Cu probe culese chiar de agenții de Poliție şi cu declaraţii incriminatoare la dosar, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău a clasat cauza privind

cercetările efectuate faţă de primarul din Letea Veche, întrucât fapta de împărţire de alimente în scop electoral nu este prevăzută de legea penală (!!!). Probatoriul conţine declaraţii contradictorii date de martori în faţa procurorului, inclusiv de Petru Dochiei. Toate dezvăluie, cel puţin, o practică comună în campania electorală pentru alegerile locale din 2012, de a acorda plase cu ulei, zahăr, făină, paste făinoase, în colaborare cu parohia din Ruşi Ciutea.

Primarul comunei Letea Veche, Petru Dochiei, nu a dat pachete cu alimente în scop electoral, spune Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, în ciuda declaraţiilor unor martori, care au susținut că în plasele primite se aflau şi materiale electorale prezentându-l pe candidatul Dochiei, cu inscripţia Partidului Ecologist Român. Declarațiile au fost asumate prin procesele verbale semnate de aceştia în faţa agenţilor din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală.

Un semn de întrebare pentru procurori ar fi fost faptul că un martor a dat trei declaraţii în trei variante diferite, iar afirmaţiile lui Dochiei privind pachetele cu alimente sunt inconstante.   

În schimb, pe baza probelor existente la dosar, s-a apreciat că activitatea de împărţire a unor bunuri alimentare efectuată indirect de Petru Dochiei în calitate de candidat la funcţia de primar al comunei Letea Veche nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 386 al. 1 Cod penal, potrivit ordonanţei semnate de Mihaela Spătaru, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău.

În dimineaţa zilei de 1 iunie 2012, doi angajaţi ai lui Petru Dochiei, la data respectivă viceprimar şi candidat la funcţia de primar, au distribuit plase cu alimente mai multor persoane cu ocazia unei sărbători religoase (pomenirea morţilor de vară) şi a Zilei Mondiale a Copilului. Activitatea a coincis (?) cu perioada de campanie electorală pentru alegerile locale din 10 iunie.

Caracterul de natură infracţională al operaţiunii de distribuire a alimentelor este îndeplinit în cazul în care în plasele respective se găseau şi materiale electorale. Conform declaraţiilor date în ziua respectivă, printre alimente se găsea şi un afiş electoral cu inscripţiile „Petru Dochiei Primar” şi „Partidul Ecologist Român”. Ulterior, unii martori şi-au schimbat declaraţiile… de două ori.

În Fişa de Incident Electoral, raportorul, respectiv agentul Mihai Harabagiu din cadrul Secţiei 1 Poliţia Rurală Bacău, a constatat faptul că „Petru Dochiei, prin intermediul unor persoane, a distribuit mai multor cetăţeni din satul Siretu sacoşe în care se aflau o pungă de 1 kg zahăr, o pungă de 1 kg făină, 1 l ulei şi câte un pachet de paste făinoase. Au fost ridicate de la doi cetăţeni două astfel de plase, în una dintre acestea fiind identificat şi un afiş electoral al candidatului mai sus menţionat.”

Serviciul Criminalistic, Biroul de investigaţie tehnico-ştiinţifică a locului faptei din cadrul I.P.J. Bacău, a reţinut în planşa fotografică imagini cu alimentele din plase şi materiale cu caracter electoral. Un calendar cu inscripţia „Petru Dochiei Primar” şi sigla Partidului Ecologist Român, precum şi un afiş electoral „Petru Dochiei Primar”, cu pozele acestuia şi ale consilierilor propuşi pe lista partidului.

Iniţial, la 1 iunie 2012, martorul Constantin Dinu, unul dintre beneficiari, a declarat: „Precizez că în punga pe care am primit-o se mai afla şi un calendar cu fotografia lui Dochiei Petru cu inscripţia Primar Petru Dochiei.

