Bacau Info
Peste 14.000 de felicitări ar fi trimis electoratului deputatul de Bacău Valerian Vreme, în perioada în care
a fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin intermediul Poștei Române, cu ajutorul secretarului de stat de la vremea respectivă Marius Fecioru, conform DNA: „În considerarea faptului că a tolerat un mecanism de fraudare care avantaja o societate privată, Pribescu Mioara, în data de 21.12.2011, a solicitat reprezentanților societății comerciale favorizate și apoi a obținut de la aceștia, având susținerea lui Marius Constantin Fecioru, un folos pentru altul, respectiv asumarea costurilor distribuirii de către CN Poșta Română SA, a scrisorilor ministrului MCSI (e vorba de 14.280 de felicitări de Crăciun, destinate alegătorilor din județul Bacău).”
Ce „vrăji” au mai făcut Fecioru și Vreme în Bacău. Pe urmele unei platforme de 1,5 milioane euro.
Valerian Vreme a fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada septembrie 2010 – februarie 2012.
La mijlocul anului 2011, ministrul Vreme și secretarul de stat Fecioru semnau în Bacău „alături de domnul Florin Lazăr, Inspector Şcolar General al judeţului Bacău, un contract de finanţare din fonduri structurale pentru proiectul “Portal Educaţional – Educaţie flexibilă şi Deschisă. Implementarea unei platforme complexe de e-Learning la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău şi în 10 instituţii de învăţământ din judeţul Bacău (Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri”, Colegiului Naţional „Gheorghe Vrânceanu”, Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, Liceului de Artă „George Apostu”, Şcolii „Alexandru Ioan Cuza”, Şcolii „Spiru Haret”, Şcolii „Constantin Platon”, Şcolii „Miron Costin”, Şcolii „M. Drăgan”, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău). (…) Valoarea totală a proiectului este de 6.077.820,18 RON, din care suma de 4.403.954,87 RON reprezintă asistenţa nerambursabilă” – se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de la vremea respectivă.
Același comunicat anunța că „platforma e-Learning va permite comunicarea mult mai rapidă între unităţile de învăţamânt şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău, schimbul de informaţii între şcolile şi liceele incluse în proiect, urmând ca pe viitor platforma să fie utilizată şi în instituţiile şcolare din mediul rural. Prin intermediul acestui proiect, aproximativ 9300 de elevi vor fi încurajaţi să participe la cursurile online, astfel reducându-se abandonul şcolar şi asigurându-se egalitatea de şanse în domeniul educaţiei.”
La vremea respectivă 1 TV Bacău atrăgea atenția asupra proiectului, cu atât mai mult cu cât 6.077.820,18 lei urmau să fie cheltuiți pentru reducerea abandonului școlar în unități de învățământ în care abandonul școlar nu era un fenomen.
Acum, după 4 ani, doi dintre directorii instituțiilor de învățământ Daniela Bîrzu – Colegiul de Artă „George Apostu” și Gabriel Andrei – Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” își aduc aminte vag de platformă.
„Proiectul a fost implementat, dar drept să spun nu mai știu nimic de el. Au fost și alte proiecte – nu-mi vin în minte acum – platformele nu sunt funcționale. A fost în 2011, am fost și noi prinși, dar nu mai știu dacă e ceva cu el sau nu. Dacă ar fi fost funcțional și ne-am fi folosit de el în mod sigur aș fi știut, platforma asta nu știu să funcționeze” – a declarat pentru bacauinfo.ro Daniela Bîrzu.
„Am folosit-o un pic, apoi a devenit greoi, au fost discuțiile cu Microsoft-ul, cu licențele Windows, și s-au mai înmuiat lucrurile. Eu am văzut ce-i acolo în principiu, dar nu putem spune că ne omorâm folosindu-le și nici copiii nu se dau în vânt. Pentru mine e o amintire vagă, nu mai țin nici eu minte mare lucru. Eu unul n-am idee să-l folosim sau dacă îl folosesc colegii mei … nu știu…” – a încercat să-și amintească și directorul de la Vrănceanu, Gabriel Andrei.
