Ce este kombucha si cum te ajuta?
Kombucha (de asemenea numita si ciuperca de ceai, sau ciuperci manciurian) se refera la cultura; Numele latin Medusomyces gisevii) este o bautura fermentata, usor efervescenta, indulcita de ceai negru sau verde, consumata in mod obisnuit pentru pretinsele sale beneficii pentru sanatate. Uneori bautura se numeste ceai kombucha pentru a o distinge de cultura bacteriilor si drojdiei. Sucul, condimentele, fructele sau alte arome sunt adesea adaugate pentru a spori gustul bauturii.
Kombucha este considerat a avea originea in China, unde bautura este traditionala. Pana la inceputul secolului 20 s-a raspandit in Germania, Rusia si alte parti ale Europei de Est. Kombucha este acum homebrewed la nivel global, si, de asemenea, gasim imbuteliate bauturi kombucha si vandute comercial de catre diverse companii.
Kombucha este produs prin fermentarea ceaiului indulcit folosind o cultura simbiotica de bacterii si drojdie (SCOBY) numita in mod obisnuit „ciuperca”. Populatiile microbiene dintr-un SCOBY variaza. Componenta de drojdie include, in general, Saccharomyces cerevisiae, impreuna cu alte specii; componenta bacteriana include aproape intotdeauna Gluconacetobacter xylinus pentru a oxida alcoolul produs de drojdie in acid acetic (si alti acizi). Desi SCOBY este denumit in mod obisnuit „ciuperca ceaiului” sau „ciuperca”, este de fapt „o crestere simbiotica a bacteriilor acidului acetic si a speciilor de drojdie osmofilica intr-un covor zoogleal [biofilm] „. Se spune ca bacteriile vii sunt probiotice, unul dintre motivele pentru popularitatea bauturii.
Numeroase beneficii neverosimile de sanatate au fost sustinute pentru a corela cu kombucha potabila; Exista putine dovezi care sa sustina oricare dintre aceste afirmatii. Bautura a provocat efecte adversegrave rare, posibil care rezulta din contaminarea in timpul pregatirii la domiciliu, deci nu este recomandata in scopuri terapeutice.
Istorie
Inainte de 2015, s-a constatat ca unele marci kombucha disponibile in comert contin continut de alcool care depaseste acest prag, ceea ce a declansat dezvoltarea de noi metode de testare. Odata cu cresterea popularitatii in tarile dezvoltate la inceputul secolului 21, vanzarile kombucha au crescut dupa ce au fost comercializate ca o alternativa la bere si alte bauturi alcoolice in restaurante si pub-uri.
Etimologie si terminologie
In japoneza, termenii konbu-cha si kobu-cha (昆布z茶, „ceai de kelp”) se refera la un ceai de kelp facut cu konbu pudra (un kelp comestibil din familia Laminariaceae) si este o bautura complet diferita de ceaiul fermentat asociat de obicei cu kombucha in alta parte a lumii.
Etimologia kombucha este incerta; cu toate acestea, se speculeaza ca este un cuvant de imprumut aplicat gresit din partea japoniei. S-a emis ipoteza ca vorbitorii de limba engleza au confundat cuvantul japonez kombucha cu ceai fermentat, cand, de fapt, ceaiul fermentat in japoneza se numeste kōcha kinoko (紅茶キノコ, „ciuperca de ceai rosu”
Dictionarul Merriam-Webster sustine ca utilizarea kombucha in limba engleza provine probabil din aplicarea gresita a cuvintelor japoneze: kombucha, kobucha (care traduce la „ceai din kelp”), kobu, konbu (care inseamna „kelp”) si cha (insemnand „ceai”).
Prima utilizare cunoscuta in limba engleza a cuvantului kombucha pentru a descrie „o masa gelatinoasa de bacterii simbiotice (ca Acetobacter xylinum) si drojdii (din genurile Brettanomyces si Saccharomyces) cultivate pentru a produce o bautura fermentata a avut loc pentru a conferi beneficii pentru sanatate” in 1944.