Ce-a înțeles Primăria Bacău din cazul „Gabriel Oprea – polițistul Bogdan Gigină”

Primăria Bacău își creează un precedent favorabil, periculos, și încearcă să ascundă mizeria sub preș

invocând „datele cu caracter personal”. Eforturile primarului și secretarului de a ține ascunsă identitatea și datele referitoare la un accident de circulație în care a fost implicat un angajat cu mașina instituției au pălit însă în fața sincerității neaoșe a viceprimarului Constantin Scripăț: „Eu am fost vinovat”. Era însă în măsură viceprimarul Scripăț să conducă autoturismul respectiv? Primăria nu răspunde, cum nu răspunde nici la alte întrebări referitoare la subiect. Consilierul local Mircea Fechet (PNL) crede că „Primăria n-ar trebui să aibă niciun secret în legătură cu nimic din activitatea sa”, în timp ce consilierul local independent Cristian Ghingheș a opinat că reprezentanții Primăriei „au invocat greșit datele cu caracter personal, țin să le amintesc că avem un articol în Noul Cod Penal care spune de falsul intelectual, dacă funcționarii ascund informații de interes public sau oferă informații greșite ei sunt răspunzători conform legii penale. Cei care au semnat aceste adrese sunt răspunzători”.

Viceprimarul Constantin Scripăț a pocnit mașina Primăriei Bacău de … 23.000 lei. Accidentul s-a produs undeva la sfârșitul lui iulie – începutul lui august 2016 și a fost ținut în mare secret. Demersurile Bacău Info de a încerca să afle detalii cu privire la subiect s-au lăsat cu reclamații administrative și cu aroganța făcutului pe deșteptul din partea celor care conduc Bacăul. Am solicitat o copie după constatările aferente evenimentului rutier în care a fost implicat autoturismul Volkswagen Passat BC-01-WMX, numele persoanei care se afla la volan, am întrebat care sunt reparațiile necesare, care este costul estimat al acestora.

Astfel, Primăria Bacău a considerat că numele persoanei care a condus autoturismul, dar și numele persoanelor care au dreptul de a conduce mașinele instituției sunt „informații cu caracter personal, care se exceptează de la liberul acces la informațiile de interes public”.

Din precizările Direcției de Drumuri Publice, rezultă că la volanul autoturismului BC 01 WMX implicat în accidentul de circulație la care faceți referire, se afla un conducător auto îndreptățit din punct de vedere legal să conducă acel autoturism. Responsabilitatea aparține fiecărui conducător auto, atunci când conduce un autovehicul pe drumuri publice, precum și asiguratorului, întrucât autovehiculul sus menționat era asigurat. Reparațiile necesare sunt de natură mecanică și tinichigerie. Costul estimat este de 23.000 lei și va fi suportat de asigurator” – a transmis Primăria.

Cu privire la numele persoanelor îndreptățite să conducă mașinile Primăriei, cei care semnează răspunsul, inclusiv primarul Cosmin Necula, au evitat practic să răspundă.

Toate vehiculele care aparțin instituției pot fi conduse de salariați ai instituției publice care îndeplinesc funcția de șofer sau de oricare alt salariat sau reprezentant al instituției publice. Data de la care au acest drept este în mod evident data de la care a dobândit calitatea de salariat sau de reprezentant legal fiecare în parte. Documentul prin care se reglementează folosirea autovehiculelor ce aparțin Primăriei Bacău este Hotătârea Consiliului Local nr. 56/2015.”

Conform documentului invocat, „orice alt salariat sau reprezentant al instituției publice care nu îndeplinește funcția de șofer poate conduce un vehicul aparținând Primăriei Municipiului Bacău numai cu aprobarea primarului și după luarea în primire a vehiculului pe bază de semnătură și proces verbal. (…) Responsabilitatea pentru daunele produse într-o astfel de situație revine în totalitate conducătorului auto a cărui vinovăție pentru producerea accidentului rutier a fost stabilită de autorităție componente”.

Din cauza răspunsurilor evazive, la această dată nu se știe dacă viceprimarul Constantin Scripăț avea dreptul să conducă mașina cu numărul BC-01-WMX. Cert este însă el și-a recunoscut participarea la evenimentul rutier.

A fost o coliziune normală la Policlinică. O luam în stânga, cineva o oprit să-mi permită, pe banda cealaltă mă așteptam că poate să vină altcineva, am ieșit, dar până să văd… suficient ca să intru într-o coliziune, mașina are CASCO, eu am avut la mașină RCA, fără victime, fără Poliție, rezolvare amiabilă. Eu am fost vinovat” – a declarat Scripăț pentru Bacău Info.

N-aș putea să spun dacă asta e sau nu e o informație de interes public, însă eu de principiu cred că Primăria n-ar trebui să aibă niciun secret în legătură cu nimic din activitatea sa”, a declarat pentru Bacău Info consilierul local liberal Mircea Fechet.

Nu mi se pare deloc normal, chiar știu că sunt în acest sens, prin țară, și niște dosare, chiar am văzut zilele astea la Brașov, dacă nu mă înșel. Cred că toate chestiile astea trebuie să fie transparente, să știm și noi ce se întâmplă. (…) Au invocat greșit datele cu caracter personal, țin să le amintesc că avem un articol în Noul Cod Penal care spune de falsul intelectual, dacă funcționarii ascund informații de interes public sau oferă informații greșite ei sunt răspunzători, conform legii penale. Cei care au semnat aceste adrese sunt răspunzători. Bănuiesc că trebuie să fie un regulament sau măcar să apară pe niște acte persoanele care folosesc aceste autovehicule, astfel încât să avem evidența lor, să știm ce se întâmplă cu ele pentru că până la urmă sunt bunurile municipiului folosite de funcționarii publici, iar dacă fac accidente să fie mai atenți sau măcar să fie transparenți, că oricine greșește până la urmă, dar să știm și noi, pentru că e vorba de bunurile noastre”, a declarat și independentul Cristian Ghingheș.