La Secţia de Animaţie mai sunt patru actori, de-o ciorbă” – a declarat

fostul director al Teatrului Municipal Bacovia, Adrian Găzdaru, în conferinţă de presă, în contextul în care vorbea despre cât de importantă e concurenţa într-o trupă de teatru, o concurenţă care „să împrospăteze” şi să stimuleze jocul actorilor.

Îmi doresc să crească mult mai mult decât a crescut până acum (nivelul trupei Teatrului Municipal Bacovia – n.red.) şi asta se poate realiza, pentru că sunt oameni care pot ajuta TMB din punct de vedere financiar – asta a fost o mare problemă până acum – şi să poată veni aici mult mai uşor regizori importanţi, să vină actori proaspeţi în cele două trupe, cu aprobarea ordonatorului principal de credite (Primăria Municipiului Bacău – n.red.), şi astfel să înceapă din nou concurenţa între actori, pentru că totul se rezumă la o concurenţă frumoasă pe scenă” – a declarat Găzdaru. „Este bucuria (de a juca – n.red.), în schimb a scăzut concurenţa, acum ne ştim foarte bine. (…) nu numai în Teatrul Bacovia, să nu fiu greşit înţeles, în toate teatrele e bine să se mai împrospăteze trupa cu unu-doi actori” – a continuat fostul director.

Concurenţa însă-i pe bani, iar banii sunt puţini. La Animaţie, de exemplu, mai sunt patru actori angajaţi, „de-o ciorbă”. „Atâţi au mai rămas, cei care au fost au plecat, iar legislaţia, din 2009, nu a mai permis angajarea” – e o explicaţie. Restul prestează în baza unor contracte de colaborare, contracte care-l pot trimite acasă pe un actor păpuşar, la sfârşit de lună, şi cu mai puţin de 600 lei, în condiţiile în care sunt săptămâni în care joacă de marţi până vineri chiar şi câte două – trei spectacole pe zi, iar duminica – unul.

La Excelsior e altceva

În Bucureşti, e altceva. „La un teatru de dramă, un student ia şi 300 de lei pe reprezentaţie” – spune Adrian Găzdaru, iar la Teatrul Excelsior Bucureşti pe care acum îl conduce, sunt nouă actori angajaţi şi 28 de colaboratori plătiţi cu „150 – 250 lei” pe reprezentaţie, banii pentru colaboratori fiind prinşi în buget.

Îmi doresc să dispară şi la TMB chestia asta, că dacă eşti manager trebuie să te descurci, sper ca începând cu noul manager, sau chiar cu domnul Şerban (Liviu Tiberiu Şerban, directorul interimar – n.red.) să se aloce fonduri pentru colaboratori” a mai precizat Găzdaru.

Vorba cântecului: Dacă nu acum, atunci când?

Problema actorilor care după o lună de muncă ajung acasă doar cu chitanţe după ce-şi achită cheltuielile de întreţinere (curent, apă, gaz etc.)  a fost ridicată de bacauinfo.ro în conferinţa de presă în care Teatrul Municipal Bacovia a promovat premierele spectacolelor „Prâslea cel voinic … la minte” şi „Valentine`s Day în familie”, care vor deschide stagiunea 2014 – 2015 duminică, 7 septembrie, de la 11:00, respectiv 19:00. Subiectul nu a fost pe placul şefei de la Animaţie, care ocupă în prezent şi funcţia de director artistic al Teatrului, Andreea Sandu.

Andreea Sandu: „Se poate face teatru si cu actori colaboratori...”

bacauinfo.ro: …plătiţi cu 500 lei?

Andreea Sandu: …500, 700… ştiţi ce salariu am? 11! Adică 1.100 lei.  Haideţi să …nu astăzi… ne întâlnim altă dată, nu e elegant din partea noastră, a tuturor… suntem oameni mai cu suflet. Ştiţi ce se întâmplă duminică? Avem două premiere, e frumos, începe stagiunea, e sărbătoare ...”

Bacauinfo.ro a solicitat Teatrului Municipal Bacovia date precise cu privire la numărul colaboratorilor şi cunatumul veniturilor unui actor în baza unui contract de colaborare, dar şi baza legală prin care ajung, unii dintre ei, să fie  plătiţi chiar şi cu mai puţin de 600 lei pe lună. în condiţiile în care la Direcţia de Agrement Salubrizare Parcuri din cadrul Primăriei Bacău un muncitor câştigă „în jur de 700 lei”. Vom reveni cu informaţiile când le vom primi.

Până atunci, trebuie să ştiţi că o mână de oameni umplu încă sălile cu poveştile copilăriei şi o fac pe doi lei cu manageri care îşi doresc „să dispară chestia că dacă eşti director trebuie să te descurci” şi şefi care se-mbată cu bucuria unei premiere în loc să trezeascăordonatorul principal de credite” chiar şi printr-o declaraţie onestă sau să ceară sprijin de la privaţi.

Duminică, 7 septembrie sunt două premiere pe scena Teatrului Bacovia: de la 11:00 Secţia de Animaţie prezintă „Prâslea cel voinic… la minte”, iar Secţia Dramă vă invită de la 19:00 la „Valentine`s Day în familie”.

Mai trebuie să ştiţi că Animaţia a participat deja în august la un festival  la Brăila şi urmează să participe la alte competiţii de profil la Bucureşti şi Galaţi. La sfârşitul lui septembrie Eliza Noemi Judeu, de la Dramă, duce „Călin (povestea modernă)” în festival la Oradea.

Dacă sunteți printre funcționarii tratați cu invitații gratuite, gândiți-vă dacă nu ați fi găsit, totuși, bani pentru bilet.