În cea de-a doua declaraţie, în 20 iunie 2012 (după ce Dochiei a ajuns primar), aceeaşi persoană se contrazice livrând organelor de poliţie o altă poveste. „Am prezentat organelor de poliţie plasa cu alimente, iar aceştia m-au întrebat dacă în afară de alimente am primit şi obiecte cu însemne electorale, iar eu le-am adus din curte un calendar care se afla pe pământ şi pe care era inscripţionat Primar Petru Dochiei şi despre care am declarat că era în pungă, dar acest lucru nu este adevărat. În punga pe care am primit-o nefiind nici un fel de obiect cu inscripţii electorale.”

Cea de-a treia declaraţie a răsturnat cu totul situaţia. „Am recunoscut că am primit o pungă pe care am şi  predat-o organelor de poliţie. În prezenţa mea a fost examinat conţinutul pungii, constatând că se afla: 1 l ulei, o pungă cu zahăr, spaghete. Pe poartă se afla un calendar reprezentându-l pe faţă pe Dochiei Petru, candidat la Primărie, care a fost luat de pe poartă de Muntianu Sorin şi l-a pus în pungă. Calendarul respectiv a fost fotografiat împreună cu produsele alimentare respective, însă, aşa cum am precizat mai sus, acesta nu se afla în pungă, ci pe poartă. Aceeaşi declaraţie am dat-o şi la organele de poliţie în data de 1 iunie 2012. Însă dacă acestea din urmă au consemnat declaraţia mea eronat, nu este problema mea.”    

Dacă situaţia prezentată de Constantin Dinu este cea reală, atunci s-ar fi impus o anchetă privindu-l pe Sorin Muntianu, candidatul PSD la Primăria Letea Veche? Pentru a se clarifica situaţia: ori Constantin Dinu avea dreptate, ori Sorin Muntianu.

Fratele martorului Constantin Dinu, Neculai Dinu, a declarat pe 1 iunie 2012 că în plasă se afla şi un material electoral, pentru ca în mărturia de pe 19 iunie (după ce Dochiei a ajuns primar) să invoce un sentiment de frică pentru faptul că a acceptat pachetul. „(…) eu le-am adus (agenţilor de Poliţie – n.r.) din casă un afiş cu însemnele Partidului Ecologist Român şi Petru Dochiei, despre care am declarat că era tot în pungă deoarece mi-a fost frică că nu trebuia să fi primit alimentele. Adevărul este că afişul pe care l-am prezentat îl găsisem în poartă cu o zi înainte de a primi alimentele. După ce-am adus afişul din casă, Muntianu l-a pus în punga cu alimente pe care o primisem şi a fotografiat-o”.

Acelaşi Neculai Dinu şi-a schimbat mărturia, revenind la descrierea iniţală a celor întâmplate. „În jurul orei 9.00 a venit fratele meu Dinu Constantin, care este vecin cu mine, şi mi-a înmânat o pungă de culoare albastru închis ce conţinea: un litru ulei, un kg zahăr, fidea şi un afiş electoral care era rulat. (…) Am scos toate alimentele din pungă, inclusiv afişul.

Un alt martor, Lenuţa Salomia, confirmă prezenţa unui material electoral în pachetul distribuit în numele lui Petru Dochiei. „Când m-am întors acasă, am găsit în poartă, pe partea interioară, o pungă de culoare albastră în care se aflau două pixuri, două cornuri şi un calendar pentru anul 2012 cu inscripţia Petru Dochiei.

Nici declaraţiile contradictorii date de Petru Dochiei şi preotul Ion Ghioc, Parohia Ruşi Ciutea, nu au fost suficiente pentru a trezi interesul procurorilor.

Pe 1 iunie 2012, Dochiei susţine că a distribuit pachetele cu alimente şi dulciuri fără a urmări un scop electoral. Totodată, precizează în trei rânduri că era vorba de un număr de 5 pachete distribuite.

