Ce inseamna ghosting la monitoare?
Unele LCD-uri isi maresc viteza de afisare pentru a imbunatati claritatea imaginii, dar cad in efectul opus: ghosting invers. Iata de ce.
Ecranele LCD (cu cristale lichide) sunt mai „lente” decat vechile monitoare CRT in ceea ce priveste schimbarea culorilor pe care le afiseaza. Din punct de vedere vizual, acest lucru are ca rezultat dungi reziduale in spatele obiectelor in miscare: o imagine fantoma persistenta cunoscuta sub numele de „ghosting”. Aceasta imagine fantoma provoaca un efect de neclaritate in scenele cu miscare rapida. Acesta este unul dintre cele mai enervante neajunsuri ale tehnologiei LCD, cel putin pentru jucatorii care cauta o imagine clara in orice situatie.
Cauza: suprasolicitarea
Pentru a reduce acest efect de neclaritate, mai ales la un monitor second hand, este necesar sa se accelereze schimbarea de culoare la nivelul fiecarui pixel. Pentru a face acest lucru, producatorii au crescut tensiunea curentului electric aplicat cristalelor lichide pentru a le face sa isi schimbe pozitia mai rapid. Acest lucru se numeste overdrive. Acest procedeu face posibila trecerea mai rapida de la o culoare la alta, ceea ce defineste celebrul „timp de raspuns” indicat in fisele tehnice ale producatorilor, care poate varia intre 20 si 2 ms.
Problema este ca, in functie de setari, overdrive-ul aplica uneori prea multa tensiune. Pixelii sunt apoi supusi inertiei in miscarea lor: ei merg prea departe inainte de a reveni in pozitia dorita. Acest lucru se numeste ghosting. In timpul perioadei de inertie, culoarea afisata este prea inchisa sau prea deschisa si reapare un efect fantomatic format din imagini ciudate a caror culoare este opusa celei naturale. Acest lucru se numeste „reverse ghosting”.
Efectul de curba: o stralucire ulterioara „inversa”
In partea de sus a ecranului, curbele care ilustreaza fazele de tranzitie a pixelilor atunci cand un fundal galben in miscare este afisat pe un fundal gri. Curba este captata cu ajutorul unei sonde fotoelectrice conectate la un osciloscop. Osciloscopul masoara timpul de raspuns. Mai jos, fotografiile cu culorile care se deruleaza de la stanga la dreapta pe ecranul LCD de test. Iata diferitele efecte ale unui overdrive mai mult sau mai putin puternic:
- Overdrive oprit: culorile in miscare prezinta dungi „naturale”. Acestea sunt imaginile fantoma capturate de camera noastra in faza de tranzitie intre doua culori.
- Suprasolicitare minima: dungile sunt mai discrete, deoarece perioada de tranzitie intre culori este mai mica. De asemenea, putem observa daca curba este mai putin rotunjita, reflectand o schimbare mai brusca a culorii.
- Medium Overdrive: curba arata ca schimbarea culorii este si mai rapida, dar indica o mica depasire care se traduce vizual printr-o dunga care reapare, de data aceasta intr-o culoare inversa. Acesta este inceputul efectului de ghosting invers, pe care il consideram neglijabil, deoarece nu este foarte vizibil. Aceasta este cea mai buna setare de overdrive.
- Suprasolicitare maxima: curba prezinta o depasire foarte accentuata la fiecare schimbare de culoare. Tractiunea sau efectul de recul este atunci mai rau decat in cazul in care nu se utilizeaza overdrive-ul, iar culorile sunt opuse fata de ceea ce ar trebui sa fie. Acesta este un caz clasic de „reverse ghosting”.