Amplu interviu acordat pentru bacauinfo.ro de Mihaela Geaboc Bădic, primarul comunei Helegiu, unul dintre liderii PNL din teritoriu *** De ce nu a plecat din PNL și cu cine a discutat din PSD *** Ponoasele pe care

le trage PNL după alianța cu PDL, dar și avantajele *** Reproșurile la adresa unor colegi și la adresa modului în care s-a negociat cu PDL *** Traseiștii vor fi nemulțumiți de banii pe care îi vor primi de la Guvern *** Cine va candida la Primăria Onești: Mihaela Bădic, Constantin Lazăr sau Gelu Panfil

Ordonanţa traseiştilor, numităşi ordonanţa lui Dragnea, a creat un context favorabil pentru primarii şi consilierii tentaţi să treacă la Putere prin înscrierea în unul din partidele aflate în arcul guvernamental. Aţi avut discuţii cu alte partide, iar, într-un final, aţi decis să rămâneţi pentru moment în PNL, respectiv ACL. De ce?

Mihaela Geaboc Bădic, primar comuna Helegiu, PNL: Cu privire la Ordonanţa 55, s-a argumentat că ea a fost elaborată pentru a crea o eficienţă în actul administrativ, pentru că în multe situaţii administraţiile erau blocate din cauza aparatului legislativ, consilierii nu se mai înţelegeau şi primarul nu putea să-şi mai promoveze proiectele de hotărâre. Se vorbea şi despre discriminare la adresa aleşilor locali faţă de parlamentari, aceştia din urmă având dreptul să opteze pentru un alt partid politic. Mi se par ambele argumentaţii false. În primul meu mandat, am avut trei consilieri din 15 şi am condus Primăria bine. Nu neg că existăşi Consilii Locale unde orgoliile sunt mai presus decât interesul comunităţii, dar cred căţine un pic şi de abilităţile primarului de a-i face pe consilieri să înţeleagă. În ceea ce priveşte discriminarea în raport cu parlamentarii, la noi este o perioadă limitată de 45 de zile. Nu e similitudine. Ori mă laşi să trec în orice moment, ori lasă-mă în pace. E destul de ipocrit să spui că ai 45 de zile, care taman sunt în perioada campaniei electorale. Plus că parlamentarii trec ori de câte ori vor, noi o singură dată. Deci nici acest argument nu stă în picioare.

Ca să vă răspund concret la întrebarea dumneavoastră, am ales să rămân în PNL pentru că mi-e greu să-mi fac un loc în altă parte. Sunt în PNL deja de mult timp, de mulţi ani. Mi-e greu să o iau de la zero, să încep să construiesc. Dacă aş fi avut altă opţiune, tot una liberală ar fi fost. Nu cred că aş putea face o altă politică decât cea liberală. Pe de altă parte, apreciez că oamenii vor înţelege acest demers al meu. Cei care au fost păcăliţi să treacă la alt partid pentru că vor fi stimulaţi – înclin să cred că unii au fost păcăliţi – s-ar putea să se înşele. Un Guvern responsabil ar trebui să susţină investiţiile indiferent de culoarea politică a primarului. E adevărat că noi nu prea trăim într-o ţară normală. Au început foarte multe proiecte în judeţul Bacău, s-au promis foarte multe în judeţul Bacău pe Ordonanţa 28. Mi-e greu să cred că vor putea fi finanţate toate proiectele. Cu două, trei sute de mii de lei poţi începe un proiect, dar îl termini în mulţi ani. Programele guvernamentale nu cred că sunt viabile, pentru că nu avem bani. Baza dezvoltării o reprezintă proiectele europene. Guvernul nu va avea capacitatea să susţină atâtea proiecte câte a promis în campania electorală.

Când aţi luat decizia?

Mihaela Geaboc Bădic, primar comuna Helegiu, PNL: Am avut o săptămână liberă. Am vrut să mă detaşez de probleme. Eram undeva la 50% – 50%. M-a tulburat faptul că apăruseră materialele electorale. Pentru mine PLR nu este PSD, nu reprezintă altceva decât PNL, liberalismul. Şi eu cred că într-un termen relativ scurt PLR şi PNL se vor reuni. Atunci, de ce să merg la PLR, ca să revin mai târziu în PNL? Mai mulţi colegi spuneau că vor să reintre în PNL prin PLR. Ăsta e şi scopul domnului Adrian Mironescu.

Este de notorietate faptul că aţi participat la o întâlnire cu cei de la PLR. Aţi avut discuţii şi cu alte partide?

