Bacau Info
Incompatibilii Partidului Social Democrat Oneşti iau legea la mişto. Ioan Tofan şi
Corina Alexe, consilieri locali PSD, propun, insistă pe lângă alţi consilieri şi votează proiecte de hotărâre care le apără interesele economice personale. „Vreţi să ne intimidaţi cu conflictul de interese? Nu ştiu dacă a fost elegantă treaba asta. Consiliul poate orice,” arată Tofan că tupeul PSD nu are margini. Au făcut ce-au vrut sub ocrotirea fostului primar Lemnaru, iar sub conducerea lui Neghină societatea Consiliului Local Oneşti, Domeniul Public şi Privat SA, alimentează buzunarele pesediştilor şi uneperiştilor.
Adusă din nou în discuţie afacerea înstrăinării bunurilor imobile din proprietatea privată a Municipiului Oneşti, alesul local Ioan Tofan, director general al ALIMON, a demonstrat că, la o adică, se ia de piept cu oricine care îl acuză de conflict de interese. El, de fapt, apără interesele comercianţilor şi doar din întîmplare preferă să ia cuvântul când vine vorba să-şi voteze o lege locală care să-i aducă beneficii directe.
Tofan a făcut propuneri pentru comisia care urmează să negocieze, să atribuie şi să vândă terenurile Primăriei de sub spaţiile comerciale ale fostei Onedil. „Dar la şedinţa anterioară au fost nominalizaţi domnul Brânzaniuc şi doamna Paşcu. Îi propun acuma.”
Deşi toată lumea recunoaşte, inclusiv Tofan, că în acest caz există elemente concludente care conduc spre o situaţie de conflict de interese, nimeni nu arată cu degetul elefantul roz în tutu din încăpere.
Elena Paşcu Apăvăloaie, consilier local PNL: „Trebuie să înţelegem utilitatea acestui proiect, utilitatea înfiinţării acestei comisii. Eu nu vorbesc de cei care au societăţi comerciale şi au interes într-adevăr să-şi cumpere terenurile de sub spaţiile pe care le deţin în proprietate.”
De pe urma acestei situaţii va avea de câştigat Ioan Tofan, aflat într-o evidentă stare conflictuală. Acesta a propus şi a votat proiecte de Hotărâre de Consiliu Local de pe urma cărora firma la care este director general, ALIMON, beneficiază de avantaje.
„Am vorbit cu mulţi oameni care au construcţia, dar nu au terenul şi stau în expectativă, dacă să facă sau nu cereri de cumpărare, pentru că se gândesc la nişte sume care ar putea depăşi posibilităţile lor. Trebuie să ne gândim şi la un alt lucru, şi dau exemplu firma mea. Am plătit la Primărie 10 ani, pe concesiune, pentru două spaţii, 4 miliarde (400 mii lei – n.r.). Cu aceşti bani puteam realiza multe lucruri. Dacă cu banii de pe vânzarea terenurilor se poate acoperi măcar o parte din datorii, atunci e bine, ca să mai respire şi Primăria puţin mai uşor,” spunea Tofan absolut fără grijă la ultima şedinţă de CL din 2013.
În iunie 2013, Tofan acuza municipalitatea pentru faptul că unii au plătit zece ani pentru dreptul de a folosi un bun al Primăriei, în timp ce alţii s-au eschivat de la plată. Mai mult, venea cu un amendament prin care oferea posibilitatea participării la cumpărarea terenurilor doar acelor agenţi comerciali care-şi plăteau dările la zi către bugetul local.
Consilierii PSD aleg momentele când sunt sau nu în incompatibilitate. În aprilie 2015, Tofan spune singur că este incompatibil: „Nu am voie. Sunt incompatibil şi să insist în vreun fel.” În şedinţa de C.L. din luna mai, Tofan revine la presiuni asupra colegilor săi şi asupra celor din PNL, pentru a vota amendamente şi proiecte de hotărâre de pe urma cărora el să beneficieze în mod direct.
„Având în vedere că funcţionează de ani de zile în paralel două tipuri de contracte de închiriere, unele contracte au trecute o menţiune ca înainte de finalul contractului să se facă o prelungire cu încă jumătate din durata contractului, iar altele nu au. Eu aş propune Consiliului Local ca la proiectul de hotărâre de astăzi să venim cu un amendament ca la contractele care expiră să fie trecut acel articol care să prelungească cu jumătate din perioada contractului. De exemplu, dacă contractul e pe cinci ani şi expiră în două luni, atunci să fie prelungit cu încă 2 ani jumătate,” susţine în mod incredibil Ioan Tofan, PSD.
