Cât durează tratamentul ortodontic? De ce depinde obținerea rezultatelor?

DentoCare

Persoanele interesate să-și îndrepte dinții în primul rând vor să știe cât durează acest tip de tratament. Câte vizite trebuie făcute la medic? Ce tipuri de aparate dentare vor îndrepta dinții cel mai bine și mai repede? Problema este că este dificil să dai un răspuns simplu, fără ambiguități la aceste întrebări. Cât timp trebuie să porți un aparat ortodontic este o chestiune individuală și depinde de mai mulți factori. Aceștia includ: vârsta pacientului, malocluzia sau tipul aparatelor dentare utilizate.

Deși pacienții pot obține un zâmbet frumos și, cel mai important, sănătos, datorită aparatelor dentare, mulți dintre ei se tem de un tratament lung și dificil. Din acest motiv, adesea renunță, de exemplu, la o primă consultație cu un ortodont. Ce face medicul la vizitele de urmărire pentru ca tratamentul să dureze atât de mult? Ce determină selectarea unui aparat ortodontic și ce merită să știi despre un astfel de instrument? Există metode mai rapide pentru a obține dinți drepți? Află în continuare informații esențiale.

Influența vârstei asupra duratei tratamentului

Aparatele dentare pot fi purtate la aproape orice vârstă, dar faptul este că diagnosticul și tratamentul precoce înainte de vârsta de 20 de ani îți permit să îl porți mai puțin timp. Acest lucru se datorează mai multor motive diferite. În primul rând, structurile osoase se întăresc treptat odată cu înaintarea în vârstă. Oasele copiilor și adolescenților sunt destul de „flexibile”, așa că, dacă medicul observă, de exemplu, un dezechilibru în dimensiunile maxilarului și mandibulei, acesta poate comanda un aparat care să îl reducă. Pentru pacient, acest lucru are multe beneficii evidente, inclusiv capacitatea de a evita extracțiile dentare. La bătrânețe, este adesea necesar să îndepărtezi chiar și câteva dintre ele, ceea ce îți permite să creezi un spațiu pe care medicul, folosind un aparat, îl folosește pentru a separa dinții înghesuiți.

Un alt motiv pentru inserarea timpurie a aparatelor dentare este faptul că, la tineri, malocluzia gravă poate fi eliminată mai repede. Aceasta se înrăutățește odată cu vârsta și poate duce la numeroase probleme cu articulațiile și dinții. Un răspuns rapid din partea ortodontului poate preveni acest lucru și poate reduce semnificativ timpul de tratament.

De asemenea, merită menționat faptul că la pacienții tineri procesul de convalescență este mult mai rapid, ceea ce se traduce, de asemenea, într-o durată mai scurtă a întregului tratament.

Ce probleme dentare ai și cum afectează perioada în care porți aparatul?

Un alt factor care are un impact semnificativ asupra duratei tratamentului cu un aparat ortodontic este tipul de defect pe care îl ai. Cu ajutorul aparatelor dentare, medicul poate corecta mai multe tipuri diferite de defecte: aglomerarea dinților sau goluri între ele, mușcătură deschisă, mușcătură suprasolicitată sau mușcătură încrucișată.

Este important, totuși, că un anumit defect poate avea o bază genetică, poate fi rezultatul multor ani de neglijare (de exemplu, cariile netratate sau pierderea prematură a dinților) sau poate fi rezultatul unor obiceiuri proaste dezvoltate în copilărie. Într-o astfel de situație, tratamentul este dificil și necesită adesea cooperarea mai multor specialiști: ortodont, chirurg, endodont sau un dentist obișnuit. Doar o abordare cuprinzătoare a problemei poate aduce rezultate satisfăcătoare pacientului și îl poate proteja de consecințele unei malocluzii netratate. Cu toate acestea, este întotdeauna nevoie de timp pentru a obține succesul cu aparatele dentare.

Ai vreo influență asupra duratei tratamentului?

Deși s-ar putea părea că pacientul nu are nicio influență asupra duratei tratamentului (la urma urmei, el este dependent de deciziile și acțiunile medicului), realitatea este destul de diferită. Rămâi în contact permanent cu medicul și urmează recomandările acestuia sau ai grijă de igienă și, în cazul aparatelor detașabile, respectă timpul de purtare recomandat (de exemplu, 22 de ore pe zi) – toate acestea afectează durata tratamentului.