Finul deputatului Vali Vreme reglementează atribuţiile şi responsabilităţile presei în relația cu finul primarului Neghină. În traducere,

omul de casă al parlamentarului, manager de campanie la europarlamentare pentru Partidul Mişcarea Populară, din care până mai ieri făcea parte şi Vreme, creează premisele situaţiei în care administratorul public al Primăriei Oneşti, Ionuţ Tenie, finul edilului, poate să refuze acordarea de informaţii publice unui reporter de către Primăria condusă de Laurenţiu Neghină.

Conspiraţia finilor din Primăria Oneşti produce un regulament de acreditare a reprezentanţilor mass media în contradicţie, pe alocuri, cu Legea 544 privind dreptul de acces la informaţiile de interes public.

Ignorând cu bună ştiinţă prevederile legale, care fac referire la faptul că autorităţile şi instituţiile publice nu pot interzice în niciun fel accesul mijloacelor de informare în masă şi, mai important, orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile legii, informaţiile de interes public, regulamentul conceput de finii Puterii din Oneşti condiţionează accesul la informaţii publice de o acreditare pe care să-şi exerseze primarul Neghină semnătura.   

Mai mult, accesul mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public este garantat, dar, în viziunea perechii de fini, numai pentru ziariştii acreditaţi.

Prevederile Regulamentului înaintat spre dezbatere publică şi asumat de primarul Neghină contrazic flagrant Legea 544. Astfel, formulările de genul:

Ziariştii acreditaţi au dreptul să solicite în scris sau verbal purtătorului de cuvânt informaţii privind activitatea instituţiei în condiţiile legii.

Ziariştii acreditaţi la Primăria Municipiului Oneşti au acces în sediul Primăriei Oneşti, la biroul funcţionarului public cu atribuţii în domeniul relaţii cu presa (…),

contravin obligativităţii prevăzute de Legea 544 prin care autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să asigure persoanelor (şi nu ziariştilor acreditaţi, ci tuturor persoanelor indifferent de calitatea acestora – n.r.), la cererea acestora, informaţiile de interes public solicitate în scris sau verbal.” 

Chiar secretarul Primăriei Oneşti a confirmat crearea unui context favorabil angajatului public, purtătorului de cuvânt, primarului, viceprimarului, în care aceştia pot refuza acordarea de informaţii publice în cazul în care reporterul nu este acreditat pe lângă Primărie.

Teoretic, da. Da. În măsura în care nu este acreditat la Primăria Oneşti se poate refuza, teroretic,” – Daniel Spânu.  

Iar acreditarea unui reporter este condiţionată de prezentarea unui CV. „În spatele cererii de acreditare îmi trebuie o dovadă că dumneavoastră sunteţi ziarist. Dacă mâine vine un control de la DNA, SRI, şi-am eliberat un document fără să am în spate o dovadă?” argumentează Spânu.

Robert Chiriac, din cadrul Compartimentului Juridic, spune că solicitarea unui CV e inofensivă: „Rolul unui CV este de a-l ajuta pe purtătorul de cuvânt să cunoască activitatea ziaristului şi de a-şi gestiona campania media în funcţie de ziarist. Pentru a ne cunoaşte mai bine.”

Cu alte cuvinte, Chiriac admite că Primăria Oneşti oferă informaţii publice în funcţie de ziarist şi de CV-ul acestuia. Art. 18, Legea 544/2001, prevede: „Autorităţile publice au obligaţia să acorde fără discriminare acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă.” 

Mai mult, prin Regulamentul Primăriei se impune ziariştilor acreditaţi obligativitatea respectării normelor deontologice din domeniu. Întrebare: cine evaluează îndeplinirea normelor deontologice ale reporterului? Primarul infractor Neghină, condamnat pentru şpagă la BAC? Ionuţ Tenie, finul primarului? Cristian Bibire, finul deputatului Vreme, apropiat al edilului?

Cireaşa de pe tort, care descrie şi maniera prin care administraţia oneşteană a abordat acest subiect, este opera fostului ziarist Cristian Bibire: „Dacă vrei să fii organ, poţi să fii organ de presă. Nicio problemă.”

Bibire a simțit nevoia să aducă în discuție organul, cu o doamnă lângă el 

Cine încearcă să reglementeze / restrângă accesul presei în afacerile Primăriei condusă de Neghină:

Ionuţ Tenie, finul edilului, numit administrator public, care nu răspunde zecilor de solicitări pe Legea 544 formulate de bacauinfo.ro şi Oneşti Expres.

Cristian Bibire, şef de campanie la europarlamentare pentru PMP, finul deputatului Vali Vreme, proaspăt referent în cadrul Primăriei pentru relaţia cu presa.