Pentru a confirma modul în care se interpreta legea în Oneşti, fostul primar Emil Lemnaru e de acord cu propunerea colegului Tofan şi o susţine: „Da! Corect! E foarte bine.”
Urmează o explicaţie argumentată din partea secretarului Primăriei Oneşti, care declară că nu îşi dă avizul de legalitate pe un astfel de proiect.
Daniel Spânu: „În cazul vechilor contracte de concesiune, potrivit legii concesiunilor, se prevedea că prin acordul părţilor, respectiv Consiliul Local şi cel care a concesionat, se poate prelungi cu jumătate din perioada iniţială. Acea lege a fost abrogată, iar în condiţiile actuale contractele au rămas în vigoare pentru a se derula, iar acum legislaţia pe Ordonanţa 54, pe legea 213 şi 215, prevede clar că închirierea / concesionarea se poate face doar prin licitaţie publică. În condiţiile în care dumneavoastră veniţi cu un asemenea proiect / propunere, eu nu pot să dau avizul de legalitate. Licitaţia a expirat.”
Tofan insistă să încalce legea, arată că nu ar trebui să se mai împiedice de o licitaţie, şi îi împinge şi pe colegii din Consiliul Local să facă acelaşi lucru: „Este o chestiune benefică, pentru că mereu ne trezim cu licitaţie, ieşi la licitaţie, vino la licitaţie ca la o sperietoare. Doar contractele astea nu-s de 50 de ani. Îs de 3 ani, 5 ani. Mereu licitaţie, mereu licitaţie, sperietoare. Să fie o hotărâre a Consiliului Local, care pentru contractele de închiriere să prevadă acest lucru.”
Secretarul Primăriei îi atrage atenţia că poate să cadă în ilegalitate, dacă mai continuă: „În primul rând, la momentul acesta dumneavoastră, dacă aţi propus, sunteţi în conflict de interese, chiar şi cu propunerea.”
Ioan Tofan ia în piept legea şi pe oricine i se împotriveşte, devenind chiar ofensiv: „Vreţi să ne intimidaţi cu conflictul de interese? Nu ştiu dacă a fost elegantă treaba asta. Dacă se vrea bine, dacă nu se vrea, asta e altceva. Consiliul poate orice.”
Corina Alexe, al doilea consilier incompatibil al PSD
Alexe este şefa Serviciului de Achiziţii din cadrul firmei Domeniul Public şi Privat (DPP), aflată în subordinea directă a Consiliului Local Oneşti, din care şi ea face parte.
În momentul votului la proiectul de hotărâre privind aprobarea bilanţului contabil, a contului de profit şi pierderi pentru exerciţiul financiar al anului 2014 şi modul de repartizare a profitului brut al Domeniu Public şi Privat Oneşti SA, Alexe a ales că este în conflict de interese şi s-a retras pe hol.
În alte situaţii, folosindu-se de votul din Consiliul Local pe care oneştenii i l-au acordat în 10 iunie 2012, Alexe s-a ales membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a DPP. Pentru participările la şedinţele AGA, va încasa 500 lei/lună, 6.000 lei / an, dacă se va organiza o şedinţă pe lună.
Tot Alexe a propus membrii Consiliului de Administraţie pentru DPP. Propunerea i-a fost votată de majoritatea politică din Consiliul Local UNPR-PSD.
Potrivit declaraţiei de avere din 2014, Alexe încasează 19.870 lei salariu pentru activitatea de la DPP, 8.148 lei pentru prezenţa la şedinţele Cosiliului Local şi 564 lei în calitate de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Oneşti. Mai nou, veniturile familiei Alexe vor fi rotunjite cu aproximativ 6.000 lei pe an. Astfel, de pe urma funcţiilor politice, la finalul anului, Alexe înregistrează venituri de 34.592 lei. Unde mai pui că mai pică şi câte un cadou de 150 lei, din mărinimia colegilor PSD-UNPR.
Nici viceprimarul Oneştiului nu este străin de banii care trec prin DPP de la bugetul local. Mama și soția lui Nicolae Gnatiuc lucrează la DPP SA. Conform declaraţiei de avere a vicelui pe anul 2014, Adriana Gnatiuc încasează salariul anual de 13.260 lei. Nicolae Gnatiuc aduce şi el în casă 34.416 lei. Astfel, la veniturile anuale ale familiei Gnatiuc, consilierii locali au adăugat pentru masa de Crăciun 150 lei.