Ce este confortul termic si cum poti obtine o caldire mai calduroasa?

Cand ne gandim la utilizarea cladirii, trebuie sa luam in considerare cateva lucruri. Este o cladire care este ocupata 24 de ore pe zi, unde utilizatorii au un nivel de activitate relativ scazut, cum ar fi un azil de batrani, de exemplu? Sau este o cladire neocupata pentru perioade lungi de timp, are modele de ocupare sporadice si este ocupata de oameni mai tineri, cum ar fi o cladire de birouri. In plus, trebuie luate in considerare sursele interne de caldura, cum ar fi echipamentele electrice si numarul de ocupanti. Intelegerea modului in care este utilizata cladirea va defini deciziile de proiectare pentru a optimiza confortul termic.

Cine utilizeaza cladirea?

Cand ne uitam la profilurile utilizatorilor, trebuie sa intelegem demografia utilizatorului vizat, deoarece aceasta va informa si deciziile de proiectare. Aceasta poate include factori fizici, cum ar fi varsta si sanatatea, precum si cerinte profesionale, cum ar fi imbracamintea pe care trebuie sa o poarte. De exemplu, utilizatorii spatiului pot fi obligati sa poarte o uniforma cu o anumita descriere – asistentele care lucreaza intr-un spital poarta halate, lucratorii din fabrica au imbracaminte de protectie, studentii care poarta uniforma scolara. In functie de aceste date, se poate alege cu usurinta o centrala termica de la blubox

De ce este atat de important confortul termic in cladiri?

La fel ca majoritatea perceptiilor fiziologice, confortul termic este extrem de subiectiv si poate varia intre indivizi. Cu toate acestea, daca un mediu interior este nefavorabil, acesta poate afecta foarte mult starea de spirit, sentimentul de bunastare, productivitatea, concentrarea si sanatatea. In cazuri extreme, poate duce chiar la decese.

Acest lucru se datoreaza faptului ca raspundem fiziologic la mediul din jurul nostru pentru a ne mentine temperatura centrala de aproximativ 37 ° C si temperatura pielii noastre de o medie de 34 ° C. Senzorii interni si externi de pe pielea noastra ne permit sa monitorizam temperatura si mediul din jurul nostru si sa raspundem in consecinta, de exemplu, tremuram cand este frig pentru a incerca sa ne crestem temperatura si transpiram cand suntem prea cald pentru a ne racori.

Modul in care corpurile noastre raspund in acest fel poate avea multe consecinte diferite. Sa ne uitam la elevii din scoli. Studiile au aratat ca elevii au rezultate mai bune atunci cand invata la o temperatura confortabila. Daca este prea frig sau prea cald, le poate afecta performantele, cu unele recomandari ca temperatura aerului din interior sa fie mentinuta intre 20 si 24°C iarna si intre 23 si 26°C vara.

Si este un caz similar in birouri. Un studiu asupra angajatilor a aratat o scadere a performantei cu 6% cand temperatura era de 30°C si o reducere de 4% cand temperatura a scazut la 15°C, comparativ cu o valoare de referinta cuprinsa intre 21°C si 25°C.

De asemenea, fluctuatiile de temperatura pot duce la imbolnaviri si, in unele cazuri, la moarte. In vara anului 2006, au existat aproximativ 75 de decese suplimentare in fiecare saptamana pentru fiecare grad de crestere a temperaturii. Bolile respiratorii si cardiovasculare sunt principalele cauze de imbolnavire si deces in timpul unui val de caldura, dar exista si alte boli legate de caldura care pot afecta oamenii, cum ar fi insolatia, epuizarea termica, eruptia cutanata termica si crampele musculare. Chiar si in timpul unui val de caldura moderat, unele categorii demografice – cum ar fi batranii, bebelusii, copiii si persoanele cu Alzheimer – sunt expuse riscului de astfel de boli.

Articol de CresteAfaceri.ro , agentie digital marketing din Bucuresti.