Mihaela Geaboc Bădic, primar comuna Helegiu, PNL: A fost o discuţie ipotetică cu PSD. Nu a fost o discuţie de genul: dacă veniţi la PSD, o să se întâmple astea. Eu am încercat să spun că PSD nu va lua neapărat mai multe voturi la Helegiu, dacă eu aş avea altă opţiune politică. Nu a fost o discuţie de curtoazie, ci mai degrabă ipotetică. Nu a fost făcută o ofertă din partea PSD.

Cu cine aţi purtat această discuţie?

M.G.B: Cu preşedintele Consiliului Judeţean (Dragoş Benea, preşedintele PSD Bacău – n.r.).

Cine a iniţiat discuţia, dumneavoastră sau Dragoş Benea?

M.G.B: A fost conjuncturală, tangenţială altei discuţii.

Din cadrul PLR, cu cine aţi discutat?

M.G.B: Cu cei de la PLR am avut multe discuţii, pentru că acolo sunt colegi liberali. Cu mulţi… n-aş putea să spun cu cine am discutat. În mod particular, evident şi cu domnul Tăriceanu, pentru care, în continuare, am respect. Însă acest lucru nu a fost suficient.

Aţi trecut dincolo de discuţii şi, eventual, aţi ajuns la negocieri?

M.G.B: Nu negocieri. Ştiţi cum e… fără a cere ceva, s-a oferit ceva. La întâlnirea de la Hanu Ancuţei s-a oferit susţinerea, nu individuală, nu pe un anume proiect. Susţinere la modul general, pe proiecte, faţă de primarii care vor trece la PLR. Chiar s-a făcut o discuţie pe tema rectificării de Guvern, care a avut loc, şi că vor fi susţinuţi, dar, repet, la modul general. Nu a fost vorba de o discuţie particulară de genul: eu am proiectele astea, vreau banii ăştia. Dar chiar dacă mi-ar fi dat 500 de mii de lei sau 10 mii, aceeaşi decizie aş fi luat. Ştiu că am declarat la un moment dat că aştept hotărârea, a fost mai mult în spirit de glumă. Sincer, nu am crezut că vor fi nişte sume uriaşe care vor migra către Consiliile noastre Locale. N-am crezut nici o clipă.

În una dintre ultimele dumneavoastră declaraţii aţi precizat faptul că aţi ales să rămâneţi în PNL, aţi ales consecvenţa, dar nu datorită colegilor. La care colegi făceaţi referire?

M.G.B: Sunt oameni valoroşi în PNL Bacău, sunt şi oameni cu multe feţe, unii care urmăresc propriul interes. Eu am fost dezamăgită de faptul că au apărut materiale electorale cu mine înainte ca eu să iau o decizie. M-a deranjat lucrul acesta. Nici măcar nu am fost întrebată. Nu-mi place să fiu pusă în faţa unei situaţii, încercând să se forţeze nota. PNL a mai luat decizii pentru mine şi am crezut că acea perioadă s-a încheiat. A nu se înţelege că acele materiale m-au determinat să iau aceasta decizie. Doar că m-a deranjat.

Dumneavoastră rămânând în PNL, ce ar trebui să se întâmple, pentru a nu regreta alegerea?

M.G.B: Nu neapărat în PNL. Eu aş vrea să se schimbe lumea politică, toată. Decizia de a-l susţine pe Iohannis vine ca urmare a faptului că eu mai cred în schimbarea clasei politice. Chiar dacă preşedintele nu reprezintă legislativul, s-a văzut treaba că poate influenţa executivul, poate influenţa şi legislativul şi poate avea un cuvânt de spus. Am vorbit cu o doamnă profesoară, întrebând-o cu cine votează. Nu mi-a dat un răspuns direct, dar mi-a spus că au vândut pământul, au vândut subsolul, au vândut pădurile şi nu au făcut-o nemţii.

A propo de schimbarea modului de a face politică, reţin din discursul dumneavoastră, ţinut în faţa mai marilor liberali, fie că e vorba de Crin Antonescu sau de Iohannis, şi citez: dacă politica pe interese, pe prietenii, va persista; dacă, în continuare, se vor crea funcţii de primvicepreşedinţi, vicepreşedinţi, nu se va schimba nimic”. La cine v-aţi gândit când aţi făcut această declaraţie?

M.G.B: PNL are astăzi aproximativ 70 de primvicepreşedinţi şi vicepreşedinţi. Nu mi se pare normal, ba chiar aberant. Nu mai există o ierarhie a valorilor, a recunoaşterii meritelor în partid. Ca să mulţumeşti nişte orgolii, înfiinţezi funcţii de primvicepreşedinte şi vicepreşedinte. Le-am spus colegilor că diferenţa între un membru oarecare şi ei ar trebui să fie diferenţa de cotizaţie. Prefer să fiu valoros prin ceea ce fac, nu printr-o funcţie onorifică. Poate că a fost creată aşa, ca să stingă nişte orgolii. Care-s cei mai valoroşi dintre cei 70, pentru că până la urmă sunt 41 de judeţe.

