Bacau Info
15 comune din judeţul Bacău au sărit din categoria „zone defavorizate de condiţii naturale specifice”. Agricultorii din zonele respective își vor lua adio de la subvenţii care în 2013 au ajuns la 80 euro/ha.
Municipiul Oneşti – favorizat pentru perioada 2014 – 2020 în detrimentul a 15 comune, inclusiv
cele din apropiere: Gura Văii, Helegiu, Livezi.
Agricultorii şi proprietarii de terenuri agricole din Cleja, Coloneşti, Corbasca, Dealu Morii, Găiceana, Gioseni, Glăvăneşti, Gura Văii, Helegiu, Livezi, Motoşeni, Orbeni, Plopana, Răchitoasa şi Stănișeşti riscă să rămână în perioada 2014 – 2020 fără subvenţiile acordate pentru apartenenţa la „zonele defavorizate de condiţii naturale specifice”. Mai precis, pentru 2013, de exemplu, pentru un hectar, statul şi Uniunea Europeană au dat 80 euro celor cu suprafeţe de teren din zonele defavarizate, pe lângă 124 euro (schema de plată unică pe suprafaţă). Cel puţin în acest moment se poate spune că „suplimentul” de 80 euro/ha nu va mai fi primit în perioada 2014 – 2020. Conform unui document aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii – Redesemnare zone afectate de constrângeri naturale – toate cele cincisprezece comune ies din schemă, dar apare municipiul Oneşti la categoria „zone naturale afectate de constrângeri naturale semnificative”.
Documentul a fost elaborat pentru a sta la baza Măsurii 13 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, Măsură prin care „vor fi acordate plăţi compensatorii fermierilor care se angajează să-şi continue activitatea în zonele care se confruntă de constrângeri naturale”, iar lista a fost făcută publică pentru informarea potenţialilor beneficiari, chiar dacă plăţile vor putea fi solicitate după aprobarea PNDR 2014 – 2020 de către Comisia Europeană. Potrivit fişei Măsurii 13 „prin acest sprijin se urmărește compensarea dezavantajelor întâmpinate de fermieri în desfășurarea activităților agricole, legate de capacitatea de producţie scăzută a terenurilor agricole şi de costurile suplimentare pe care le implică menţinerea activităţilor agricole în aceste zone, diminuându-se în acest fel riscul de abandon al activităţilor agricole (mai ridicat în aceste zone). (…) Contribuţia măsurii va fi esenţială, în special pe termen scurt, în timp ce alte măsuri precum cea de plăţi de agro-mediu va ajuta la crearea unui sistem pe deplin funcţional, care să poată răspunde obiectivului de îmbunătăţire a mediului şi a spaţiului rural. În zonele identificate ca fiind afectate de constrângeri naturale este importantă menținerea echilibrului de mediu stabilit între practicile agricole și condițiile naturale.”
La nivelul judeţului Bacău, pentru perioada 2014 – 2020 rămân Agăş, Asău, Balcani, Berzunţi, Brusturoasa, Dofteana, Ghimeş Făget, Mănăstirea Caşin, Oituz, Comăneşti, Dărmăneşti, Slănic Moldova, Tg. Ocna, Palanca, Solonţ şi Zemeş în categoria zonelor montane defavorizate. Comunele Cleja, Coloneşti, Corbasca, Dealu Morii, Găiceana, Gioseni, Glăvăneşti, Gura Văii, Helegiu, Livezi, Motoşeni, Orbeni, Plopana, Răchitoasa şi Stănișeşti ies din categoria în care au fost în perioada 2007 – 2013 – „zone defavorizate de condiţii naturale specifice”, iar municipiul Oneşti intră în categoria „zone afectate de constrângeri naturale semnificative”.
Modificările din PNDR 2014 – 2020 au fost aduse de noi la cunoştinţa directorului Direcţiei Agricole Bacău, Ghiţă Burlui. La nivelul instituţiei nu se ştia de existenţa documentului. „Trebuie să fie o greşeală” a exclamat Burlui, imediat după ce a aruncat o privire peste document, după care a sunat la Bucureşti: „(…) – Acum ştiți câte avem? Municipiul Oneşti!!! Atât avem! La zone cu constrângeri semnificative!/ – Serios? / – Eu am zis că este o greșeală… am să sun. Au lăsat doar zona montană şi au introdus doar municipiul Oneşti. (…) Şi mie mi-a zis cineva astăzi… nu e o scăpare, chiar aşa e…presa, presa sesizează întotdeauna.” – şi-a încheiat directorul convorbirea cu cei de la centru.
