Bacau Info
Raportul primarului Laurențiu Neghină cu privire la
starea socială, economică şi de mediu a Municipiului Oneşti, plin de omisiuni şi neconcordanţe. Raportul nu descrie nici pe departe colapsul în care se află oraşul. Nimic despre oneştenii care stau în frig (deşi Guvernul a alocat fonduri), nimic despre amenzile plătite la canalizare pentru că Primăria Oneşti şi Consiliul Judeţean nu mai încep construcţia staţiei de epurare ape uzate, nimic despre dezastrul de pe platforma industrială, nimic despre motivele pentru care Primăria nu-şi realizează gradul de încasare a veniturilor proprii, nimic despre situaţia de risc cu privire la lucrările necesare la Spitalul Municipal Oneşti pentru a obţine acreditarea. Neghină se declară neputincios: „Toţi am promis (în campania electorală – n.r.). Mai mult nu prea ai ce să faci fizic.”
Primarul Neghină şi-a pus semnătura pe un raport îndulcit cu premiile obţinute de copii la olimpiade, cu activităţile culturale de la Bibliotecă, cu numărul de cărţi împrumutate sau cu plantarea de thuja, paltini sau stejar roşu.
În raport sunt menţionaţi doar cei cu care administraţia locală pozează pe la diverse manifestări, întâlniri despre nimic sau realizări pentru care echipa Neghină – Gnatiuc nu are niciun merit. Astfel, sunt nominalizate Chimcomplex, ultimul bastion pe platforma petrochimică, şi organizaţia de tineret a Partidului Social Democrat (???) din Oneşti.
Situaţia economică, comerţul, industria şi serviciile publice nu fac în ochii primarului nici cât activităţile la care acesta recită două versuri. O înşiruire seacă a numărului de angajaţi pe care câteva firme mai reuşesc să-i plătească, deşi administraţia locală le vorbeşte de rău pe oriunde apucă (pe la Consiliul Judeţean Bacău, preşedintele ANRSC, Garda Naţională de Mediu), ba mai mult, le mai dă şi amenzi.
Pentru unii oneşteni canalizarea este lux, pentru că Primăria şi Consiliul Judeţean nu reuşesc să demareze un proiect de extindere a reţelei. În schimb, conform raportului, numărul locuitorilor branşaţi la canalizare e mai mare decât numărul locuitorilor cu domiciliul în oraş (!!!), respectiv 40.000 faţă de 39.127 (potrivit Recensământului 2012). Mai mult, gradul de racordare la apă potabilă a populaţiei Oneştiului ar fi de 98% (!!!) (41.720 locuitori), deşi în oraş mai sunt domiciliați 39.127.
În raportul primarului nu se precizează nimic despre faptul că în acest moment, din cauza nerealizării noii staţii de epurare ape uzate, operatorul local care prestează serviciile de furnizare a apei şi de canalizare plăteşte 10.000 lei penalităţi pentru depăşirile indicatorilor impuşi de normele de mediu.
Ciprian Zarzu, consilier local PNL, a sesizat ridicolul: „Partea economică este dezbătută pe o singură pagină, restul raportului este completat cu activităţi ale bibliotecii, ale altor instituţii, dar care nu au legătură cu problema majoră a Oneştiului. La capitolul industrie, din cele 2.300 firme care mai sunt în oraş aproape 20% au probleme, fapt care se traduce prin disponibilizări, taxe şi impozite mai puţine la buget. Aici ar trebui să intervină într-o formă sau alta administraţia locală şi Consiliul Local. „Din cauza instabilităţii legislative în domeniul economic s-a înregistrat o migraţie continuă a forţei de muncă” – ce legătură are instabilitatea legislativă cu migraţia forţei de muncă? Oamenii nu pleacă din oraş din cauza legislaţiei, pleacă pentru că nu mai sunt locuri de muncă, pentru că sunt prost plătite. Pleacă pentru că nu mai au perspectivă în Oneşti, nu mai au un viitor. Drama cea mai mare e că, după terminarea liceului, tinerii vor să plece din Oneşti. Din păcate pentru noi, Oneştiul este susţinut de pensionari şi bugetari. Mediul de afaceri are probleme. Oraşul este în cădere liberă de ani întregi, platforma industrială fiind elementul decisiv. Trebuie oprită această cădere, astfel încât, din acest punct, să reconstruim Oneştiul.”
„În 2012, în campania electorală, aţi lansat sloganul Mai bine pentru oneşteni, mai bine pentru tine,” s-a adresat Zarzu primarului. „Traduceţi-mi, vă rog, cum este mai bine pentru oneşteni în momentul actual? În campania de la parlamentare, un potenţial om de afaceri din China a fost plimbat prin oraş în speranţa că se va dezvolta o afacere.”
