Ce stim despre Macallan
Considerat adevaratul „Rolls-Royce” al whisky-urilor, Macallan este unul dintre cele mai premiate single malt din lume. Prestigiul whisky cu aproape 200 de ani de traditie este unul dintre cele mai dorite de catre cunoscatorii pretentiosi si sofisticati de malt sacru, care achizitioneaza editii comemorative si limitate in licitatii prestigioase care costa mii de dolari.
Povestea a inceput in 1824, cand fermierul scotian Alexander Reid a devenit unul dintre primii care au obtinut o licenta oficiala pentru a produce whisky pe 8 acri de teren din nord-estul tarii de-a lungul raului Spey, in Craigellachie, in regiunea Speyside, considerata inima. Din productia de whisky scotian si originea celor mai cunoscute malturi single din lume. Numele ales, Macallan, a fost derivat din doi termeni gaelici: „magh”, care inseamna o bucata de pamant foarte fertila, si „ellan”, adica din St. Fillan, un calugar irlandez care a calatorit prin Scotia, raspandind crestinismul in secolul al XVIII-lea. Potrivit companiei, prima sticla de whisky Macallan dateaza din 1841. Afacerea a inceput la scara mica, furnizand cartierului un whisky single malt care a devenit rapid faima pentru calitatea sa. Initial, si timp de mai bine de un secol, whisky-urile lor au fost invechite doar in butoaie de vin de sherry din stejar spaniol. Mai mult de un deceniu mai tarziu, in 1852, James Davidson a devenit proprietarul distileriei.
In 1892, distileria a fost vanduta din nou, de data aceasta lui Roderick Kemp, considerat marele arhitect al ascensiunii marcii pe piata internationala. In urmatorii saptezeci de ani, distileria va lucra spre perfectiune, castigandu-i lui Macallan o reputatie incontestabila ca produs de excelenta, bazat pe angajamentul fata de rabdare, ingrijire artizanala si traditie veche de secole. Marea reputatie de a fi unul dintre cele mai bune whisky-uri scotiene a ajuns in distilerie in anii 1950 si 1960, cand a inceput sa fie apreciat in alte tari, in special in Anglia, devenind o referinta si fiind folosit ca baza pentru compozitia unor amestecuri sofisticate din alte marci.traditionale. In 1979, marca a difuzat prima reclama, aproape de cuvintele incrucisate din ziarul The Times.
Abia in 1999, dupa multe incercari de a cumpara si de a fi partener cu distileria, prestigioasa distilerie Macallan a fost achizitionata de catre Edrington Group, proprietar si el al marcilor de whisky The Famous Grouse si Cutty Sark. De atunci, noii proprietari au adaugat si mai multa calitate produsului, care a inceput sa fie comercializat in alte cateva tari din afara Europei, cand a fost introdus in Orientul Mijlociu si Asia. In plus, ca instrument de marketing, au fost implementate tururi ghidate la distileria traditionala. Gama de whisky a fost extinsa si cu cateva editii speciale si limitate.
Chiar si dupa aproape 200 de ani de existenta, un detaliu esential pentru productia de whisky inca se pastreaza: procesul de distilare. Devotamentul, angajamentul si priceperea maestrilor mesteri care produc whisky-ul Macallan sunt la fel de prezente astazi, ca si la inceputul secolului al XIX-lea. Daruirea lui incapatanata de a alege cel mai bun orz si apa maltuita, tehnica sa de a folosi doar cea mai buna parte din bautura produsa (doar 16% este folosita pentru a umple butoaiele distilerii) si grija cu maturarea acestuia, folosind doar cel mai bun lemn de stejar disponibil, au asigurat calitatea constanta si neschimbatoare a acestui legendar single malt, totul astfel incat aroma si nuantele sa fie aceleasi care au facut din bautura una dintre cele mai importante din lume pe segmentul sau.
Whisky-ul are cel putin 40% alcool. Vinul are maximum 16%. Cand agitati un lichid care are la fel de mult alcool ca un single-malt, aroma alcoolului iese mult mai mult decat whisky-ul. Prin urmare, spre deosebire de vin, pentru a elibera aroma bauturii, corect este sa intoarceti paharul la 45 de grade, sa urmatii toata suprafata interioara a paharului si astfel sa faceti ca aromele sa se evapore uniform.
Asocierea timpului de invechire pe sticla cu cantitatea de alcool este un mit. Componenta serveste la fixarea aromei si a savorii, ca si in cazul parfumurilor. Adica, cu cat bautura are mai mult „corp”, cu atat este nevoie de mai mult alcool pentru ca single-malt sa nu se volatilizeze, pierzandu-si aromele. Acesta este acelasi motiv pentru a afirma ca, contrar credintei populare, continutul mai mare de alcool este cel care face bautura mai agresiva. Adevarul este ca un whisky 40% (12 ani), de exemplu, este mai agresiv decat un 50 sau 55%. Nici timpul de invechire nu este cel care garanteaza un whisky bun. Lemnul in care imbatraneste este cel care ii confera mai multa aroma, structura si calitate, deoarece cu cat pomul este mai in varsta, cu atat mai multe rasini si uleiuri esentiale din stejarul pe care-l contine, conferind bauturii mai multa complexitate. Stejarul din lemnul de butoi de la Macallan, de exemplu, trebuie sa aiba cel putin 100 de ani. Cei care doresc sa experimenteze whisky The Macallan 12 ani fine pot comanda direct de la 24drinks.ro !
Indiferent de alegerea dvs. de a va consuma single malt, gustul personal ar trebui sa fie determinantul principal pentru a adauga ceva. Indiferent daca preferati sa-l beti curat, cu apa sau gheata, pana la urma depinde de voi sa decideti cum sa-l savurati.
Bautul de whisky simplu poate sa nu fie cel mai potrivit stil pentru voi daca vreti sa va bucurati de aroma lui. Un studiu publicat sustine ca o astfel de bautura nu este pentru persoanele care doresc sa experimenteze in mod corespunzator gustul whisky-ului. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aroma whisky-ului a fost imbunatatita atunci cand a fost diluat cu apa sau gheata, conform unei simulari pe computer.