După sesizările bacauinfo.ro şi controalele Poliţiei Locale Bacău, E.ON Gaz s-a

conformat şi a astupat găurile lăsate cu lunile pe strada Nicu Enea, dar execuţia arată a peticeală. Conceptul de aducere la nivel nu este înţeles la fel şi de distribuitorul de gaze. Nici autoritățile nu-s foarte deranjate: Poliţia Locală nu a dat nici măcar o amendă în ultimul an!

După un an de când E.ON Gaz a spart strada Nicu Enea din municipiul Bacău, șoferii au avut de îndurat trei săptămâni suplimentare de chin, cauzate de decuparea gurile de aerisire. Vestea bună e că datul în gropi s-a încheiat în zona respectivă, dar readucerea carosabilului la starea inițială e o chestiune prea complicată, pentru că intervențiile arată ca niște petice aruncate cu lopata. 

Sesizările bacauinfo.ro au pus în mişcare puţinii inspectori din cadrul Serviciului de Disciplina în Construcţii, Inspecţie Comercială şi Protecţia Mediului, din cadrul Poliţiei Locale, însă acest lucru nu a garantat şi respectarea aducerii la nivel a gurilor de aerisire montate de E.ON Gaz.

Imaginile sunt relevante pentru calitatea lucrărilor.

Problemele de sistem, respectiv numărul redus de inspectori de specialitate și baza materială sărăcăcioasă, nu scuză neaplicarea legii, chiar dacă vorbim şi de două controale pe lună. Nu este suficientă conformarea beneficiarului unei autorizaţii de spargere a carosabilului cu privire la termenele execuţiei, ci şi calitatea rezultatului.  

Florin Podoleanu, purtător de cuvânt Poliţia Locală Bacău: „Avem pe tot Bacăul 6 inspectori, cu o maşină, la Biroul de Urbanism şi Disciplina în Construcţii, care au mai multe responsabilităţi şi urmăresc şi lucrările tehnico-edilitare, respectarea termenelor din autorizaţiile de construcţie, de spargere, afişajul electoral, publicitatea stradală. Săptămânile trecute am avut o acţiune de verificare a faţadelor de la blocuri. Au fost somate asociaţiile de proprietari.”

Podoleanu subliniază faptul că nu fac faţă responsabilităţilor multiple, din cauza numărului foarte mic de angajaţi. În ultimii 4 ani, efectivele Poliţie Locale au scăzut cu aproximativ 50%.

„300 angajaţi aveam până-n 2010. Astăzi, după Ordonanţa lui Boc, suntem 140. Agenţi de ordine publică, în teren, sunt în jur de 70, rulaţi în două schimburi. Mai sunt şi câţiva în concediu. Alţi 15 oameni se află la cursuri la Gheorghieni, organizate de Ministerul de Interne. Deci, din 70 agenţi 15 sunt la cursuri, 10 în concediu, iar pe teren sunt, efectiv, 45, care trebuie să acopere tot Bacăul. Nu putem face faţă cu acest număr de oameni.”

În ultimul an, inspectorii din cadrul Biroului de Urbanism şi Disciplina în Construcţii nu au aplicat nici măcar o sancţiune (!!!), dar au dat 40 de somaţii. 6 oameni nu au dat nici măcar o somație / săptămână, nici măcar o amendă într-un an, în condițiile în care nereaducerea carosabilului la starea inițială e sport local!!! Prin acordarea prelungirilor de autorizaţii de construcţii / avarii, Primăria Bacău este complice şi încurajează beneficiarii, în general companiile de utilităţi şi firmele de construcţii, să nu respecte termenele prevăzute în autorizaţie, iar când, într-un final, aduc suprafaţa la starea iniţială, lucrările sunt de mântuială şi produc pagube şi nervi şoferilor.

„Sunt foarte mulţi beneficari de autorizaţii care solicită la Primărie prelungirea autorizaţiilor. Am avut multe cazuri. Atunci când trebuia să-i dăm sancţiune că ieşea din termen, eram puşi în faţa situaţiei de prelungire a autorizaţiei. Inspectorii merg cu o zi înainte de expirarea autorizaţiei, dar nu au de unde să ştie că firma respectivă a depus documentaţia de prelungire a autorizaţiei la Primărie. De multe ori nu se încadrează în termen. De regulă, motivează că vremea e nefavorabilă. Se mai întâmplă un fenomen cu cei care subcontractează lucrări. Aceştia, de cele mai multe ori, merg pe prelungire, pentru că nu-şi primesc banii de la firma contractoare şi atunci sistează lucrările sau invocă probleme cu muncitorii,” explică Florin Podoleanu, purtător de cuvânt Poliţia Locală Bacău.  

Prin urmare, dacă dați în gropi, să știți că vremea e de vină tot anul.  Se schimbă exact atunci când trebuie readus carosabilul la starea inițială.