„Constat cu surprindere că pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postată situaţia localităţilor cu constrângeri atât de altitudine, cât şi de condiţii specifice deosebite pentru perioada 2014 – 2020. Stupoarea mea este că la a doua categorie intră doar o singură localitate, şi aceea este municipiul Oneşti. Analizând situaţia şi comparând-o cu alte judeţe asemănătoare Bacăului, cred că este o greşeală, o scăpare a celor care au postat această informaţie pe site-ul Ministerului Agriculturii. Sarcina noastră este să intervenim, pentru a afla care sunt adevăratele… adevărata situaţie privind faptul că în judeţul Bacău doar o singură localitate, municipiul Oneşti, este declarată ca zonă cu constrângeri naturale semnificative”, ne-a declarat directorul Direcţiei Agricole Bacău, Ghiţă Burlui, care a şi explicat importanţa acestor clasificări: „aceste localităţi primesc, pe lângă plăţile care se cuvin tuturor agricultorilor, o compensaţie datorită acestor constrângeri naturale: altitudinea şi condiţiile specifice. În perioada Politicii Agricole Comune (PAC) 2007 – 2013, această clasificare îi ajuta şi pe cei care făceau proiecte pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), li se acorda un punctaj suplimentar. Începând din 2014 nu mai este această diferențiere pentru cei care aplică prin proiecte, nu mai sunt punctaţi suplimentar.”
Viorica Marcu, deputat PNL – „Este inexplicabil!”
Marcel Bujor, senator UNPR: „Nu este corect!”
Şi deputatul Viorica Marcu, membră în Comisia permanentă pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice (din oct. 2013) a aflat tot de la noi de documentul surpriză. Comune precum Coloneşti, Dealu Morii, Găiceana, Gioseni, Glăvăneşti, scoase din listă, se află chiar în Colegiul 5, pe care îl reprezintă în Legislativ. „Lăsaţi-mi un pic de timp să verific despre ce este vorba… Oricum, dacă este un proiect în dezbatere, trebuie să ajungă în Comisie (Comisia pentru Agricultură – n.red.). Trebuie să citesc expunerea lor de motive. Oricum, este inexplicabil cum a ajuns în această listă municipiul Oneşti, care nu este prioritar în agricultură şi au dispărut celelalte localităţi. Trebuie însă menţionat că probleme cu încadrările au fost şi pentru PNDR 2007-2013. Filipeni, de exemplu, o zonă deluroasă – nu era prinsă. Au fost disensiuni şi între primari şi între agricultori, pentru că zonele devaforizate înseamnă subvenţii mai mari şi pentru beneficiarii publici şi pentru beneficiarii privaţi” a declarat Viorica Marcu pentru Oneşti Expres.
Am încercat să luăm legătura şi cu deputatul plimbăreţ între partide Ioan Melinte (ales şi el în Colegiul 5 Camera Deputaţilor sub sigla PP-DD, acum reîntors în PSD), fiind şi el membru în Comisia pentru agricultură, însă acesta nu a răspuns la telefon. Nici senatorul Marcel Bujor, ales in Colegiul 4, care cuprinde și o parte din comunele excluse, nu știa despre modificări: „Lăsați-mă să mă documentez… E clar că, dacă este așa, nu este corect, nu este principial, e clar din start. Indiferent că este trecut Oneștiul – eu locuiesc în Onești – și sunt excluse alte comune care sunt, cred, de prin zona Zeletinului sau cine știe… și stânga Siretului, care-i zona cea mai defavorizată a județului. Deci… lăsați-mă să mă interesez și vă promit că, după ce sunt edificat asupra acestor probleme, îmi voi exprima o părere pertinentă și voi face tot posibilul să se îndrepte” – a declarat senatorul Marcel Bujor.
Cum s-a făcut împărţeala?