Laurenţiu Neghină s-a încumetat să dea un răspuns în care și-a recunoscut impotenţa administrativă: „Într-adevăr, în urmă cu doi ani jumătate, sloganul cam aşa suna. Pe lângă acel slogan era o listă cu lucruri pe care urma să le fac, printre care se număra şi scăderea taxelor de pe platforma industrială. Lucru care s-a şi întâmplat. Din zona A de impozitare a trecut în zona D. Societăţile care au vrut şi au putut să funcţioneze s-au bucurat de acea reducere. Puteţi vorbi cu directorul Chimcomplex. Asta este starea economică în toată ţara. Dumneavoastră aţi făcut o radiografie a ceea ce se întâmplă. Mă aşteptam să veniţi şi cu o soluţie. Toţi am promis. Mai mult nu prea ai ce să faci fizic. Ştiţi şi dumneavoastră lucrul ăsta.”
Nimic despre necesarul de apartamente pentru tinerii din Oneşti. Niciun consilier local nu a iniţiat vreo discuţie despre blocurile începute de pe strada Buciumului, pe care Primăria le-ar putea prelua, să finalizeze lucrările și să pună imobilele la dispoziţia profesorilor, medicilor, specialiştilor din municipiu.
Potrivit cifrelor din raport, ANL-urile de pe strada Daciei au 32 apartamente ocupate de 103 persoane, din care 34 sunt titulari de contract.
Despre producţia şi distribuţia energiei termice se vorbeşte în trei fraze, la propriu. Nimic, însă, despre faptul că reţeaua de termoficare este distrusă prin nepunerea în funcţiune, deşi Guvernul a alocat 1,5 milioane lei. Nimic despre renunţarea la sistemul centralizat, care presupune irosirea a 22 milioane de euro, fonduri investite în modernizarea acestuia. Rata aferentă acestui credit e de 300.000 lei/lună, 3,6 milioane pe an, în total 50,4 milioane lei în intervalul 2013 – 2026.
Mai puțini angajați în industrie, construcții, învățământ și sănătate, mai mulți în administrație publică!
Potrivit raportului, numărul şomerilor din Oneşti a scăzut în 2014 faţă de anul precedent, de la 1.344 la 637 (dar vorbim de numărul șomerilor înregistrați la AJOFM, un indicator irelevant, care nu surprinde numărul celor fără loc de muncă), în condiţiile în care numărul persoanelor active este impresionant. Doar 11.611 salariaţi erau în 2013 în Onești, conform raportului, din 39.127 locuitori, în scădere față de 13.440, în 2012. A scăzut numărul salariaților în industrie, construcții, învățământ, sănătate. Începutul mandatului de primar al lui Laurențiu Neghină coincide și cu creșterea numărului de salariați în administrația publică!
La capitolul alte investiţii importante la nivelul spitalului putem menţiona: renovarea completă a clădirii Maternităţii prin reabilitarea secţiilor de Obstetrică – Ginecologie Neonatologie în cadrul proiectului privind ,,Reforma sistemului de sănătate”, proiect finanţat de către Banca Mondială şi obţinut de către Ministerul Sănătăţii.
Deşi se precizează că lucrările sunt finalizate, şantierul este, în continuare, deschis. Spaţiul nu a fost readus la starea iniţială. Nici plasele de protecţie nu au fost îndepărtate, iar spaţiul verde nu a fost refăcut.
„Oneştiul şi împrejurimile sale au un real potenţial turistic, care ar trebui valorificat mai mult,” apreciază realizatorul raportului semnat de Neghină. Nimic despre câte nopţi s-au cazat turiştii, despre sumele cheltuite în medie de un turist în Oneşti, elemente care pot da o imagine reală a potenţialului turistic în vederea stabilirii oportunităţii unor eventuale proiecte demarate de administraţia locală.
Nicio explicaţie cu privire la gradul scăzut de realizare a încasărilor la capitolul venituri proprii. Ţinând cont de posibilităţile comunităţii locale s-a procedat la fundamentarea veniturilor bugetului local pe anul 2014, suma previzionată fiind de 85.451 mii lei, din care venituri proprii 43.094 mii lei.
a) Gradul de realizare a veniturilor determinat ca raport procentual între veniturile totale încasate şi veniturile totale programate pe anul 2014 este de 87,55 %.
b) Gradul de realizare a veniturilor proprii determinat ca raport procentual între veniturile proprii încasate şi veniturile proprii programate pentru anul 2014 este de 87,15%.
Ştefan Martin, consilier local: „Eu nu am să critic, pentru că am văzut că atunci când este criticat domnul primar recurge la atacuri la persoană şi atunci nu are sens să mutăm şedinţa în alt zonă. Acest raport este fad, sec, cu foarte multe cifre şi nu ştiu pe cine interesează că s-au plantat 300 de tei, 150 de paltini de munte şi 175 de stejari roşu. Nu s-au prezentat carenţele în care se află comunitatea oneşteană. Nu aţi prezentat nimic despre apă. Am de opt luni un proiect aprobat în şedinţa de Consiliu Local prin care trebuia să găsim soluţii alternative la alimentarea cu apă a oraşului. Nu le avem.”