Bacăul, fără proiecte care să-l pună pe harta națională

Ne lipsesc proiectele care să pună Bacăul măcar pe harta națională, iar pe cele pe care le avem ori le-am făcut fără

viziune (pârtia de la Slănic Moldova), ori sunt la nivel de șantier, din cauza contestațiilor și a vitezei cu care justiția le-a lămurit (Insula de Agrement). Oamenii din Ho.Re.Ca – hoteluri, restaurante, cafenele – din Alba Iulia s-au trezit dați peste cap de interesul turiștilor pentru oraș de după modernizarea Cetății. Numărul turiștilor care vizitează acum Alba-Iulia a crescut cu „jdemii,” dacă e să-l cităm pe primarul Mircea Hava, unul dintre liderii naționali din rândul administrației conduse de PNL. Acesta a declarat, pentru bacauinfo.ro, că „suntem la fel” (moldoveni și ardeleni – nota red.), dar diferența o fac viziunea administrației locale și abordarea de la centru.     

Alba Iulia conduce detașat în top în ceea ce privește banii atrași pe cap de locuitor din fonduri europene,” susține primarul Mircea Hava. „După noi, care avem două mii și ceva de euro, vin la o mie de euro celelalte municipii. De ce? Pentru că ne-am pregătit din timp, de când s-a anunțat că se vor deschide Axele, nu era un secret că vor fi fonduri europene. Diferența era oricum mare, dar nu vreau să explic eu cauzele… ține de mentalitate, de oameni, de zestrea și particularitățile locale. Nu suntem deosebiți (locuitorii din Transilvania și cei din Moldova – nota red.), dar una e să începi să-ți construiești casa de la temelie, și alta e ca, după ce ți-ai construit casa, să începi să-ți îmbunătățești acoperișul, să-ți aduci o mobilă. Ei, noi suntem în situația asta, în care avem casa construită. Nu este vina oamenilor din zona Moldovei, este vina vremurilor, iar responsabilitatea de a duce mai mulți bani în zonă este a Guvernului, să gândească într-o asemenea manieră programele și strategia,” a declarat Hava pentru bacauinfo.ro.

Proiectele noastre ori nu există, ori sunt un eșec

Nici județul Bacău nu a fost însă ocolit de fonduri europene, dar despre niciun proiect implementat aici nu se poate spune că a adus „jdemii” de turiști. Modernizarea Insulei de Agrement singurul proiect cu potențial turistic al Primăriei Bacău demarat din fonduri europene este departe de a fi gata, iar costurile ar putea fi suportate în totalitate din bugetul local, după ce contestațiile în justiție și celeritatea cu care s-au judecat acestea s-au tradus într-o pierdere de ani. La nivelul județului, în sezonul 2015 – 2016 pârtia de schi de la Slănic Moldova abia dacă a funcționat o săptămână, iar Observatorul Astronomic „Victor Anestin” nu are capacitatea de a atrage turiști care să cheltuie bani în Bacău. Nici în prezent autoritățile locale și județene nu au în pregătire un proiect-ancoră, care să pună Bacăul măcar pe harta națională. În Transilvania, aproape în fiecare județ există un astfel de proiect, diferența cea mai clară fiind la comparația Salina Turda – Salina Tg. Ocna.

Altfel, în Alba Iulia, oamenii care activează în servicii fac eforturi acum să țină pasul cu vremurile.

Eu nu i-am adus, vin ei, jdemii. 50 – 60 mii” – spune primarul Hava despre turiști. „Astăzi (joi, 24 august 2016 – n.red.) și toată săptămâna nu a fost un loc în hoteluri și sunt date certe care arată gradul de ocupare, asta este marea mea bucurie. Mai e mult până să devină o bijuterie, dar bucuria mea este că oamenii din Alba Iulia sunt mândri de ceea ce au. Asta a fost una din țintele mele, dar mai este mult de lucru. Pot să vă spun că vor veni în luna septembrie 3000 de austrieci pensionari, care vin și stau doar trei ore. De ce? Pentru că noi încă nu avem mecanismele de a-i determina să-și prelungească vacanțele, dar acum se creează. A început Ho.Re.Ca să se trezească, atunci când cei din domeniu văd că 3000 de turiști vin și pleacă. Lucrurile bune nu se întâmplă de azi pe mâine, însă trebuie să ai programul, tenacitatea, să vrei. Din păcate, statul încurajează prea puțin această abordare… nu-i corect să vii să-l amendezi pe ăla cu o tarabă amărâtă că, vorba aia, n-a dat cu var. E corect, dar nu e corect. Dacă DSV s-ar duce în Paris sau la Roma eu cred că ar închide 98% din tot. Plus taxele și tot ce se plătește. Peste tot sunt locuri frumoase. Chiar să vezi un sat amărât cu case frumoasem este o chestiune fantastică. Trebuie să vrem” – a mai declarat Hava.

Sursa foto: Salina Tg. Ocna