„Nu am informaţii foarte clare, dar ştiu, şi în 2007 şi acum, probabil, stau la bază studiile biofizice întocmite de institutele de cercetare din Bucureşti care se ocupă de acest subiect. Nu am fost consultaţi pe această problemă. Încă o dată afirm că s-ar putea să fie o scăpare” – a explicat Ghiţă Burlui cu privire la modalitatea în care s-a făcut clasificarea. Conform fişei Măsurii 13, „fiecare indicator biofizic a fost evaluat utilizând următoarele baze de date: harta digitală a solurilor României la scara 1:200.000 (ICPA); Profile de sol geo-referențiate cuprinzând informații privind proprietățile fizice și chimice ale orizonturilor de sol (aproximativ 3.200 de profile de sol acoperind principalele zone pedo-climatice ale României (ICPA); harta digitală a utilizării terenurilor la nivel de bloc fizic (APIA); Date climatice medii lunare din 47 stații meteorologice de referință și interpolate într-o rețea de 10’ x 10’ longitudine x latitudine (AANM, MARS); Model Digital de teren în grid 100 x 100 m; Utilizatori ai apei de irigații la nivel de bloc fizic (APIA);”
Cum a devenit Oneştiul „zonă afectată de constrângeri naturale semnificative”?
Greu de răspuns, însă experienţa ne-a învăţat să nu credem în coincidenţe. Cert este că Oficiul de studii pedologice şi agrochimice Bacău nu a fost implicat în niciun fel în elaborarea documentului. „Noi nici nu avem hărţi digitale, doar Institutul le are la Bucureşti” – ne-a spus Nicoleta Ţanţoş, care a răspuns la telefonul Oficiului – „nu ştiu din ce punct de vedere au încadrat Oneştiul în ce spuneţi dumneavostră. Noi nu avem studii recente pe municipiul Oneşti. Ultimele sunt din 1998”.
Nici Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, nu ştia de proiectul de pe site-ul Ministerului, dar nu a fost surprins de modificări. „Cine este primar la Oneşti? Vă puteţi da singuri răspunsul” – a răspuns Baciu – „şi vechea listă a fost făcută anapoda. În judeţul Bacău, ca să vorbim de zone defavorizate, putem vorbi de stânga Siretului: Coloneşti, Motoşeni, Răchitoasa, Izvoru Berheciului, Onceşti, Plopana, Odobeşti, Secuieni, Lipova e pe primul loc. Astea-s zonele defavorizate. (…) Normal că cei de la Direcţia Agricolă nu ştiau, astea (listele – n.red.) se fac în birouri, la şedinţele de partid.”
„Totuşi – spune directorul Burlui – o parte din municipiul Oneşti ar putea fi, pentru că face legătura cu zona de munte, dar sunt alte localităţi cu zone mult mai afectate de constrângerile naturale, şi mă refer la partea de est a judeţului, unde atât structura terenului, cât şi condiţiile climaterice, gradul de sărăcie pot influenţa încadrarea acestora în această categorie de zonă cu constrângeri naturale semnificative.” Primarul municipiului Oneşti, Laurenţiu Neghină, a fost şi el contactat pentru un punct de vedere, însă ori avea telefonul închis, ori se afla în afara ariei de acoperire.
Vâlvă în Parlament şi Ministerul Agriculturii
Deputatul PNL Viorica Marcu a revenit cu lămuriri: „Este o eroare materială acolo. Am sunat la Minister şi am vorbit cu secretarul de stat pe care l-am şi chemat luni la lucrările Comisiei (Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor – n.red.) pentru a explica. Au spus că vor modifica până luni. N-are ce căuta municipiul Oneşti acolo. Nu există niciun motiv ca municipiul Oneşti să se afle acolo.”
Documentare cu final nefericit pentru agricultorii din 15 comune din judeţul Bacău
Două ore mai târziu, telefonul a sunat din nou. Viorica Marcu a mai fost contactata o dată de la Minister. A apelat-o consiliera secretarului de stat care vorbea de o eroare materială, pentru a-i comunica că, de fapt, e pe bune „conform noilor criterii stabilite de Uniunea Europeană” cele cincisprezece comune nu vor mai primi subvenţii pentru „zone defavorizate”, doar municipiul Oneşti şi zonele montane. „Eu nu pot totuşi să afirm că ar fi vorba de un joc politic (cum a afirmat Laurenţiu Baciu – n. red.), nici nu ştiu dacă Neghină (primarul municipiului Oneşti – n. red.) ar putea să negocieze aşa ceva. Aş putea să mă gândesc că ar putea fi vorba de o lucrătură a Ministerului, pentru a veni mai puţini bani în judeţul Bacău, dar rămâne să vedem cum va arăta forma finală a documentului pentru că, v-am spus, deocamdată nu a ajuns în Cameră (Camera Deputaţilor – n. red.). În forma actual, e minor avantajul adus Oneştiului, raportat la pierderile suferite de ceilalţi.”
Teodora Ciuraru