Pe cine găsiţi vinovat sau vinovaţi pentru această situaţie?

M.G.B: Pe toţi. N-am fost la Congres. Nu este normal. O funcţie pe regiune, două, trei, patru, sunt suficiente. Pentru că altfel toţi suntem foarte buni, dar în realitate nu avem toţi aceleaşi rezultate. Funcţia de vicepreşedinte este vânată pentru că vrei să ajungi în Birou, pentru ca apoi să fii pus pe o listă, să ai prioritate. Nu se promovează valorile, ci prieteniile, conjuncturile. A fost Iohannis şi au fost îndepărtaţi unii oameni, au fost promovaţi alţii în funcţie de afinităţi, pentru că nu a apucat Iohannis să ne cunoască. Aceleaşi principii se aplică şi la nivel de instituţii publice.

Cum vedeţi PNL în ACL alături de PDL? Are de suferit PNL din cauza alianţei cu PDL?

M.G.B: Categoric da.

De ce?

M.G.B: Pentru că plăteşte tribut pentru guvernarea Boc. Lucrurile astea nu se uită. Nu uităm nici de Boc, nici de Roberta Anastase, chiar dacă Elena Udrea a plecat de acolo. Nu uităm nici de Blaga sau de Monica Macovei. Aceştia au fost agresivi şi în media, şi în spaţiul public, şi în guvernare. Iar PNL decontează, pentru că se trage cu astfel de muniţie.

Dar care ar fi avantajele acestei alianţe?

M.G.B: Cel mai mare avantaj este că suntem mai mulţi, mai mulţi mobilizaţi, mai mulţi care vor să facă treabă.

Mai mulţi după alianţă, dar mai puţini după Ordonanţa traseiştilor. Aproximativ 20 de primari de comună, 11 consilieri locali de oraşe şi muncipii, 3 aleşi judeţeni şi viceprimarul Municipiului Moineşti şi-au anunţat oficial trecerea în alianţa PSD-UNPR-PC-PLR. Lovitura cea mai grea a primit-o PNL.

M.G.B: Nu cred că era mai bine ca primarul să fie la PNL, dar să susţină Campania electorală a PSD. Cred că cei care au plecat acum sunt primarii care au mai plecat de la PDL şi nu au prea multe în comun cu PNL. Cred că până la urmă e de preferat. Iată, la Livezi a plecat primarul, dar consilierii au zis nu şi au rămas. Când spuneam că suntem mai mulţi, mă refeream şi la faptul că sunt mai mulţi membri de partid, că sunt mai multe organizaţii, chiar dacă nu mai au primarul. La mine s-a întâmplat invers. Eu am cu doi consilieri mai mult. Au plecat de la PDL, dar pentru că protocolul nu permite, ei sunt acum independenţi.

De regulă, primarul este principalul agent electoral pentru prezidenţiabilul său.

M.G.B: Eu, dacă aş fi plecat de la PNL, chiar dacă aş fi luat viceprimarul şi câţiva consilieri, nu credeţi că nucleul PNL ar fi dispărut. Nu ar trebui să privim lucrurile într-un mod tragic, pentru că s-a tăiat în carne vie şi ştim pe cine nu putem să ne bazăm. Putem să ne gândim la următoarele alegeri locale. Acum nu ar trebui să-i judecăm prea aspru pe primari. Poate unii sunt mai labili, politic vorbind. Tentaţia este mare. Eu nu pot să mai cred în tot ce mi se spune.

Aţi cuantificat voturile prezidenţiabilului Tăriceanu, în comuna Helegiu?

M.G.B: Tăriceanu are susţinători în Helegiu. A fost de 3 ori, şi la bine, şi în momente mai grele. Nu pot să cuantific în comuna Helegiu, dar sigur va lua din voturile PNL. Sper să nu asistăm la scenariul în care voturile PNL să se împartă, iar voturile PSD să rămână compacte.

Aţi declarat că veţi duce la capăt acest mandat, iar apoi veţi medita asupra unui eventual transfer.

