Asta așa, ca să știți că n-am revenit ieri în Bacău pentru a vedea frunzele căzute din orașul lui Bacovia (chiar dacă le-am fotografiat) și nici pentru a mă plimba cu bicicleta (chiar dacă abia așteptam să fac asta!), ci pentru a participa la evenimentele administrative și politice din județ, ocazionate de vizita premierului Victor Ponta, aflat în plină campanie electorală.” (vezi mai jos)

La 12:15 ar fi trebuit să ajungă în Dărmăneşti, pentru a fi prezent la șantierul proiectului „Sistem de canalizare și construcție – Stație de epurare Dărmănești”, derulat prin POS 1 Mediu și la înmânarea unui „contract pentru construirea unei grădinițe prin PNDL”. A întârziat însă puţin şi bine a făcut, altfel ar fi trebuit să aştepte ei, oficialii, veniţi câtă frunză, câtă iarbă, să ajungă de prin şcoli elevii care pe la 12:15 veneau în grup organizat, împreună cu profesorii lor, la punctul de întâlnire.

Cristian Puşcaşu, de la „Liceul Tehnologic Dărmăneşti

–          De ce ai venit azi aici?

–          Am venit de la şcoală să-l vedem pe Victor Ponta.

–          Aţi terminat orele?

–          Nu, aveam oră…

–          Nu aveaţi oră?

–          Ba da, dar am venit şi mergem înapoi..

–          Ce oră aveaţi acum?

–          M3, ceva legat de afaceri”

Costina a lipsit şi ea de la „Română” „să vadă ce-i propune” Victor Ponta. Nu a făcut-o nici ea de capul ei, fiecare grup de elevi fiind însoţit de un cadru didactic.

Rodica Vasilică, tot de la Liceul Tehnologic Dărmăneşti, profesoară de engleză, însoţea un grup pentru că  „şi-au dorit elevii să-l cunoască pe premierul ţării.”

Pe Vasile Ardeleanu, un pensionar de 61 ani, din zonă, chemat de afişe pe şantier, prezenţa elevilor la întâlnirea cu Ponta l-a dus cu gândul la manipulare. „Nu pot să-mi dau o părere prea exactă, probabil sunt manipulaţi, la asta mă gândescÎmi aduce aminte… de cum au fost manipulaţi minerii după Revoluţie… se adevereşte şi acuma” ne-a spus Ardeleanu – „ultima dată maistru la fostul CPL Comăneşti”.

Primarul Spiridon: „Valurile de elevi şi liceeni, de nestăvilit

Grupurile de copii aduşi de mână şi sub supravegherea cadrelor didactice din Dărmăneşti, fie elevi, fie liceeni, ridicau spiritele pesediştilor de frunte, din Bacău sau de la centru. Câte 20, câte 30, în grupe, în şir indian pe două rânduri, noua generaţie de dărmăneşteni nu a putut fi oprită nici de primarul oraşului Constantin Spiridon (PSD), care a justificat apetitul minorilor pentru adunarea populară electorală a primului-ministru Ponta: „Da ce, am putut să-i opresc? Au venit şi ei să-l vadă pe Victor Ponta. Vine şi primul-ministru al României o dată la 100 ani în Dărmăneşti!”

Explicaţiile inspectorului şcolar general Teodora Şotcan, la 12.15

Contactată telefonic, consilierul judeţean din partea PSD Teodora Şotcan, totodată „generalul” învăţământului băcăuan, a declarat pentru bacauinfo.ro că nu ştia nimic despre scoaterea copiilor de la ore pentru vizita candidatului Ponta şi nici nu a dat o dispensă în sensul acesta.

Teodora Şotcan, inspector general I.S.J. Bacău: „Nu este vorba de o încuviinţare a mea. N-am primit o astfel de solicitare şi, dacă aş fi primit, nu aş fi aprobat-o. Trebuie să discut cu colegii mei directori, ca să văd care este situaţia. Nu sunt acum la Inspectoratul Şcolar. Stimate domn, întâi să verific, să văd despre ce este vorba, apoi vă pot spune ce măsuri se pot lua. În afara faptului că am primit informaţia asta de la dumneavoastră, eu nu am alte date. Trebuie să verific informaţia de la dumneavoastră şi după aceea stăm de vorbă referitor la ceea ce urmează să facem. Reveniţi în partea a doua a zilei.”

