Ce trebuie sa stii pentru a-ti gestiona eficient afacerea din punct de vedere economic
Exista nenumarate conditii pe care companiile trebuie sa le indeplineasca pentru a putea functiona pe piata in mod optim. Atunci cand pentru a depasi o anumita etapa sau pentru a pasi spre progres sunt necesare interventii din exterior, atunci fiecare ajutor va fi certificat pe baza unui contract, fie ca este vorba de un imprumut sau orice alt act de cumparare sau instrainare. Contractul are menirea de a consemna conditiile in baza carora se realizeaza acest schimb, cum se va efectua returnarea bunurilor, dar si termenul pus la dispozitie pentru acest demers. Toate obligatiile financiare sunt inglobate sub egida unui termen general, si anume creante, despre care veti afla mai multe in cele ce urmeaza.
Ce sunt creantele si de ce reprezinta un factor atat de important pentru companii?
Numite in termen de specialitate creante, ele sunt de fapt obligatiile financiare pe care o companie si le asuma ca urmare a unei cumparari sau a unor imprumuturi externe. Cu alte cuvinte creantele sunt angajamentele pe care aceste institutii si le iau, printr-un contract certificat si recunoscut, ca vor returna, in termeni stabiliti de comun acord, bunurile materiale sau financiare pe care le-au obtinut pe o anumita cale.
Cate tipuri de creante exista?
Pentru a putea incadra fiecare situatie intr-o categorie bine definita, si creantele beneficiaza de o clasificare detaliata, astfel incat executarea lor sa fie cat de mult simplificata in functie de categoria din care fac parte. Asadar, putem vorbi de creante civile, comerciale, bancare, fiscale si salariale.
Primele, cele civile, sunt incheiate intre necomercianti sau neprofesionisti, adica doua sau mai multe persoane fizice, fara implicatia unui organ juridic.
Creantele comerciale implica semnarea de contracte intre doua sau mai multe societati comerciale declarate sau cu o autoritate comerciala, dupa caz. Este o varianta mult mai complexa, care specifica in detaliu ce, cat, cum, cand si pana cand s-a imprumutat, dar si conditiile de restituire sau penalitati implicate.
Dupa cum le spune si numele, creantele bancare se stabilesc in contextul unor credite sau imprumuturi bancare. O suma de bani se acorda de creditor catre o alta parte, cu obligatia de a se restitui in termenul si conditiile stabilite prin contract.
Creantele fiscale au in vizor fiecare cetatean si sunt acele obligatii pe care oricine practica o meserie pe cont propriu, trebuie sa achite la stat contributiile implicite, precum taxe, impozite, amenzi si altele.
Pentru variantele salariale avem in vedere obligatia angajatorului de a plati angajatul pentru munca pe care o presteaza, la timp si nemijlocit, conform contractului de munca semnat la inceputul colaborarii dintre cele doua parti.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca o creanta pentru a putea fi executata?
Pentru ca aceste obligatii sa beneficieze de tot suportul legal si juridic care a stat la baza aparitiei lor, ele trebuie sa indeplineasca trei criterii principale.
Sa fie certa – adica sa existe in contractul vizat drept clauza clara si concisa, la care se poate reveni ori de cate ori este nevoie.
Sa fie lichida – ceea ce inseamna ca valoarea ei trebuie clar stabilita inca de la inceput, pentru a nu putea aparea neclaritati pe parcurs.
Sa fie exigibila – mai exact, termenele de plata stabilite in contract trebuie sa fie atinse inainte de a se demara orice actiune de executare a creantei.
Pot fi creantele recuperate?
Raspunsul este pozitiv si aceasta actiune poate fi demarata atat pe cale amiabila, cat si juridica, prima fiind cea de preferat. Este un proces complex si anevoios, care necesita implicarea unui orga avizat pentru a fluidiza si facilita indeplinirea fiecarei proceduri vizate pentru a putea obtine litigiile implicate.