Indiferent de cine e la Putere, persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora

au de suferit. În septembrie – octombrie 2011, când prim-ministru era Emil Boc, la nivel naţional situaţia era cam aceeasi. Şi atunci primăriile stăteau cu mâna întinsă spre centru, pentru a putea face plătile către beneficiari. Primăria Bacău, la începutul lui octombrie 2011, nu plătise drepturile oamenilor care ar fi trebuit achitate până la 15 august şi aștepta banii Guvernului, conform legii, pentru a putea face plăţile în noiembrie.

Copilului nu-i poți da de mâncare în decembrie pentru august”, spunea cu voce tremurândă mama unei fetiţe cu sindrom Down în faţa Primăriei Nicolae Bălcescu, pentru a-şi cere salariul de asistent personal, pe care nu-l primise de câteva luni. Se întâmpla în august 2012, când prim-ministru era, ca şi acum, Victor Ponta. Acuzat la vremea respectivă de însoţitorii persoanelor cu handicap de faptul că nu le dă banii, primarul din Nicolae Bălcescu, Anton Șiler, spunea că Guvernul e singurul vinovat pentru neplata salariilor.

În 2013, la fel. În decembrie, mai mulţi primari din judeţ se aflau în imposibilitatea de a-şi achita datoriile faţă de oamenii. Aşeptau rectificarea. Primăria Helegiu avea de dat 110.000 lei, Primăria Gura Văii 85.000 lei.

În 2014, persoanele cu handicap şi însoţitorii lor au de primit din nou. Primăriile din judeţul Bacău sunt în imposibilitatea de a plăti indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi salariile însoţitorilor. Asta după ce la sfârşitul anului trecut Guvernul a trecut din povara cheltuielilor pentru persoanele cu handicap 25% pe umărul primăriilor, şi aşa sărace.

În comuna Glăvăneşti sunt „vreo 20 de asistenţi şi vreo 3 cu indemnizaţii”, spune primarul Gheorghe Tilibaşa şi sunt „deja două salarii restante”. „N-avem bani cu ce să acoperim cei 25%. Sunt singurul primar PNL din zona asta şi n-am bani nici de… Nu ştiu… tot aşteptăm, poate o să ne dea… oamenii au înţeles… au văzut că şi anul trecut au fost probleme … au înţeles… N-avem, n-avem ce să facem. La începutul anului ne-au dat bani puţini şi cu ăia am rămas, dacă la alţii le-au mai dat rectificări, nouă nu ne-au dat nimic şi nici nu sperăm degrabă, decât dacă se dă la toţi, să ne dea şi nouă” – a declarat Tilibaşa pentru bacauinfo.ro.

La Gârleni, primarul Valentin Flenchea e în gaură de vreo patru luni. Are în jur de 60 de asistenţi personali.

La noi e cum e în toată ţara. Aşteptăm, cum dau banii domnii guvernanţi, cum dăm banii la oameni. Nu şi-au mai luat banii de patru luni. Sunt greu de dat, ăştia-i dă Guvernul, cum dă pensia…(…) dar la Primărie fac oamenii scandal pentru că au nevoie de bani, şi ăştia-s vai de capul lor…” – a declarat Flenchea, precizând şi că din bugetul comunei nu are de unde acoperi sfertul impus de Guvern

Primarul Daniel Ţăranu (Vultureni) e pregătit chiar să-i dea în şomaj pe cei 16 însoţitori pe care-i are angajaţi. „Şi noi avem probleme – spune Ţăranu -, nu avem bani, s-a terminat fondul pe care l-am avut disponibil de la Direcţia de Finanţe şi cota parte pe care trebuie să o alocăm noi… nu avem de unde. Suntem a treia lună fără plată. Mai trebuie să primim şi de la Finanţe, şi 25% trebuie să alocăm noi

Situaţiile persoanelor cu handicap şi ale însoţitorilor acestora sunt puţin mai bune în Buciumi şi Huruieşti. Primarii sunt bucuroşi să spună că sunt cu plăţile la zi. Ioan Zăbrăuţanu (Huruieşti) are „numai cu indemnizaţii”, e în grafic cu plăţile, iar Primăria a dat „vreo 400 de milioane (40.000 lei – n.red.) din bugetul local” pentru a acoperi necesarul.

La Buciumi dau numai indemnizaţii şi mai tre` să pun vreo juma` de miliard (50.000 lei – n.red.)  din bugetul local. Cu indemnizaţiile sunt la zi, sunt date toate. Asistenţi nu am, că-i comuna mică, am un miliard jumate (150 000 lei – n.red.) din impozite şi taxe, unde să ţin atâţia asistenţi, să-i angajez? Plătesc numai 6 milioane (600 lei – n.red.) indemnizaţia. Am vreo 34, 35 (indemnizaţii – n.red.) , nu am restanţe dar acum, în ultimele luni, trebuie să-i pun eu, să văd ce fac la rectificare. Îmi trebuie jumate de miliard, nici nu ştiu ce să fac, de unde să-i aduc… încerc să mă achit, încerc să văd ce pot face să dau indemnizaţiile, că angajări nu pot face. Eu am 11 angajaţi cu tot cu paznic, nu pot să angajez 30 de asistenţi” – a declarat pentru bacauinfo.ro Fănică Cozma, primarul comunei Buciumi.

Pe 17 septembrie, deputatul de Bacău Viorica Marcu a întrebat-o în scris pe Ioana Petrescu, ministrul de Finanţe, „când anume se vor face echilibrări ale sumelor de la bugetul de stat şi când anume este preconizată virarea sumelor către bugetele locale, penttru ca persoanele angajate ca asistenţi personali să-şi poată primi salariile restante.” Marcu a mai atras atenţia şi asupra faptului că „în judeţul Bacău nu se pot acoperi cei 25%, iar în lipsa fondurilor alocate de la bugetul de stat, de două luni de zile, asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav nu şi-au primit salariile”. Întrebarea Vioricăi Marcu nu a primit încă răspuns la Camera Deputaţilor.

Foto: Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor

Sursa foto: Puterea