„(…) am făcut un număr de 5 pachete de alimente (…)”. ,,Am dat cele 5 pachete numitului Bălan Viorel să le împartă (…)”. „Am pus cele 5 pachete în autoturismul personal (…)”.

Ulterior, pe 23 noiembrie 2012, în prezenţa procurorului Carmil Roca, primarul comunei Letea Veche a declarat: Nu îmi amintesc câte pachete am făcut. (…) Fac precizarea că persoanele cărora le-au fost distribuite pachetele mă votau oricum, având în vedere că sunt o persoană cunoscută în sat, deoarece am copilărit acolo. Îmi amintesc că în anul 2008 pe satele Ruşi Ciutea şi Siretu am obţinut 95% din voturi. Din acest motiv nu aveam nici o emoţie că nu aveam să fiu votat. (…) Nici una din pungile cu alimente nu conţinea însemne electorale”.  

Din mărturiile celor audiaţi, implicaţi în activitatea de împărţire a pachetelor cu alimente, reiese faptul că pachetele au fost mai multe decât numărul precizat de trei ori de Petru Dochiei.

Astfel, pe lista scurtă a beneficiarilor s-au aflat: Neculai Dinu, Constantin Dinu, Ionel Bălan, Vasile Bulibaşa, Gabriel Ciprian Trăistaru, Florin Chiticaru, Mihai Chiticaru, Ileana Viscreanu, Lenuţa Salomia, Adela Ilieş, Elena Dosoftei, Gabriela Ţurcanu, Aurica Acsinte, Maria Paşcu, Ion Dinu şi „mergând prin sat am dat pachete mai multor persoane, cunoscute şi necunoscute, (…) şi altor persoane care nu sunt din localitate şi nu ştiu cum se numesc,” arăta Ionel Bălan, unul dintre distribuitori şi consilier parohial din Ruşi Ciutea.   

În lumina acestor informaţii culese din declaraţiile depuse la dosar, fără posibilitatea de a greşi putem admite că au fost mai mult de 5 pachete, în ciuda celor spuse de Petru Dochiei. De altfel, chiar parohul din Ruşi Ciutea infirmă cifra avansată de edil şi nicăieri în textul mărturiei sale din 20.09.2012 nu declară explicit că în pachete nu s-ar fi aflat vreun material electoral. „Nu ştiu câte pachete au fost făcute, nici în ce constau acestea, nu am participat de fel la împachetarea lor, deoarece acestea au fost formate la sediul firmei lui Petru Dochiei, însă ştiu sigur că erau alimente. I-am indicat consilierului parohial familiile beneficiare. Nu am o listă în acest sens, indicaţiile au fost date verbal, din acest motiv nu pot preciza toate familiile. Cred că totalizau 40 – 50 de familii,” declară preotul Ion Ghioc.   

Întrebare: când a făcut declaraţie mincinoasă Petru Dochiei, în ziua în care se distribuiau pachetele cu alimente şi materiale electorale sau în faţa procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, pe 23.11.2012?

Procurorul Carmil Roca a dispus pe 10 septembrie 2012 începerea urmării penale faţă de Petru Dochiei, motivat de faptul că probele administrate în cauză constituie indicii temeinice de natură a determina presupunerea că la data de 01.06.2012, fiind în campania electorală pentru alegerile locale, a oferit bunuri mai multor cetăţeni cu drept de vot de pe raza comunei Letea Veche cu scopul determinării acestora să-l voteze pentru funcţia de primar.

După o vreme, procurorul Mihaela Spătaru constată în ordonanţa de clasare a cauzei faptul că „declaraţiile acestor martori se coroborează cu declaraţiile date de Dochiei Petru în calitate de învinuit la data de 23.11.2012”.

Mărturiile celor implicaţi nu s-au coroborat nici cu declaraţia lui Dochiei din 1 iunie 2012 şi nici cu cea din noiembrie, în faţa procurorului Carmil Roca

Sursa foto Petru Dochiei: radiobacau.blogspot.com