mai mulţi bani pentru învăţământ.

La 3 zile distanţă, Ponta vizita din nou judeţul Bacău, mergând la Dărmăneşti, pentru ca, ulterior, să se oprească pentru o discuţie cu Dragoş Benea, preşedintele C.J., Dorian Pocovnicu, prefectul de Bacău, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, deputaţi, senatori şi primari PSD.   

Cele trei evenimente au avut un caracter electoral, fapt confirmat public și de reprezentanți ai PSD.

Corneliu Pricope, directorul CAEx, nici atunci nu s-a arătat şi nici acum nu e dispus să facă publice chiriile percepute. E, mai degrabă, grijuliu să treacă cu vederea faptul că evenimentele au fost închinate prezidenţiabililor şi ne îndrumă să căutăm răspunsuri în altă parte. Pricope a confirmat faptul că nu a perceput chirie pentru acţiunile de campanie electorală ale PSD.

„Noi dăm toate relaţiile pe care ni le permit contractele şi, prin urmare, în limita acestor clauze contractuale, pentru că e vorba de un contract între două părţi juridice, vă oferim informaţii. Dacă aveţi o solicitare, o faceţi scrisă… nici o problemă şi UNICEF a făcut solicitare, aşa cum v-am spus şi vineri (10 octombrie – n.r.). Iar în ce priveşte acţiunea de ieri (13 octombrie – manifestarea electorală a PSD la Centrul de Afaceri şi Expoziţional – n.r.), sala a fost solicitată de Consiliul Judeţean, care este acţionar secundar la societatea noastră. Sala era liberă în perioada pentru care au solicitat-o. Şi cu asta basta! De restul, întrebaţi-l pe domnul preşedinte Benea. Eu nu am ce să vă spun mai mult aici. Consiliul Judeţean a solicitat sala, nu PSD. De la PSD luam bani, cu siguranţă,” declara Corneliu Pricope, pe 11 octombrie.

bacauinfo.ro a făcut solicitarea în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Iată şi răspunsul, din care lipsesc datele solicitate cu privire la acţiunea candidatului Teodor Meleşcanu:

Informațiile solicitate de către dumneavoastră în baza prevederilor Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, (sic – nota red.) nu fac parte din categoria informațiilor de interes public conform Art. 5 Lg. 544 / 2001;

– SC CENTRUL DE AFACERI ȘI EXPOZIȚIONAL BACĂU SA este o societate comercială, iar scopul pentru care aceasta a fost înființată este de a întreprinde acțiuni cu caracter comercial, în consecință considerăm că ne aflăm în cazurile exceptate de la accesul liber al cetățenilor, reglementate în prevederile Art. 12, lit. C.

Informațiile pe care vi le putem comunica sunt strict referitoare la solicitanții evenimentelor din datele menționate în adresa dumneavoastră, în speță:

– În data de 10 octombrie 2014, evenimentele au fost organizate la la solicitarea SC SMART MOMENTUL SRL, respectiv UNICEF România, solicitări efectuate în baza unor prevederi contractuale;

În data de 13 octombrie 2014, evenimentul a fost organzat de către Consiliul Județean Bacău (în calitate de acționar al subscrisei, punerea la dispoziție a sălii a fost cu titlul gratuit conform Hotărârii AGA)

În aceleaşi ore în care Ponta își făcea campanie gratis, la EXPO AGRO Moldova tineri antreprenori băcăuani încercau să-şi vândă marfa plătind taxele percepute de Centrul de Afaceri.  

În urma răspunsului, pe care-l apreciem ca sfidător, din partea Centrului de Afaceri și Expozițional SA, am trimis mai multe adrese în baza Legii 544 / 2001 și vom merge până la acționarea în judecată a instituției pentru refuzul de a oferi informaiile solicitate. În același timp, vom transmite adrese oficiale acționarilor, pentru a ne comunica dacă băcăuanii au dreptul să știe tarifele practicate la Centrul de Afaceri sau ele sunt influențate de culoarea politică a solicitantului.