Ce este tabla de otel neagra
Tabla de otel neagra este produsele realizate prin metoda turnarii. Isi ia numele de la culoare si aria sa de utilizare este extrem de larga datorita caracteristicilor pe care le are. Desi are avantaje fata de produse similare, are si unele dezavantaje.
Ce este tabla neagra?
Tabla neagra este denumirea data otelurilor plate produse prin laminarea ulterioara a produselor realizate prin metoda turnarii. Laminarea la cald este utilizata in productia de modele din otel moale. Adica, otelul este mai intai incalzit pana la un punct deasupra temperaturii sale de cristalizare. Apoi rularea se face folosind role paralele.
Forma mai usoara a otelului incalzit este un avantaj important in acest moment. Datorita acestui avantaj, productiile pot fi realizate in conformitate cu dimensiunile si grosimea dorite. Cu toate acestea, este foarte important sa nu existe intarzieri in aceasta etapa a productiei de foi negre. Pentru ca foaia va incepe sa se micsoreze usor cand incepe sa se raceasca si, in consecinta, forma va fi mai greu de controlat. Prin urmare, in caz de intarziere, este posibil sa nu fie posibila obtinerea formei dorite.
Care sunt proprietatile tablei negre?
Otelul moale are un proces de productie neobisnuit. Prin urmare, are proprietati diferite. Caracteristicile remarcabile ale acestui produs special pot fi enumerate dupa cum urmeaza:
- Este potrivit pentru productie speciala. Datorita laminarii la cald se pot produce dimensiunile dorite.
- Se modeleaza usor.
- Este produs ca rezultat al procesului de turnare.
- Are o rezistenta ridicata.
- Este sudabil.
- Zona sa de utilizare este extrem de larga deoarece poate fi sudata si modelata cu usurinta.
Proprietatile otelului moale sunt in general cele mentionate aici. Rezistenta ridicata si durabilitatea pot diferi in functie de grosimea si forma produsului. Standardele pentru grosimea otelului moale variaza intre 1,5 mm si 20 mm. Prin urmare, exista optiuni foarte subtiri, precum si optiuni foarte groase.
Nu ar fi gresit sa spunem ca constructiile reprezinta unul dintre domeniile in care se folosesc cel mai mult foile negre. Cu toate acestea, este utilizat pe scara larga in domenii precum productia de echipamente de constructii, constructiile navale si productia de carcase din otel. Zonele de utilizare a foii negre sunt, in general, dupa cum urmeaza:
- Sine de cale ferata.
- Fabricarea de rafturi si bunuri de folosinta indelungata.
- Industria auto.
- Fabricarea de utilaje de constructii si constructii.
- Productie carcase din otel.
- Industria navala.
- Productie de echipamente de constructii si constructii.
- Aplicatii in constructii in industria constructiilor.
- Rezervoare produse pentru depozitare.
Otelul negru sau otelul carbon negru este un aliaj metalic sau un amestec de fier si carbon impreuna cu alte metale in cantitati mici. In general, fierul pur este moale, chiar daca il putem topi si modela in formele dorite. Adaugarea de carbon la fierul pur poate creste rezistenta metalului, iar majoritatea tipurilor de otel carbon contin 1-2% carbon. De obicei, otelul negru este fabricat in timpul procesului de productie a otelului, unde o temperatura ridicata poate crea un strat subtire de fier care este oxidat. Acest strat de fier oxidat este creat pe suprafata exterioara a otelului.
De obicei, fierul tinde sa reactioneze usor cu oxigenul din aer. Aceasta reactie creeaza oxid de fier, numit in mod obisnuit rugina. Aceasta formare de rugina poate cauza defectarea unor parti de fier. Prin urmare, suprafata fierului este adesea acoperita pentru a preveni formarea ruginii la suprafata. Un avantaj important al otelului negru este proprietatea sa naturala anticoroziva, care provine din acoperirea cu oxid de fier negru. Stratul de oxid poate actiona ca o bariera pentru a pastra oxigenul din stratul de fier care se afla dedesubt. Acest strat subtire de oxid se formeaza la o temperatura ridicata, astfel incat fierul de calcat nu necesita nicio acoperire.
Otelul negru este folosit in mod obisnuit pentru conductele de gaz sau apa. Acest lucru se datoreaza faptului ca otelul negru are un cost de productie scazut si, de asemenea, poate fi sudat cu usurinta folosind metode simple si obisnuite. In mod obisnuit, unele sisteme de conducte pe distante lungi folosesc acest otel care poate preveni rapid ruginirea. Mai mult, putem folosi otel negru in conditii climatice sau de sol care sunt disponibile in schimbarea sau accelerarea coroziunii. Cu toate acestea, uneori putem avea nevoie de acoperiri suplimentare sau metode de prevenire. Pe site-ul materialeconstructiiploiesti.ro clientii gasesc tot ce au nevoie in materie de tabla si structuri din otel!
Tabla de otel inoxidabil vine intr-o varietate de configuratii, fiecare cu avantaje si dezavantaje. Producatorii pot oferi diferite grade, finisaje si dimensiuni, dar tipurile tind sa fie standard pentru producatori. Aceste tipuri includ:
Seria 200 Austenitic – Aceasta serie este fabricata din crom, carbon, mangan si/sau nichel. Este posibil sa se intareasca aceasta serie, dar un dezavantaj este lipsa de rezistenta la coroziune.
Seria 300 Austenitic – Intre seria 200 si seria 300, otelul inoxidabil austenitic reprezinta aproximativ 70% din totalul otelului inoxidabil produs. Seria 300 este cea mai ductila, sudabila si rezistenta la coroziune dintre toate tipurile de otel inoxidabil. Cel mai popular grad este 304, adesea numit inoxidabil A2. Continutul de 18% crom si 8% continut de nichel duce, de asemenea, ca 304 sa fie denumit 18/8.
Martensitic – Acest tip este foarte puternic si usor de prelucrat, dar este mai putin rezistent la coroziune.
Feritic – Preferat pentru usurinta sa de inginerie, inoxidabilul feritic este mai putin rezistent la coroziune decat austenitic.
Duplex – Acest ascendent este de aproximativ 50/50 intre austenitic si feritic. Este de aproximativ 2 ori mai puternic decat austenitic.
Preturile otelului moale variaza in functie de calitatea si alte caracteristici ale produsului. Ceea ce se spune aici este valabil in aproape fiecare sector. Produsele de calitate sunt intotdeauna mai scumpe. Cu toate acestea, nu trebuie uitat ca, pe langa calitate, sunt importanti si factori precum grosimea si dimensiunile produsului.