Bacau Info
„Deal-ul” dintre Hrebenciuc şi Dragoş Benea:
„(…) l-am pus la 28 de ani preşedinte de Consiliu Judeţean, ce vorbim aicea! Adică am avut încredere în el, și am în continuare, chiar dacă mai are rateuri,” declara fostul deputat PSD într-o discuţie cu Paltin Sturdza şi Ioan Adam, înregistrată de aşa zisul prinţ, într-un hotel din Bucureşti. Hrebenciuc, trădat la el acasă, de Andrei Şerban, primarul din Slănic Moldova, cu Tudor Chiuariu, care „umblau pentru … Varga”, prima grupare prin care Sturdza încerca să intre în posesia pădurilor. Prezentându-se drept fostul consilier al lui Ion Iliescu, Hrebenciuc susţinea explicit faptul că el l-a pus preşedinte la Camera Deputaţilor pe Adrian Năstase, că şeful A.N.R.P. este omul lui şi, mai mult, poate promova legi cu dedicaţie. „Deci, legea ajută perfect şi, încă odată vă spun, Victor a fost autorul (…).”
Cheia afacerii privind retrocedarea celor 43.277 ha de pădure din judeţul Bacău este, în continuare, Viorel Hrebenciuc, în lumina ultimei înregistrări ambientale, a cărei stenogramă a fost publicată de evz.ro.
Rolul acestuia în reuşita grupului infracţional de a retroceda pădurile din Bacău era esenţială prin prisma relaţiilor pe care Hrebenciuc susţine că le are la Romsilva, prin Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, la primarii de comune, la şefii direcţiilor silvice locale, precum şi la nivelul Prefecturii Bacău.
Lista persoanelor care-i datorează ascensiunea politică, spune Hrebenciuc, cuprinde nume grele. Unul dintre acestea este Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău şi şeful organizaţiei judeţene PSD Bacău. În aprilie 2013, în ciuda rateurilor lui Benea şi părerilor unora că vorbeşte prostii, „maestrul” încă mai garanta pentru el.
La începutul carierei, Benea s-a remarcat drept produsul politic al fostului edil, Dumitru Sechelariu, pentru care a ocupat funcţia de viceprimar în cadrul Primăriei Municipiului Bacău. Ulterior, Hrebenciuc a decis să-l promoveze pe Benea în funcţia de preşedinte al C.J., devenind cel mai tânăr politician pe o astfel de funcţie. „L-am pus când avea 28 de ani, așa”. „Şi l-am pus chiar pe el, cel care spuneţi că vorbeşte prostii, că el e preşedintele Consiliului Judeţean, dacă l-am pus la 28 de ani preşedinte de Consiliu Judeţean, ce vorbim aicea! Adică am avut încredere în el, și am în continuare, chiar dacă mai are rateuri,” – recunoaşte Hrebenciuc.
Fostul deputat PSD mai aducea ca argument, în favoarea încheierii deal-ului şi erijării sale pe o poziţie superioară în cadrul grupului, rolul jucat în ceea ce-l priveşte pe fostul prim-ministru Adrian Năstase. „(…) hai să vă spun și de ce n-am probleme, ca să mă înțelegi exact. E o discuție cu Năstase, că e la modă astăzi, da. Eu lucrez cu Năstase din ’94 și vă și spun că-n ’92 eu l-am pus șeful Camerei Deputaților, că eu eram consilierul lui Iliescu… lui Iliescu ’92, și eu știu exact în 15 august ’92, când l-am lămurit pe Năstase la Iliescu, la Predeal, să vină pe liste la noi, că nu vroia să vină aici, mergea în partea cealaltă.“ ,,Aşa e, aşa e,“ întărea Ioan Adam în faţa lui Sturdza.
Hrebenciuc, trădat la el acasă, în Slănic Moldova
Un alt nume de pe lista celor promovaţi şi susţinuţi de Viorel Hrebenciuc, Andrei Şerban, primarul oraşului – staţiune Slănic Moldova, ar fi lucrat cu Tudor Chiuariu, în calitate de avocat, pentru gruparea Varga – Călugăr, prima grupare de la care Paltin Sturdza aştepta să i se livreze cele 43.277 ha de pădure.
„Venea Chiuariu la mine acasă, la Slănic-Moldova, dar eu nu l-am întrebat ce caută acolo. Păi da’ e, era cu primarul, n-aveam nicio problemă cu el. Ca acuma, eu să-mi dau seama că ei, de fapt, umblau pentru… Varga avea de la dvs. … ăăă… hârtie, și eu nu mai înțelegeam nimica,“ spunea Hrebenciuc, surprins pe înregistrarea ambientală de Sturdza.
Pentru a pune în aplicare decizia civilă emisă de Tribunalul Covasna, cei doi, Adam şi Sturdza, au apelat, iniţial, la Ioan Gheorghe Varga şi Daniel Constantin Călugăr. Cu sprijinul acestora, doreau atât o urgentare a punerii în posesie și a eliberării titlului de proprietate, cât și o vânzare cât mai rapidă a întregii suprafețe de teren forestier. Încheiaseră și un contract de promisiune vânzare – cumpărare a celor 43.227 ha pădure, la un preţ de 1.572 euro/ha, preţul pieţei fiind undeva între 3.500 – 4.000 euro pe hectar.
