Angajaţii din Compartimentul audit public intern, aflaţi în subordinea primarului

municipiului Oneşti, l-au scos basma curată pe primarul Laurențiu Neghină, după ce acesta a făcut afaceri cu Primăria pe care o conduce. Aquila Fashion, firma la care primarul Neghină este acţionar în proporţie de 95%, a vândut Primăriei şampanie, cafea, suc şi dulciuri. Angajaţii Primăriei, responsabili cu achiziţia, au solicitat ofertă de preţ doar firmei pe care o deţine Neghină. Compartimentul de audit apreciază ca puncte forte respectarea legii achiziţiilor publice.  Sinteza rezultatelor în urma controlului Camerei de Conturi Bacău are trei pagini și nicio apreciere cu privire la achizițiile făcute de Primărie de la firma primarului.

Afacerile dintre Primăria Oneşti şi Aquila Fashion, deţinută în proporţie de 95% de primarul Neghină, ridică, în continuare, numeroase semne de întrebare, până la un posibil conflict de interese în care s-ar afla Neghină. La aceste suspiciuni se adaugă una suplimentară: Camera de Conturi Bacău a verificat Primaria Onești pentru anul achiziției și nu a văzut nimic nelegal. Dacă e să vorbim de autoritatea lucrului judecat, orice Primărie poate face liniștită achiziții directe de la firma primarului, Curtea de Conturi nu are obiecții.  

Procedura utilizată în vederea achiziţiei produselor de protocol  – cutii de bomboane (300 buc.), cafea măcinată (267 buc.), vin spumant (267 buc.), bomboane pom (600 buc.), ciocolată (600 buc.), napolitane (600 buc.), cornuri cu ciocolată (600 buc.), doză suc (600 buc.) – respectiv încredinţarea directă, precum şi întocmirea documentaţiilor arăta intenţia clară a Primăriei Oneşti de a face afaceri cu edilului Laurenţiu Neghină.

În cadrul Raportului privind starea economică, socială şi de mediu a municipiului Oneşti în anul 2014, întocmit de primarul municipiului Oneşti, se face referire la compartimentul de audit public intern. Acesta este o structură în cadrul aparatului de specialitate al primarului, are în componenţă trei auditori şi este organizat în subordinea directă a primarului şi a administratorului public (Ionuţ Tenie, finul primarului Neghină), exercitând efectiv funcţia de audit intern.

Au fost realizate trei misiuni de audit privind achizitiile publice, printre care şi „Verificarea respectării dispoziţiilor legale în relatia comercială dintre Primăria Oneşti şi SC Aquila Fashion Oneşti în perioada 2012-2013” –  misiune ad-hoc, dispusă de primarul municipiului Oneşti.

Printre constatările cu caracter pozitiv, care reprezintă puncte forte, raportul echipei de audit subliniază faptul că achiziţiile directe de produse au fost realizate conform prevederilor legale şi Dispoziţiei nr. 1.186/30.07.2012, după identificarea fondurilor, pe bază de referate de necesitate aprobate de ordonatorul principal de credite, transmise apoi către Biroul Achiziţii Publice pentru a fi prinse în Centralizatoarele situaţiei achiziţiilor directe.

Cu alte cuvinte, primarul Neghină, în calitate de ordonator principal de credite (conform Legii 215/2001), a aprobat achiziţionarea de produse, care au fost cumpărate de la firma deţinută de acesta în urma singurei solicitări făcute de angajaţii Primăriei către Aquila Fashion, firma primarului.

Potrivit aceluiaşi raport, aplicarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice a fost realizată prin promovarea concurenţei între operatorii economici (număr mare de ofertanţi în special la achiziţiile de servicii – un număr de 12 ofertanţi/procedură – şi lucrări – un număr de 7 ofertanţi/procedură -, asigurarea utilizării eficiente a fondurilor – reduceri substanţiale a valorilor contractelor), transparenţă, integritate.

Repetăm: Pentru achiziţionarea de produse, Primăria Oneşti a solicitat o singură ofertă de preţ, doar din partea firmei Aquila Fashion, deţinută în proporţie de 95% de primarul Laurenţiu Neghină.

Istoria, pe scurt:

  1. Oferta de preţ solicitată doar firmei primarului a fost trimisă la 18.12.2013 şi înregistrată la Primăria Oneşti la aceeaşi dată, 18.12.2013.
  2. Primăria Oneşti nu a solicitat o altă ofertă de preţ. Factura a fost emisă de Aquila Fashion în 19.12.2013.
  3. În aceeaşi zi, 19.12.2013, funcţionarii publici din Primărie s-au dat de trei ori peste cap şi au avizat, aprobat, semnat, ştampilat şi achitat factura cu pricina.
  4. Acţionari la Aquila Fashion sunt Laurenţiu Neghină (95%) şi mama sa (5%).
  5. Suspiciunea de conflict de interese rezultă din faptul că Primăria condusă Laurenţiu Neghină a achiziţionat produse de la firma Aquila Fashion, deţinută de acelaşi Laurenţiu Neghină.
  6. Procedura de achiziţie a fost cea de încredinţare directă.
  7. Primarul Neghină a recunoscut că ştia despre această achiziţie: „Ştiam că se vor achiziţiona produse pentru cadouri de Crăciun, asta e clar.”

Camera de Conturi Bacău a controlat Primăria Onești pentru anul în care au avut loc aceste tranzacții. Afacerile Primăriei cu firma primarului nu există în sinteza de trei pagini a raportului întocmit de inspectorii Camerei de Conturi. Curtea de Conturi lămurește astfel lucrurile: Primăria are voie să facă afaceri cu firma primarului, ba mai mult, încredințarea directă e absolut în regulă. 

Laurențiu Neghină este primar din partea UNPR și beneficiază de o largă majoritate în Consiliul Local, în alianță cu PSD