Buena Vista: instituțiile arată cum pot să dispară locurile de parcare de la momentul autorizării
Consiliul Județean habar n-are că trebuie să aloce fonduri Catedralei Ortodoxe și pentru ca imobilul de birouri Buena Vista să
beneficieze de locuri de parcare. La momentul în care s-a luat în discuție autorizația de construire, în comisia de urbanism a Consiliului Local, în 25.08.2006, beneficiarul Superion SRL prezenta comisiei și asigurarea că va concesiona sau închiria zece locuri de parcare printr-un contract cu Consiliul Județean, titularul investiției Catedrala Ortodoxă. Și pe baza acestei asigurări, s-a eliberat autorizația de construire, după ce a primit votul favorabil în comisia de specialitate și în plenul ședinței de Consiliu Local.
La ședința respectivă a Comisiei de Urbanism, conform procesului-verbal, a fost prezent inclusiv președintele de atunci al Consiliului Județean, Dragoș Benea, în calitate de invitat. Primăria nu a reușit să ne comunice o copie a invitației sau să ne transmită cine l-a invitat. În prezența sa, comisia a primit asigurări cu privire la disponibilitatea CJ de a oferi, în calitate de beneficiar al investiției Catedrala Ortodoxă, zece locuri de parcare pentru clienții viitoarei clădiri Buena Vista. Surpriză însă, directorul executiv al Consiliului Județen, Cornelia Gireadă, susține, printr-o adrrsă oficială, că nu a găsit nimic care să ateste acest lucru. „Până la această dată, nu există un proiect de sistematizare verticală și amenajare a zonei din vecinătatea obiectivului, nu există documente din care să reiese că beneficiarul imobilului de pe Oituz 2bis să dispună de 10 locuri de parcare la Catedrala Ortodoxă”, explică oficialul CJ. Nici arhitectul-șef al județului, Cristina Racoveanu, nu deține „documente sau informații care să lămurească situația menționată”. Prin urmare, cele zece locuri nu doar că nu există, dar nici nu s-a pus vreodată, instituțional, problema să existe. Mai mult, locurile de parcare din subsolul imobilului sunt inexistente, iar cele ce urmau a fi folosite în urma unui protocol cu proprietarii Complexului Hotelier Moldova sunt în ceață.
Inspectoratul de Stat în Construcții nu vede nimic în neregulă în faptul că nu s-au respectat obligațiile asumate
Am formulat o adresă oficială către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), care și-a dat avizul la momentul autorizării, pentru a ne transmite dacă s-au respectat obligațiile asumate cu privire la locurile de parcare. IPJ subliniază că responsabilitatea e a Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC). În mod ciudat, ISC susține că nu-i nimic în neregulă în faptul că au dispărut între timp locurile de parcare din documentele și promisiunile inițiale. Inspectorul general Nelu Stelea semnează un răspuns oficial în care precizează că „în urma controalelor efectuate de instituția noastră, pe parcursul executării lucrărilor de construire, nu au fost constatate abateri de la prevederile proiectului tehnic și a dispozițiilor de șantier, parte integrantă din proiect. Obiectivul la care faceți referire în adresa dumneavoastră a fost recepționat, conform prevederilor legale în anul 2010”. Reprezentantul Inspectoratului refuză însă să spună dacă ulterior (mai ales că a fost informat de către reporterul Bacău Info), s-a mai făcut vreun control, în urma căruia să găsească explicații pentru faptul că locurile de parcare au dispărut.
Coincidențele
Fiindcă orice poveste capitalisto-administrativă are și coincidențe, iată câteva dintre ele. Superion s-a transformat în Superion Invest, apoi în Carta Office, societate abonată la contracte cu CJ-ul condus, până anul acesta, de Dragoș Benea și cu instituțiile din subordinea CJ. Clădirea Buena Vista a ajuns în administrarea societății Anas Trading, societate controlată de logodnica lui Benea. Costică Rusu, care controlează Rombet, societatea care a construit clădirea, jură că a negociat prețurile și termenii cu însuși fostul președinte al CJ. În fruntea ISC Bacau se află Silviu Ardeleanu, soțul Lenuței Ardeleanu, angajată la Serviciul Județean de Drumuri Bacău, entitate aflată în subordinea CJ. Consultant tehnic din partea Superion, la momentul eliberării actelor și a construcției, a fost Cezar Popouțanu, soțul Dorinei Popouțanu, fostă directoare în CJ și, pentru o perioadă, administratorul public al județului.