A doua parte a zilei, 17.17

Noi am revenit, dar inspectorul Şotcan nu şi-a revenit din abordarea social-democrată asupra funcţiei pe care o deţine. Teodora Şotcan are nevoie de un sistem de recunoaştere facială pentru a-şi da seama că aproximativ 100 elevi şi liceeni au venit, împreună cu cadrele didactice, la manifestarea electorală a lui Victor Ponta. În dialogul purtat cu „generalul” Şotcan, bacauinfo.ro și-a arătat disponibilitatea să pună la dispoziţie imagini relevante.

„Am vorbit cu doamna director adjunct (de la Liceul Tehnologic din Dărmăneşti – n.r.). Dumneaei nu ştie de o astfel de prezenţă a elevilor. Pe de altă parte, eu nu ştiu la ce oră s-a desfăşurat evenimentul, dar ce ştiu este că Liceul Tehnologic Dărmăneşti are program şi de dimineaţa şi de după-amiază. Şi este posibil să fi fost elevi, dar care nu erau în timpul programului şcolar.

–          Dar i-aţi întrebat dumneavoastră dacă sunt de la şcoală, cu dirigintele?

–          Eu nu am fost de faţă. Eu nu am de unde să ştiu toate lucrurile astea. Eu vă spun ceea ce am vorbit cu directorul adjunct al Liceului Tehnologic. Dumneavoastră îmi puneţi la dispoziţie nişte poze, dar eu de unde să ştiu că sunt pozele acelor elevi sau că în acele poze sunt elevi de la Liceul Tehnologic? Eu nu am de unde să ştiu! Noi nu avem o bază de date cu pozele elevilor din şcoli. Nu am o astfel de bază de date. Eu nu pot să compar ce-mi trimiteţi dumneavoastră (respectiv pozele cu elevi, liceeni de la Dărmăneşti – n.r.) şi să spun dacă sunt elevi de liceu sau de gimnaziu.

Ce fac elevii şi cadrele didactice în timpul lor liber… dar aţi luat orarul şcolii? Eu vă spun ce  mi-a zis directorul şcolii, şi anume că programul şcolar s-a desfăşurat normal şi că nu au existat mobilizări din partea conducerii şcolii sau profesorilor, pentru a participa la evenimentul cu prim-ministrul României. Eu atât pot să vă spun. Mai mult de atât… Nu am fost de faţă să văd, ca să ştiu. În continuare vă spun, eu pot să văd într-o adunare chipuri de tineri, dar eu nu pot să spun dacă acei tineri sunt de la gimnaziu, de la liceu şi aşa mai departe,” explică Teodora Şotcan.

„Da. Dumnealor (cadrele didactice din Dărmăneşti – n.r.), da. Deci cel mai bine este să mergeţi să le arătaţi dumnealor acele înregistrări (n.r. fotografii). Şi dumnealor pot spune dacă sunt de la dumnealor sau nu,” se spală pe mâini şeful învăţământului băcăuan.

Delegaţia prim-ministrului Victor Ponta „aflat în plină campanie electorală”, a ajuns la punctul de întâlnire în jur de 12:30. Au fost acolo deputaţii Miron Smaradache, Constantin Avram, prefectul Dorian Pocovnicu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău – Dragoş Benea, consilierul judeţean Răzvan Şendrea, primarul comunei Dofteana – Ioan Bujor, primarul oraşului Moineşti – Viorel Ilie, ministrul Agriculturii – Daniel Constantin, ministrul Dezvoltării – Liviu Dragnea, prim-ministrul Victor Ponta.

Pe rând, primarul oraşului Dărmăneşti, Constantin Spiridon, Dragoş Benea, Liviu Dragnea şi Victor Ponta au explicat mulţimii de oameni cum în Dărmăneşti se efectuează „lucrări istorice”, cum în perioada 2008 – 2012 Dărmăneştiul a fost vitregit de fonduri guvernamentale şi europene, dar că acum „situaţia s-a schimbat”, cum cât timp o să fie ei „nu o să mai taie nimeni, niciodată niciun leu de la oamenii amărâţi”.

Pentru Margareta Severin a fost suficient

A fost bine, am înţeles multe lucruri pe care a promis că le va rezolva si sperăm că pe viitor să fie bine şi ne aşteptăm la mult mai bine decât a fost înainte. Eu sper, am bază, să ne mărească şi pensiile, pentru că sunt foarte mici, am muncit 35 de ani şi mi-o făcut 4 milioane pensie şi sperăm să fie mai bine” ne-a spus doamna Margareta, care s-a şi bucurat să-i vadă pe elevi la întâlnire:  „Este o faptă foarte frumoasă şi foarte bine că au venit şi copii, puteau să vină şi din alte părţi, dar sunt de mai departe şi nu au putut veni”. 

Teodora Ciuraru

Marius Munteanu Ghiur