PSD a reușit o performanță incredibilă în municipiul Bacău, să ia

singur 36.000 de voturi, aproape cât în tandemul de prost gust cu PNL pentru Geoană, în 2009, 37.000 de voturi atunci. O creștere enormă a bazinului social-democrat și o contraperformanță în oglindă a celor de la PNL, care au permis asta.

Până una-alta, astea sunt voturi sigure pentru PSD, care își controlează alegătorii înainte, în și după ziua votului. Cum s-a ajuns aici? E treaba PNL să analizeze, să tragă concluzii și, în funcție de explicațiile pe care le găsește, să câștige sau să piardă.

Furia anti-Ponta din 16 noiembrie e aproape imposibil de re-creat. Analizele de după au spus că 20% din votanții lui Iohannis s-au decis în ultima zi să iasă, conform IRES. Deci, din 51.000 de voturi în municipiul Bacău, Iohannis avea 41.000 sâmbătă. În condițiile în care și foștii șefi ai ACL au admis că meritul rezultatului e mai ales al românilor, rezultă că PNL + PDL + neafiliații (minim 10%) care au fost anti-Ponta dinainte de ziua votului ajungeau la 41.000 voturi în municipiul Bacău.

Având în vedere  disciplina votanților PSD, dacă în 16 noiembrie ar fi fost alegeri la Primărie și atât, acum am fi avut un primar PSD în Bacău.

Nu am auzit pe nimeni să vorbească despre asta. Multora le convine, iar unii sunt de o inconștiență naivă.

Toate se leagă: blaturile, orgoliile interne care-s mai importante decât băcăuanul, impotența la nivel de comunicare administrativă, lipsa de cuvânt, minciuna, dezamăgirea, pupincurismul și, mai presus, lipsa de valoare umană și profesională.

Să ai 12 din 23 de consilieri locali (fără cei absorbiți din PDL), să poți lua orice decizie vrei la nivel administrativ, să te bată PSD și să nu conștientizezi asta e înfricoșător.

Am zeci de prieteni care au votat cu furie împotriva lui Ponta, care s-au implicat în calitate de observatori sau activiști nesiliți și neplătiți, dar care, dacă ar fi fost acum alegeri locale, nu s-ar fi prezentat, în cel mai bun caz. Cei ca ei fac diferența, la numărătoarea finală. Oamenii liberi în fața sacoșelor.

În cel mai pur stil comunist, dreapta băcăuană a mulțumit la prima înfățișare de după alegeri „întregii prese, câtă mai e ea”. Așa, toți suntem la fel, toți au luat aceleași șpăgi, toți au avut aceeași coloană vertebrală, toți au spus adevărul și nimeni nu a mințit. Toți și-au asumat, toți au crezut, nimeni nu a fost jegos. Nu am înțeles de ce ar fi avut nevoie cineva din presă de aprecierea politicienilor, ștampila asta colectivă e ca și cum ai spune că toți politicienii sunt de căcat. Evident că nu e așa.

Reporterii bacauinfo.ro își începeau primul material pe teren la 06.30, au alergat pe toate drumurile nenorocite, la 23.00 erau la Verșești și la 01.00, pe 17 noiembrie, filmau ultimul material la Onești (în curând pe site, ceva frumos). Din respect pentru Marius și Ionuț, nu-i băgați în aceeași oală cu toată presa, că nu suntem la fel. Am fost pe motorina noastră și pe banii noștri. Tocmai pentru că respectăm dreptul fiecăruia de a-și face meseria cum consideră, lăsați-ne să ne lăudăm singuri, în loc să ne lipiți etichete colective. Ne despart multe.

Dacă PNL s-a decis involuntar să predea municipiul PSD, prin non-combat (da, e și pentru cei de acolo, din spate, de la organizația municipală, domnu` Pricope), nu înseamnă că trebuie să și fim de acord cu asta.

Nu că județul ar sta mai bine. Viorel Miron are impresia că-l credem. Pliantele date vineri cu el și cu Ponta nu sunt o mârșăvie a PSD, ci contraatacul cuplului PSD – Miron la creșterea lui Iohannis. De parcă PSD ar fi avut la virgulă lista proiectelor pe care să le evidențieze Miron. De parcă pe Miron l-a împiedicat ceva să iasă virulent la atac vineri, sâmbătă și duminică împotriva a ceea ce ar fi făcut PSD (dacă își propunea, avea cum). Asta e cel mai deranjant, când cineva îi crede pe toți ceilalți proști. Sau primarul din Gioseni, care e la a patra rundă de alegeri pe care n-a câștigat-o anul ăsta pentru PNL, cam cât îl mai răsplătește pe Benea pentru doi kilometri de drum județean? Iar lista e lungă.

Aproape nimic din Iohannis nu-i caracterizează pe politicienii băcăuani de dreapta. „Da” e „poate”, „Nu” e „până data viitoare”, „mâine” e „săptămâna viitoare”, „foarte repede” e „când îmi aduc aminte”, iar „cât de curând” e „înainte de următoarele alegeri”. „Ai dreptate” înseamnă „și ce dacă”, „e vina lor” înseamnă „sper că măcar se preface că mă crede”, iar „PSD-ul face” înseamnă „aș fi vrut să facem noi”, „strategia noastră pentru Bacău” e „am făcut un update de gargară”, „omul e pe primul loc” e „EU sunt omul”.

Când i-am văzut pe reprezentanții ACL din Bacău cântându-i sub balcon lui Dragos Benea „nici nu știi cât de mic începi să fii”, mi-am amintit de sindicaliștii băcăuani care salvau pensii și salarii dansând Pinguinul. Dacă românii furioși care l-au distrus pe Ponta ar fi ieșit la vot pentru desene animate, găseau programe mult mai atractive decât cele furnizate de michimaușii din ACL. Dar ăsta e respectul de care se bucură băcăuanii gazați la Torino pentru că nu au mai putut să voteze, copiii care au stat 6 ore cu părinții la cozi la Paris (sursa) sau românii care au îngenuncheat la Stuttgart pentru a li se permite să ajungă la urne (sursa) – țopăieli ACL în centrul orașului.

Prin urmare, dacă PNL a decis să abandoneze municipiul și județul în curtea PSD, foarte bine, nu e un capăt de țară că în loc de 4 parlamentari liberalii vor avea unul, că vor avea 7-8 consilieri județeni cu tot cu fostul PDL. Dar corect ar fi să spună deschis asta, să căutăm un alt proiect în care să credem.