M.G.B: O să vă spun un secret. Ce aş fi intenţionat eu să fac. Aş fi vrut ca să am această posibilitate să optez pentru un partid politic după ce lucrurile se aşază, după alegerile prezidenţiale. Nu vă ascund că mă gândesc foarte serios la faptul că, indiferent dacă va ajunge sau nu Iohannis preşedinte, acesta nu va mai fi preşedintele PNL. Anticipez că preşedinte va fi Blaga. În această situaţie, va trebui să construiesc o altfel de relaţie cu conducerea centrală, pentru că, i-am spus şi domnului Palăr, cei de la PDL îşi vor susţine oamenii. M-am supărat pe un coleg care, la venirea lui Panfil de la FC la PDL şi în PNL, a declarat că este cel mai bun.

Vorbiţi despre deputatul Lucian Ciubotaru?

M.G.B: … Nu că Panfil nu ar fi bun, dar nu poţi să spui asta, aducând prejudicii de imagine preşedintelui de organizaţie și, implicit, partidului tău. Panfil este un om bun, este un om de acţiune, dar hai să măsurăm lucrurile. Preşedintele PNL Oneşti (Constantin Lazăr – n.r.) este în funcţie de doar 17 luni. Mi s-a părut că l-a pus într-o situaţie delicată. L-am regăsit pe Flutur în PNL, cu care m-am cunoscut mai bine când era ministru al Agriculturii. El este un om politic pe care te poţi baza şi care a fost liberal. Ce vreau să spun e că nu întotdeauna partidul şi-a susţinut oamenii valoroşi sau cei mai potriviţi. Când partidele au susţinut candidaţi de conjunctură, când sunt înţelegeri, să te las pe tine acolo, să nu te deranjez şi să pun eu un om slab acolo şi tu mă laşi în altă parte. Susţinerile sunt relative. Dacă preşedinte al PNL va ajunge un reprezentant al PDL şi nu mă voi regăsi în viitoarea structură, e posibil să iau altă decizie. Eu nu cred că PNL a negociat prea bine cu PDL această fuziune.

Luaţi în calcul şi o eventuală mutare către un partid de stânga?

M.G.B: Nu iau în calcul, dar ştiu eu… niciodată să nu spui niciodată. Dar nu cred să ajung până acolo.

Cum vedeţi situaţia din Consiliul Local Oneşti? Acolo unde consilierii PNL Jitcovici şi Oprea au trecut la PSD, iar fostul viceprimar al lui Lemnaru, Mihai Şova, a devenit independent. Din partea PDL, Adrian Brânzaniuc a migrat către UNPR. S-a coagulat o majoritate politică covârşitoare, pusă la dispoziţia primarului Neghină, demnă de Consiliile Locale PSD din vremea lui Emil Lemnaru.

M.G.B: Mărturisesc faptul că nu cunoşteam această situaţie. Îmi pare rău când spun că PNL Oneşti merita asta şi, din păcate, va suferi PNL la nivel de judeţ. Când am fost preşedintele organizaţiei PNL Oneşti şi am ridicat problemele referitoare la aceste persoane, am fost schimbată. Nu ştiu în ce măsură i s-a dat mână liberă preşedintelui Lazăr. Aceşti oameni au coabitat cu PSD şi e puţin spus coabitat. Directorul Oprea, din punct de vedere administrativ, era mereu subordonat primarului. Lucrurile astea s-au ştiut. Şi domnul Șova a fost viceprimarul lui Lemnaru, deci făcea politica PSD.

Dar şi Constantin Florian a fost viceprimarul lui Lemnaru şi cu toate acestea nu a părăsit PDL.

M.G.B: Depinde şi de caracterul omului. Atunci nu am fost luată în seamă şi se pare că tabăra care acum e la PSD a făcut presiuni suficient de mari pentru a fi schimbată. Eu am spus atunci că nu pot să coabitez cu PSD.

Poate genera PNL Oneşti un contracandidat actualului primar Neghină, în 2016?

M.G.B: Eu cred că da.

Pe cine vedeţi? Sau nu puteţi spune, pentru că încă vă gândiţi la Primăria Oneşti?

M.G.B: Nu exclud, dar nu spun că mă gândesc. Sunt doi candidaţi: Panfil şi Lazăr.

Pe mâna cui mergeţi?

M.G.B: Văd un hibrid între cei doi. Finanţele lui Lazăr şi aplombul lui Panfil.

Şi cine vine cu experienţa politică?

M.G.B: Trebuie să-l ajutăm, oricare ar fi. Contează foarte mult şi echipa. Cred că PNL are arme cu ce să combată PSD la Oneşti, într-o campanie pozitivă. Şi primarul Laurenţiu Neghină are suficiente bube. Nici Gnatiuc nu cred că a crescut destul de mult, nu este cunoscut atât de mult încât să scoată un procent bun. PNL poate genera un candidat bun.