Big Build 2016, proiectul social al Habitat for Humanity, n-are autorizație de construire
S-a anunțat a fi unul dintre cele mai mari proiecte sociale. Big Build 2016 adună
800 de voluntari, care vor construi 40 de case în Bacău în cinci zile. Proiectul are două etape. Una s-a desfășurat deja, Bikers for humanity, în perioada 17-19 iunie, nu înainte ca diferiți candidați la Primăria Bacău să se pozeze cu inițiatorii proiectului. Până acum s-a făcut organizarea de șantier, dar au apărut și fundațiile caselor pentru nevoiași.
La momentul acesta, pe șantierul Big Build al Habitat for Humanity au muncit deja 350 de motocicliști, cărora li se adaugă diferite personalități locale din bussines, politică, societate civilă. Șantierul nu are însă, autorizație de construcție, după cum prevede legislația din domeniu. Acest fapt este recunoscut de Loredana Modoran, director de comunicare al asociației. „Suntem în curs de autorizare. Au fost depuse toate documentele. Au existat niște probleme, terenul primit de la Primăria Bacău fiind industrial. A fost nevoie de schimbarea statului său”, a explicat Modoran.
Practic, voluntarii care au prestat plus firmele partenere au susținut un proiect care nu respectă legea. Chiar dacă directorul de comunicare susține că s-au respectat toate prevederile. „Într-adevăr, nu există autorizație, vă repet, suntem în curs de autorizare. Însă legislația din domeniu ne dă voie. Noi am organizat șantierul, am construit doar fundațiile caselor, n-am ridicat pereții. Îi vom ridica în momentul în care avem autorizația eliberată de primărie”, a declarat Modoran. Aceasta a promis că va trimite pe e-mail sau pe sms și textul din lege pe care se bazează, dar nu a mai revenit.
Ce spune legislația
Legea 50 din 1991, cu adăugirile și completările ulterioare este cea care reglementează eliberarea autorizațiilor.
Se pot executa fără autorizație de construire lucrările care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora.
Este vorba de următoarele tipuri de construcții:
- Reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;
- Reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei;
- Reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;
- zugrăveli și vopsitorii interioare;
- zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;
- reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;
- reparații și înlocuiri la pardoseli;
- reparații și înlocuiri la finisaje interioare și exterioare (tencuieli, placaje, altele asemenea), la trotuare, la ziduri de sprijin și la scări de acces, fără modificarea calității și a aspectului elementelor constructive;
- lucrări de întreținere la căile de comunicație și la instalațiile aferente;
- lucrări de foraje și sondaje geotehnice pentru construcții de importanță normala sau redusă, situate în afara zonelor de protecție instituite pentru zăcăminte acvifere;
- lucrări de construcții funerare subterane și supraterane, cu avizul administrației cimitirului.
Se pot executa fără autorizație de construire și lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării și comercializării presei, cărților și florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundații și platforme, precum și fără racorduri și/sau branșamente la utilități urbane, cu excepția energiei electrice.
E evident, șantierul Big Build al Habitat for Humanity nu se încadrează în niciuna din categoriile de mai sus. .
Ce se întâmplă în caz de accident
Un alt aspect sensibil este cel legat de un eventual incident nefericit. Cine răspunde dacă unul dintre voluntari se rănește, are un accident de muncă, în condițiile în care nu există o autorizație de construire? În plus, au fost informați voluntarii că șantierul este în curs de autorizare? Morodan: „Până acum n-am avut așa ceva, iar Habitat for Humanity construiește în toată lumea. Voluntarii au contracte de voluntariat, avem asistență medicală. Da, categoric, da, au fost informați”, susține șefa comunicării de la asociație. Am stat de vorbă cu câțiva voluntari care ne-au declarat că habar n-au de așa ceva, află pentru prima dată de la reporterul Bacău Info.
Primăria a trimis somație de încetare a lucrărilor
Pe site-ul Primăriei, la capitolul autorizații de construcție n-am găsit Habitat for Humanity, ci doar hotărârea de Consiliu Local din aprilile, prin care s-a acordat terenul, plus un plan urbanistic. Viceprimarul Constantin Scripăț confirmă situația: „Nu se poate construi de-a valma. Se poate face o limitare de teren, o limitare a proprietății, dar atât. Legea spune că se poate aplica amendă de până la 10000 de lei și ordin de demolare a lucrărilor începute fără autorizație. Însă, vă spun drept, s-a mai practicat un soi de înțelegere. Bunăvoință, să-i spunem. Primăria n-a dat amenzi, dar a pus în vedere ca cei care construiesc să se pună în legalitate. Asta la nivel general. În cazul de față, Primăria a trimis o somație. Nici măcar n-au luat-o în seamă. Cei de la Habitat for Humanity ar fi trebuit să aibă bun-simț și să se oprească până-și rezolvă documentele necesare. Nu poți ignora legea, chiar dacă este vorba despre un proiect social. Ei au venit spunând că nu-i în stare Primăria, statul să construiască pentru cei săraci, își fac publicitate peste tot, dar nu respectă legea”. Explicațiile lui Scripăț sunt confirmate și de constructorii contactați de Bacău Info. Unul dintre ei, de top, cu lucrări prin țară, ne-a spus că-i un soi de cutumă. „Au mai fost cazuri dintr-astea. S-a mers la mica înțelegere. Oricum, amenda nu este chiar mare, iar dacă găsești înțelegere, îți poate da minimul. Depinde și de ce fel de construcție este vorba. Să știți însă că-i vorba și de modul în care se lucrează la Primărie. Chiar dacă legea prevede un termen (30 de zile, n.red), au existat cazuri când s-a stat și mai mult în așteptare. Spre deosebire de Bacău, la Timișoara, de exemplu, este un ghișeu unic, nu trebuie să te plimbi tu la zeci de birouri pentru acte. Deci, la alții se poate”, zice constructorul.
Invitație pentru a fi voluntar
Chiar dacă nu și-au rezolvat problema cu autorizația, Habitat for Humanity a început o campanie mediatică de recrutare de voluntari, inclusiv pe televiziunile centrale, care poartă numele „Vii și tu la Bacău?”. Și-au anunțat prezența inclusiv vedete de televiziune din București.
Sursa foto: Facebook