În aceeași perioadă era în vogă și contractul pe care Compania Națională Poșta Română îl semnase cu Transport Public.
„Adevărul de seară” scria despre un contract de închiriere a 3.000 m2 pe un teren al firmei Transport Public Bacău, pentru parcarea a 22 autoturisme ale Poștei, cu 3 euro /m2. Contractul ar fi fost parafat la începutul lui 2011, asta în ciuda faptului că Poșta Română avea spații de parcare în centrul orașului, iar spațiul închiriat era în afara Bacăului.
Sorin Șova la acea data directorul Poștei din Bacău, a declarat în 2013 că a încercat să se opună colegului de partid și ministrului Valerian Vreme: „Nici nu vă pot spune câte demersuri am făcut pentru a stopa derularea contractului. Vreau să vă spun că acest contract era în valoare lunară de 12.600 euro. Ne-am trezit peste noapte cu un contract pe care trebuia să-l punem în aplicare a doua zi. Am fost amenințat că voi fi schimbat. E o întreagă poveste. În afară de faptul că plăteam o sumă foarte mare pentru acea chirie, în valoare de 12.600 euro/lună, aveam și costuri suplimentare. Din cele 22 mașini parcate acolo, de fapt 16 mașini făceau zilnic 16 km. Din punctul de tranzit până la pista de karting (n. red. locul unde era parcarea) și înapoi însemna 16 km. Astfel, 16 mașini ori 16 km ori 30 de minute pentru fiecare șofer/lună, cu costurile pe care le aveam ne duceam undeva la 40.000 lei. Șoferii, la finalul programului, erau nevoiți să se întoarcă pe jos în oraș, prin câmp. Am prezentat la acea dată conducerii și pe verticală și pe orizontală. Bineînțeles că vorbeam în van, ba mai mult, mi s-a spus să-mi văd de ale mele”.
La semnarea contracului pentru Platforma e-Learning, Vreme a fost întrebat de 1 TV, despre contract dar a pasat problema secretarului de stat Marius Fecioru, care a precizat că toate contractele încheiate cu Poșta Română sunt verificate, fără a preciza ceva concret despre situația din Bacău.
Și în Onești, radio-televiziunea Kit, apropiată deputatului, e găzduită tot de Poștă și tot din epoca de aur a lui Vreme la Comunicații. Acum aproximativ doi ani am încercat să aflăm, prin solicitări pe Legea 544 a liberului acces la informațiile de interes public, condițiile în care a fost îîncredințat spațiul respectiv, dar nu ni s-a răspuns.
„Guvernul sesizează DNA după ce a descoperit nereguli în activitatea Poştei din 2009-2011” – titra Mediafax în 2012, în baza unui raport al Corpului de Control al prim ministrului
Ministrul PSD al Comunicațiilor de la vremea respectivă „s-a referit şi la două contracte derulate de Poşta Română cu Terradox şi Promotional Interservice” – scria Mediafax, care mai adăuga că în Bacău, operatorul poştal plăteşte 10.000 de euro/lună pentru închirierea de spaţii de parcare.
„Banii sunt încasaţi de Transport Public SRL Bacău. Poşta are parcare proprie în acest oraş. Parcarea închiriată se afla în câmp, în afara oraşului, iar asfaltul din contract era de fapt o pajişte. De asemenea, Poşta plăteşte 10.000 euro/lună pentru o parcare la Iaşi, deşi maşinile puteau fi parcate tot în spaţiile Poştei. Banii au fost achitaţi firmei Shoes SRL”, declara Nica, citat de Mediafax.
Între timp, Dan Nica și Valerian Vreme au apărut amândoi în dosarul Microsoft.
Am încercat să-l contactăm pe Valerian Vreme pentru un punct de vedere referitor la subiect, dar actualul deputat UNPR nu a răspuns la telefon. L-am sunat și pe fostul său consilier, Cristian Bibire, pe numărul de pe care acesta ne suna, dar actualul consilier la cabinetul primarului oneștean Laurențiu Neghină avea telefonul închis. Ne-a răspuns robotul.