Ce este Crenoterapia si ce spun studiile despre aceasta procedura?

Exista anumite afectiuni cronice ale tractului digestiv si hepatobiliar, pentru care tratamentul balnear, inclusiv crenoterapia cu ape minerale, poate contribui la un rezultat mai bun, prin completarea efectelor terapiilor de baza dietetice, farmacologice si chirurgicale. Apele minerale utilizate in cura interna reprezinta, de fapt, o terapie non-farmacologica, avand in vedere resursa naturala, desi farmacologica, pe baza continutului lor chimic. La hotel Oltul se practica, printre alte proceduri si Crenoterapia, o procedura care ajuta la eliminarea anumitor simptome.

Astfel, in functie de compozitia lor, exista indicatii de cure terapeutice in care se folosesc ape simple alcaline sau bicarbonate. Acestea contin cel putin 1 g de saruri/litru, cu predominanta ionului de bicarbonat legati de cationi Na si K. Efectele acestor ape asupra tractului digestiv rezida in actiunea bicarbonatului de Na/K, o substanta alcalina, confirmata de studiile efectuate de specialisti din statiunile balneare si de Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie. Ingestia acestor ape reduce secretia clorhidropeptica (la ingerarea cu o ora si jumatate inainte de masa) sau o stimuleaza (administrata in timpul mesei), afectand si motilitatea gastrica si caile biliare, precum fluidizarea bilei, in functie de metoda de administrare. In Romania oferim aceste tratamente in statiunile balneare Slanic Moldova si Sangeorz Bai.

O alta categorie, apele alcalino-pamantoase de bicarbonat de sodiu, cu continut ridicat de calciu si cu continut ridicat de magneziu au efect de excitatie asupra secretiei gastrice (Calimanesti-Caciulata, Slanic Moldova) prin predominanta CO 2 , NaCl, H 2 S, sau sulfati.

Apele sulfuroase (Baile Olanesti, Calimanesti-Caciulata aici , Mangalia, Herculane) stimuleaza secretia gastrica, sunt stimuli coleretici, colecistocinetici, gastrici si motorii intestinali. Hidrogenul sulfurat regleaza functia sistemelor biologice si joaca un rol vital in diferite sisteme si boli.

Hidrogenul sulfurat prezent in aceste ape este responsabil pentru efectul stimulator asupra proceselor enzimatice si metabolice din mucoasa gastrointestinala, stimuland chemoreceptorii, fapt care a fost confirmat experimental. In functie de compozitia chimica a diferitelor ape sulfuroase, efectul acestora asupra tubului digestiv este diferit, astfel: apele sulfuroase slab mineralizate (Mangalia, izvoarele Baile Olanesti 10 si 24) stimuleaza initial secretia gastrica, o stimulare urmata de o faza de inhibitie; cele din izvorul Caciulata 1 (unu) si izvorul Calimanesti Pausa 1 si 2 au efect stimulator asupra secretiei gastrice, cei din izvorul Calimanesti 1 stimuleaza secretia dupa o faza initiala de inhibitie, iar cei din izvoarele Baile Olanesti 5, 7 si 12 inhiba. secretie.

Oligoelementele joaca roluri esentiale in metabolismul si functionarea tractului gastrointestinal si renal. In apele cu sodiu, magneziu si sulfat de calciu efectele sunt coleretice, colecistocinetice si laxative (Amara, Baltasti, Nicolina-Iasi). Apele minerale cu sulfat de calciu si magneziu au actiune hipoglicemianta si hipolipemianta. Acestea pot fi utilizate ca abordari terapeutice alternative ale sindromului metabolic si formelor usoare de diabet zaharat, prevenind progresia catre complicatii invalidante, cum ar fi retinopatia diabetica a piciorului diabetic. Efectele asupra secretiei stomacului sunt diferite, in functie de complexitatea compozitiei chimice: apa din Amara scade secretia gastrica. Totodata, cea a izvorului Bizusa 1 creste intens secretia si aciditatea sucului gastric.