Candidatura lui Laurențiu Neghină la funcția de primar al municipiului Onești, respinsă de Biroul Electoral

Neghină, tras pe tușă! Candidatura lui Laurențiu Neghină la funcția de primar al municipiului Onești a fost

respinsă de Biroul Electoral de Circumscripție nr. 3. Fostul primar, condamnat penal pentru trafic de influență și recent trimis în judecată după ce ANI l-a găsit în conflict de interese administrativ și penal, nu poate candida pentru un nou mandat.

Biroul Electoral de Circumscripție nr. 3 Onești a respins candidatura lui Laurențiu Neghină, care fusese depusă din partea Partidului Social Românesc (PSRo) al lui Mircea Geoană. Anunțul a fost făcut prin Procesul verbal de afișare nr. 37 de ieri (18.04.2016), semnat de Adrian Asavei, președintele BEC Onești.

Candidatura lui Neghină a fost respinsă din același motiv pentru care i-a fost încetat mandatul înainte de termen, potrivit surselor bacauinfo.ro. Neghină a fost nevoit să elibereze postul de primar în urma condamnării la 8 luni cu suspendare pentru trafic de influență în dosarul „Mită la Bac”.

Ordinul de încetare a mandatului înainte de termen a fost semnat de Constantin Toma, subprefect la acel moment, după o lungă perioadă în care, în mod inexplicabil, prefectul de la acea vreme, Dorian Pocovnicu, a refuzat să emită ordinul, deși legea era și a rămas clară.

Laurențiu Neghină a acumulat o experiență penală vastă pentru scurta perioadă în care a condus Primăria Onești, iunie 2012 – iunie 2015. Acesta a fost acuzat și condamnat 8 luni cu suspendare pentru trafic de influență, după ce a oferit mită pentru a promova examenul de Bacalaureat, susținut la Liceul „Alexandru Vlahuță” Podu Turcului.

În februarie 2016, Agenția Națională pentru Integritate a confirmat dezvăluirile făcute încă din 2014 de reporterii bacauinfo.ro și l-a declarat pe fostul edil în conflict de interese penal și administrativ. Acesta este trimis în judecată pentru afacerile pe care le-a făcut cu Primăria Onești. Mai exact, firma pe care o controlează, Aquila Fashion, a vândut primăriei produse alimentare.

Cercetarea s-a extins, iar polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Bacău vizează toate achizițiile făcute de autoritatea locală de la mai multe firme din sfera de influență a fostului edil. Astfel, Primăria Onești este somată să pună la dispoziția organelor de cercetare, până pe 25 aprilie, „toate documentele privind achiziția de mărfuri și servicii” de la Aquila SRL, Nevila Fashion SRL, Aquila Fashion SRL, Connect Center SRL și La Macad Invest SRL, „acestea urmând a servi ca mijloc de probă”. Ultimele fapte ale lui Laurențiu Neghină fac obiectul dosarului penal 217/P/2016.

Decizia Biroului Electoral consfințește, de fapt, ceea ce se știa: funcția de primar al municipiului Onești va fi decisă după un duel între omul de afaceri Constantin Lazăr, susținut de PNL, și viceprimarul Nicolae Gnatiuc (PSD), care se află la distanță mare de ceilalți doritori.