Ce trebuie să știi despre certificarea ISO

La fel ca toată lumea, ai auzit și tu de certificarea ISO. Și, dacă până acum nu prea te-a interest aspectul, acum, dat fiind faptul că ți-ai construit propria afacere, lucrurile s-au schimbat destul de mult. Ești direct interesat să afli cât mai multe informații, așa că am decis să îți venim în ajutor cu câteva lămuriri referitoare la informațiile pe care trebuie să le cunoști despre certificarea ISO.

Informația reprezintă puterea

Specialiștii consideră, și pe bună dreptate, că acele firme sau companii care au drept scop obținerea unei certificări ISO 9001 trebuie să se informeze foarte bine referitor la principiile Organizației Internaționale de Standardizare. De aceea, este bine să se apeleze la experți care îi pot ajuta cu tot ceea ce este necesar pentru ca aceste organizații să primească această certificare ISO. Faptul că peste 2530 de clienti au apelat la serviciile noastre de certificare ISO reprezintă mai mult decât o simplă garanție că aici lucrurile au loc într-un mod profesionist.

Toate firmele sau companiile care își doresc să se dezvolte își doresc să obțină acest certificat, unul care îți oferă multe avantaje, cu condiția esențială de a menține ridicată ștacheta calității. Managerii acestora trebuie să știe exact ce înseamnă un management de calitate și cum trebuie aplicat acesta.

Despre ce este vorba în certificarea ISO?

Înainte de a discuta despre ISO 9001, trebuie să menționăm că există mai multe tipuri de certificări pe care le poate obține o firmă sau o companie, ba chiar și instituțiile statului. Acestea sunt date în funcție de structura lor, dar și modul de funcționare. Dintre toate aceste certificări, fără îndoială că 9001 este cea mai populară, dacă putem face această afirmație, pentru că vizează în special tot ceea ce ține de managementil calității într-o companies au firmă.

Mai exact, avem de a face cu un concept pentru desfășurarea în bune condiții a activității angajaților, care știu exact ceea ce trebuie să facă, dar care concept are în vedere reducerea cheltuielilor finale, creșterea profitului, precum și a gradului de satisfacție în rândul clienților și partenerilor de afaceri.

Cum se obține o certificare ISO 9001

Pașii care trebuie parcurși pentru obținerea certificării ISO 9001 nu sunt foarte simpli, dar nici exagerat de complicați, astfel încât să te descurajeze din start. În primul rând tu, ca manager al unei firme sau companii care vrea să aibă parte de această certificare, trebuie să apelezi la o echipă de consultant specializată. Recomandarea noastră este să lași profesioniștii să își facă treaba, pentru că ei știu cel mai bine care sunt etapele, dar și actele necesare. Astfel, este nevoie de o cerere pentru oferta de certificare ISO 9001, auditul de certificare, cererea pentru aplicarea sistemului, contractile de certificare, toate urmate, în mod firesc de emiterea certificatului și auditul de supraveghere.

În prima ședință, consultantul va explica, pe înțelesul tuturor, care este întregul proces și, mai ales care sunt modificările care vor fi făcute. Prima etapă de colectare a datelor are drept scop obținerea documentației necesare pentru a se obține această certificare. Echipa de consultant este cea care se va ocupa de pregătirea documentației, în funcție strict de standardul ISO 9001. Pe parcursul mai multor ședinte, reprezentanților firmei sau companiei aspirante la certificarea ISO 9001 li se vor explica toate acele schimbări care trebuie efectuate, iar documentația va fi livrată. Apoi, după câteva zile, urmează un audit intern, organizat cu scopul verificării dacă sistemul este implementat în mod corect, în vederea obținerii certificatului dorit. Recomandarea noastră este ca, pentru a simplifica destul de mult lucrurile, să se apeleze la o entitate certificatoare acreditată, care are capacitatea de a emite o certificare ISO 9001.

Cât costă?

Este întrebarea care stă pe buzele managerilor firmelor sau companiilor care aspiră la certificarea ISO 9001. Din păcate, nu avem un preț standard, care să se aplice tuturor, tocmai pentru că avem de a face cu organizații diferite, firme mai mari sau mai mici, fiecare cu caracteristicile ei. De aceea, specialiștii susțin că prețul de consultanță ISO 9001 este strict legat de dimensiunile firmei sau companiei respective. De asemenea, taxele percepute de aceste organisme de certificare sunt diferite, fiind percepute atât în funcție de dimensiunile firmei sau companiei, dar și numărul de zile necesar pentru efectuarea auditului.

În cât timp se poate obține un certificat ISO?

Deși pare destul de complicat, obținerea unui certificat ISO nu ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni. Mult mai lungă este însă acea perioadă de pregătire din spate, care poate ajunge chiar și la doi ani. În momentul în care o organizație consideră că a venit momentul să obțină certificarea ISO, este important ca în cadrul acesteia managementul calității să fie deja o obișnuință. Managerii trebuie să fie foarte atenți la activitățile derulate de salariați, pentru a avea siguranța că se lucrează conform cerințelor firmei.

Avantajele certificării ISO

Există o mulțime de avantaje pe care o firmă sau companie care a obținut certificarea ISO le poate avea. Nu contează care este domeniul de activitate, avantajele sunt aceleași. Astfel, în primul rând, pe termen lung, profitul acestora va fi unul tot mai mare. Este și normal, deoarece la rândul lor, salariații acestora sunt motivați să lucreze pentru același scop. Prin motivație se înțelege faptul că există condiții bune de lucru, dar și alte avantaje, inclusiv cele de natură financiare. Să nu uităm nici flexibilitatea față de clienți, oportunitățile de a încheia noi afaceri, avantajul de a lucra cu parteneri de afaceri mai puternici, care doresc să colaboreze doar cu firme care au certificarea ISO.