Bacau Info
Ajutorarea persoanelor defavorizate cu alimente plătite de Uniunea Europeană bate
pasul pe loc în 2014. Daniel Soroiu, primarul comunei Caşin: „Nu am fost înştiinţaţi de nimic până acum”. Conform unui program care zace la stadiul de proiect pe siteul Ministerului Fondurilor Europene, pe lângă alimente, UE ar plăti în perioada 2014 – 2020 şi pentru ghiozdanele şi rechizitele copiilor săraci.
Există un plan de bătaie, dar nu ştim când va fi urmat, aşteptăm un răspuns oficial de la Ministerul Fondurilor Europene, căruia bacauinfo.ro i-a transmis o solicitare în acest sens. În judeţul Bacău, la mijlocul lui octombrie 2014, nu se ştie nimic concret cu privire la Programul European care în perioada 2008 – 2013 a asigurat celor mai săraci băcăuani câteva alimente de bază. Pe 24 octombrie 2013, de exemplu, la Oneşti începea distribuirea produselor alimentare: făină de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, roşii în bulion, zacuscă, conservă din carne de porc, miere şi zahăr. Cam în aceeaşi perioada toate primăriile din judeţ se ocupau cu asta. În 2014 – pauză.
„N-am auzit nimic de Program în acest an. Nu am fost anunţaţi cu nimic. Eu am persoană care se ocupă de chestiile astea, dar nu mi-a spus nimic deocamdată, mi-ar fi spus dacă era ceva” a declarat primarul comunei Bereşti – Tazlău, Dumitru Tulpan.
La Caşin, aceeaşi placă. „Nu am fost înştiinţaţi de nimic până acum. În anii trecuţi, în iulie ne solicitau situaţia celor care iau ajutor social. Anul ăsta nu a mai solicitat nimeni nimic. Nici nu ştiu dacă se mai dau ajutoarele astea. (…) Anul trecut eram programaţi la depozitul de la Orbeni, ridicam noi ajutoarele respective şi le dădeam la oameni, anul ăsta nu ne-a mai anunţat nimeni nimic, nici nu ştiu dacă se mai derulează. Anul trecut, prin octombrie s-au dat. (…) Erau bune, pentru unii era bine, dar mai degrabă s-ar crea locuri de muncă sau s-ar mări pensiile, să nu mai fie pensii de 400 lei” a declarat pentru bacauinfo.ro primarul Daniel Soroiu.
La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă au fost întocmite baze de date preliminarii, însă liste cu potenţialii beneficiari nu au fost solicitate până acum.
„Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bacău a procedat ca şi în anii anteriori, până la sfârşitul lunii iulie a oferit datele solicitate preliminare. În urma solicitărilor pe care le vor adresa instituţiile care implementează acest program, cel mai frecvent primăriile, vom elabora liste referitoare la posibili beneficiari din rândul şomerilor şi pe parcursul lunii octombrie. Implicarea instituţiei noastre este de a selecta şomerii şi persoanele cu venituri limitate care, ulterior, prin acţiunile altor organizaţii ale administraţiei locale, vor beneficia de ceea ce prevede Programul” – a declarat purtătorul de cuvânt Daniela Balan.
Pe siteul oficial al Ministerului Fondurilor Europene (MFP), la categoria Programe Operaţionale 2014-2020 există un fişier intitulat Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (PO AD), care vorbeşte, în mare, despre cum vor fi ajutate persoanele defavorizate în perioada 2014-2020. Pe acelaşi site există de la sfârşitul lui august 2014 un proiect al PO AD la secţiunea „Consultări parteneriale a MFP”.
Cum va fi, când va fi
Sursa: Proiect PO AD
„Fondul European de Ajutor pentru cele mai Defavorizate Persoane se va aplica pe întreg teritoriul României şi va asigura un minim necesar de hrană (pachete cu alimente de bază) pentru aproximativ 2,5 milioane de persoane care fac parte din categoriile de beneficiari considerate la nivel naţional ca având nevoie de asistenţă materială de bază, mai ales în această perioadă de criză.
(…)
Operaţiunile de distribuire de alimente în teritoriu se vor baza pe emiterea unor cupoane individuale, care vor atesta calitatea de apartenenţă la grupul ţintă pentru fiecare persoană dezavantajată. Cupoanele individuale vor fi produse de Compania Naţíonală „Imprimeria Naţională” S.A. care are, conform legislaţiei naţionale, drept de producere exclusivă a tipăriturilor cu caracter special. Aceste cupoane nu au valoare financiară, dar vor avea elemente de siguranţă, pentru a împiedica falsificarea acestora. Cuponul va fi inscripţionat cu numele şi prenumele persoanei respective, CNP, componenţa coşului alimentar şi data de valabilitate a cuponului. De asemenea, acesta va respecta regulile de vizibilitate în conformitate cu Regulamentul 223/2014. Cupoanele se eliberează anual şi vor avea valabilitate restrânsă.
(…)
MFE va efectua licitaţia pentru alimente după legislaţia naţională în vigoare (OUG 34 /2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii). Achiziţia va fi efectuată de Ministerul Fondurilor Europene şi se va desfăşura pe loturi. Loturile vor fi formate din câte 2-5 judeţe, inclusiv Bucureşti-Ilfov.
(…)
Distribuirea: In anul 2014, distribuirea alimentelor se va face o singură dată, având în vedere data aprobării Regulamentului 223/2014, iar începând cu anul 2015 distribuirea pachetelor alimentare se va face de două ori pe an.
(…)
(…) una din categoriile cele mai dezavantajate sunt copiii şi tinerii. În gospodăriile persoanelor dezavantajate care fac parte din acest grup ţintă, în care sunt copii cu vârstă şcolară, alături de alimente, se vor oferi şi ghiozdane şi rechizite şcolare care vor încuraja o frecventare sporită a şcolii. Acest ajutor este o resursă pentru părinţii care nu îşi trimit copiii la şcoală din cauza sărăciei. Deşi învăţământul este gratuit în România, menţinerea unui copil la şcoală presupune costuri importante, iar familiile sărace nu au resurse pentru astfel de cheltuieli, astfel încât rata de abandon şcolar este foarte mare. Componenţa pachetelor de rechizite şcolare va fi stabilită de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) respectând necesităţile de rechizite pentru fiecare nivel de clasă.
(…)
Fondurile necesare achiziţionării rechizitelor sunt alocate anual de MEN inspectoratelor şcolare.
Şcolile informează elevii asupra acestui program şi ajută elevii să întocmească dosarele de participare. Aceste dosare sunt transmise la inspectorate. În funcţie de numărul acestora pentru fiecare judeţ se va efectua achiziţia.
După ce inspectoratele derulează achiziţiile, şcolile transportă rechizitele la sediul lor şi
le distribuie elevilor din grupul ţintă PO AD va fi finanţat din fonduri UE şi de la bugetul de stat în proporţie de 85%, respectiv 15%.
(…)
Alocările financiare pentru România (2014 – 2020 – n.red.) în preţuri curente sunt de 442.562.008 Euro. Contribuţia de la bugetul de stat este de 78.099.178 Euro.”
Programul PEAD 2007 – 2013 prin care au fost distribuite alimente a fost finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) prin Ministerul Agriculturii – Agenţia de Plăţi şi Inrevenţii pentru Agricultură.
Vom reveni cu informaţii referitoare la PO AD imediat cel Ministerul Fondurilor Europene ne va transmite informaţiile solicitate.