Diferenţa până la valoarea reală a terenului forestier trebuia să acopere costurile lui Varga şi Călugăr cu intervenţiile pe lângă funcţionarii din cadrul Comisiei Judeţene de Fond Funciar în tentativa de punere în posesie. Cei doi plănuiseră deja înstrăinarea fondului forestier către firma Prokon Hit Timber SRL, care ar fi achitat şi preţul terenului.
Pentru a reuşi, Călugăr şi Varga au apelat la o societate de avocaţi, „Chiuariu & Asociaţii”, toţi urmând a fi coordonaţi de deputatul PSD Ioan Adam, avocatul lui Paltin Sturdza din 2010, potrivit D.N.A..
În aprilie 2013, având în vedere faptul că Varga şi Călugăr nu şi-au îndeplinit obligaţiile, Ioan Adam şi Paltin Sturdza au mers pe varianta Dan Costin Bengescu. Acesta din urmă a apelat, prin primarul comunei Căiuţi, Iulian Durlan, la Viorel Hrebenciuc.
Psihologic, Ghelasă nu vrea bani, zice Hrebenciuc
Hrebenciuc spunea că are o relaţie foarte bună cu Viorel Ghelasă, şeful Direcţiei Silvice Bacău şi vicepreşedintele PSD Bacău, şi că îl înţelege din punct de vedere psihologic. „Culmea, că el nu vrea bani, nu vrea nimic, nu-i omu’ ăsta, credeți-mă, adică vă spun clar, că eu știu cum este. Ţi-am spus de 50 de ori până acuma, că am o relaţie foarte bună cu acest om şi înţeleg de ce a făcut, eu ştiu cum arată psihologic.”
În contextul discuţiilor pe tema realizărilor şi capacităţilor sale, Hrebenciuc declara explicit faptul că poate promova legi, amendamente, cu dedicaţie, garantând şi pentru Ghelasă, de data aceasta pentru reuşita afacerii cu retrocedările de păduri.
Hrebenciuc: „Deci legea ajută perfect și, încă o dată vă spun, Victor a fost autorul, nu Chiuariu.
Deci am mers, nici n-a discutat Victor chestia asta. Și vă spun că am discutat-o doar și cu Victor, și cu Băeșu, că e…
(…) Eu spun că am vorbit cu Băeșu care e… na, e omul meu, așa, la A.N.R.P., și mi-a… și cu Victor. Prima dată mi-a zis George, că zice: „Domn’le, nu”, Victor a insistat, dar am vorbit și cu Victor, și asta a fost. Deci… și i-am zis lui Ghelase că… îi promisesem că mă ocup de amendament. Eu vă spun toată discuția mea cu el și profilul psihologic cum este, știți. Deci vă garantez fără nici un fel de problemă…
Retrocedarea Castelului Ghika Comăneşti, o minune a justiţiei româneşti
Într-un moment de euforie şi autoapreciere, cei trei interlocutori, Hrebenciuc, Adam şi Sturdza, mulţumiţi de evoluţia demersurilor de a intra în posesia pădurilor din judeţul Bacău, discutau despre cum să nu mai comită abuzuri.
Adam: Şi da, a fost o muncă fantastică, e un miracol al justiţiei, ce am făcut noi, curat. Şi acuma vreau să auzi, Paltin, că nu-s tâmpit, mă, eu sunt un om realist, vreau să… el nu mai vrea abuzuri, atât.
Hrebenciuc: Corect, nu, am înţeles asta…
Sturdza: Mai e o minune a justiţiei româneşti, am câştigat castelul de la Comăneşti.
Hrebenciuc: O, ce frumos!
Sturdza: Mi l-a pus în posesie acuma.
O altă probă pe care au adus-o la dosar procurorii anticorupţie este o convorbire despre şpăgi, între Ioan Adam şi un domn care vorbea română cu accent englezesc, identificat de procurori drept prințul Christopher Ghica, descendentul lui N.D. Ghica – rudă cu Paltin- Sturdza, potrivit evz.ro.
Adam: Da, ţineţi legătura cu domnul Sturdza … sigur că da. E prea … înţelegeţi-mă încă o dată … ca nişte bărbaţi cu ţinută, io i-am sfătuit: respectăm p r i n c i p i u l sfânt – legătura de sânge rămâne sfântă, egalitatea persistă până la capăt. Dar i-am spus şi aşa este echitabil. Și văd că nici dvs. nu contestaţi, să facă calculul, împărţiţi la doi, primeşte banii înainte de a semna, cum e corect, şi din clipa aia deveniţi egali, egali…
Ghica: … rezultatul eforturilor şi întâlnirilor domnului Sturdza este… şi …a obţinut anumite documente …
Adam: Aaa, nu mai vorbim …auziţi domnu … nu … … numai şpăgile ălea cât au fost…